Nacio uniformą viešai vilkėjęs emigrantas mokės baudą

Kauno apylinkės teismas penktadienį baigė nagrinėti administracinio pažeidimo bylą, pradėtą dėl viešo nacistinės simbolikos demonstravimo.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

May 23, 2014, 12:22 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:54 PM

Kovo 30-osios vakarą Kauno senamiestyje, viename barų viešai nacių karininko uniformą vilkėjusiam 38 metų A.Šeskanui skirta 800 litų baudą. Anglijoje išsinuomotą SS leitenanto uniformą nuspręsta konfiskuoti ir kaip istorinę vertę turintį eksponatą perduoti Vytauto Didžiojo karo muziejui.

Administracinio teisės pažeidimo bylą buvo pradėta, kai netoli savo namų esančiame bare pamatęs nacio uniforma vilkintį vyrą į policiją kreipėsi Kaune gyvenantis britas Ričardas S.

„Jis buvo ganėtinai girtas ir labai įsijautęs į savo vaidmenį. Išėjęs į lauką parūkyti jis 2 – 3 kartus saliutavo naciams įprastu būdu“, - teismui pasakojo britas.

Užsienietis pasakojo SS uniforma vilkėjusio lietuvio paklausęs, ką šis savo elgesiu stengiasi parodyti.

„Jis atsakė ieškantis žydų, kuriuos ketina kišti į krosnį“, - liudijo Ričardas S.

Atvykę patruliai SS karininku persirengusį A.Šeškaną nuvežė į policijos komisariatą, ten jam buvo nustatytas 1,88 promilių girtumas.

Bare atsidūrė atsitiktinai

Teisme A.Šeškanas tikino nenorėjęs specialiai demonstruoti nacistinės uniformos, o senamiesčio bare atsidūrė atsitiktinai. Emigrantas tikina nuomodamasis uniformą nežinojęs, kad ją vilkėti viešoje vietoje draudžia Lietuvos įstatymai.

Atvykęs į Kaune, Vilijampolės rajone surengtą savo draugo gimtadienį A.Šeškanas neslėpė išgėręs alkoholio. Nacių uniforma vilkėjęs vyras tikino miesto centre atsidūręs ir britą papiktinęs visai atsitiktinai.

Įkaušęs emigrantas kartu su tame pačiame vakarėlyje dalyvavusiu, žydų rabinu persirengusiu kauniečiu ketino vykti į šio namus.

Pakeliui prisiminta, kad jo sesuo švenčia gimtadienį, nuspręsta ją pasveikinti.

Nacių uniforma vilkėjęs A.Šeškanas lankėsi prie Kauno rotušės esančiame restorane, kur vyko gimtadienio pokylis, iš jo kartu su rabinu persirengusiu draugu žingsniavo iki baro „Pjazz“.

Ten jį pastebėjo britas ir pasipiktinęs iškvietė policiją.

Nubaudė ir D.Kedžio garbintoją

Tai ne pirmoji Kauno apylinkės teisme nagrinėta byla dėl viešo nacistinių simbolių demonstravimo.

Prieš du metus į policijos akiratį pateko aršus velionio Drąsiaus Kedžio gerbėjas, buvęs automobilių vagis, du kartus teistas ir kalėjimo duonos ragavęs A. Lobovas.

Pareigūnai gavo pranešimą, jog Klonio gatvėje, kur prie Venckų ir Kedžių namų mėgdavo būriuotis Laimutės Stankūnaitės ir velionio Drąsiaus Kedžio mažametės dukrelės gynėjais prisistatantys žmonės, viešai demonstruojama nacių simbolika.Piliečių pasipiktinimą sukėlė „BMW“ markės automobilis, ant kurio priekinės ir galinės dalies puikuojasi nacių simboliu tapęs erelis su svastika. 

Jo apačioje gotikiniu šriftu parašytas šūkis vokiečių kalba - „Dievas su mumis“. Šis šūkis buvo rašomas ant III-iojo Reicho kareivių sagčių bei tankų. Reaguojant į pranešimą buvo pradėta administracinė teisena pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 188-ojo straipsnio 18-ąją dalį dėl nacistinių ar komunistinių simbolių platinimo ar demonstravimo.

Pareigūnai nustatė, jog nacių simbolika „papuoštas“ automobilis priklauso ne anksčiau teistam ir daugybę kartų už įvairius nusižengimus baustam A.Lobovui, bet kitam žmogui. Tačiau pagal įrašus policijos duomenų bazėje galima spręsti, jog skandalingai pagarsėjęs D.Kedžio gerbėjas yra šio automobilio naudotojas. Užfiksuota, kad vairuodamas šią transporto priemonę A.Lobovas buvo baustas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Nors A.Lobovas neigė kaltę, tikino, jog nacistiniais lipdukais automobilį „papuošė“ kiti asmenys, teismas juo nepatikėjo. Už viešą nacistinės simbolikos demonstravimą jam buvo skirta 500 litų bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.