Jaunojo liberalo karjerą žlugdo plėšimo byla

Baudžiamoji byla gali sužlugdyti Liberalų sąjūdžio nario 24 metų Pauliaus Baltrūno politinę karjerą. Buvęs kandidatas į miesto tarybą kaltinamas pagrobęs automobilį „Mercedes Benz“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

May 31, 2014, 4:26 PM, atnaujinta Oct 21, 2021, 3:27 PM

Vytauto Didžiojo universitete politologijos mokslus baigusio P.Baltrūno biografiją gali suteršti dėmė, užtversianti kelią į politiką. Jaunuolis prieš porą metų įsivėlė į nešvarią istoriją ir yra priverstas iki šiol minti Kauno apylinkės teismo slenkstį, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Politikui, įmonės „Bepročio pramogos“ generaliniam direktoriui P.Baltrūnui už plėšimą gresia kalėjimas nuo 2 iki 10 metų.

Ginčas – dėl grandinėlės

Kauno nusikaltėlių šulo Henriko Daktaro motinos Jadvygos Daktarienės kaimynystėje J.Naujalio gatvėje gyvenantis P.Baltrūnas ir 26 metų Osvaldas Kalibatas prisipažino beveik prieš porą metų atėmę iš 25 metų Donato V. 2003 metų laidos automobilį „Mercedes Benz“, kurio vertė tuo metu siekė 27 tūkst. litų.

Teisėsaugai liudijo ir J.Daktarienė, mačiusi gretimame name gyvenančio O.Kalibato ir Donato V. ginčą, įvykusį prieš apiplėšimą.

Konfliktas įsiplieskė 2012 metų liepos 5-ąją per jaunimo vakarėlį, surengtą Kačerginės sodyboje. Ten linksminosi O.Kalibatas, Donatas V. ir dar septyni jaunuoliai.

Tarp vaikinų kilo barnis. Ietis surėmė dvi stovyklos. Vienai jų priklausė O.Kalibatas, kitai – Donatas V.

Po peštynių Donatas V. pasigedo 40 g sveriančios auksinės grandinėlės, kurią nešiojo ant kaklo. Brangų vyrišką papuošalą jis netrukus rado netoliese pievoje, bet vis tiek su draugu paryčiais nuvyko aiškintis santykių su O.Kalibatu.

Netikėtai gimė keršto planas

Anot O.Kalibato, Donatas V. reikalavo už grandinėlę sumokėti 2 tūkst. eurų (apie 6,45 tūkst. litų). Negavęs pinigų, svečias išėjo.

„Vėliau sužinojau, kad Donatas, prieš atvykdamas pas mane, papuošalą buvo jau suradęs. Nusprendžiau jį pamokyti“, – policijos tyrėjams aiškino O.Kalibatas.

Jis žinojo, kad Donatas pardavinėja savo motinos automobilį „Mercedes“. Todėl O.Kalibatas politine veikla užsiimančio vaikystės draugo P.Baltrūno paprašė, kad šis apsimestų pirkėju ir įviliotų Donatą į spąstus.

P.Baltrūnas susitarė susitikti su mašinos pardavėju prie Šilainių turgaus.

Egzekucija – IX forte

Neva norėdamas išmėginti mašiną, P.Baltrūnas sėdo prie „Mercedes“ vairo ir nuvažiavo su Donatu į nuošalią IX forto gatvę. Ten aukos jau laukė O.Kalibatas ir dar du jaunuoliai, kurių teisėsaugai nustatyti nepavyko.

Pasipylė smūgių ir spyrių kruša – iš viso Donatui buvo suduota mažiausiai 18 kartų į galvą, rankas, kojas. Jis patyrė smegenų sukrėtimą – užpuolikai šokinėjo jam ant galvos.

Anot nukentėjusiojo, kartu su kitais plėšikais jį spyriais vaišino ir buvęs kandidatas į Kauno miesto tarybą P.Baltrūnas.

Nusikaltėliai atėmė iš jo ne tik mašiną, bet ir auksinę grandinėlę, navigacijos prietaisą, garso įrangą, palapinę, telefoną. Iš viso Donatas V. ir jo motina patyrė 36 tūkst. litų žalą.

Grobis – prie Daktarų baro

Donatui pabėgus nuo smurtautojų, P.Baltrūnas pagrobtu automobiliu nuvažiavo į Vilijampolę ir sustojo J.Naujalio gatvėje, prie J.Daktarienės kavinės „Ramunė“. Plėšikai iš pradžių mašiną paliko kavinės aikštelėje, o paskui pervažiavo į netoliese esančią Tilžės gatvę.

Donatas V. apie plėšimą pranešė policijai. Praėjus beveik mėnesiui nuo įvykio, pareigūnai sulaikė O.Kalibatą ir P.Baltrūną, o vėliau rado ir mašiną.

Įtariamieji aiškino, jog automobilį planavo atiduoti Donatui, bet jo nepavyko rasti. Jie esą norėjo tik pamokyti jaunuolį už tai, kad jis neva reketavo O.Kalibatą. Tiesa, Donatas neigė reikalavęs pinigų už grandinėlę, kurios iš tikrųjų nebuvo praradęs.

Prokuroras Virginijus Mizaras savo baigiamojoje kalboje prašė teismo P.Baltrūnui už plėšimą skirti 2 metų nelaisvės, o O.Kalibatą įkalinti 2 metams ir 6 mėnesiams. Tačiau teismas nusprendė atidėti nuosprendžio paskelbimą ir atnaujino įrodymų tyrimą.

Faktą nuslėpė

Edita Drazdauskienė

Liberalų sąjūdžio Kauno skyriaus sekretorė

„Žinia apie tai, kad P.Baltrūnas yra teisiamųjų suole, mus nustebino.

Jei teismas pripažins jį kaltu, išbrauksime iš partijos sąrašo tą pačią dieną. Tačiau aš manau, kad sprendimas dėl pašalinimo gali būti priimtas dar iki nuosprendžio, įvertinus padėtį.

P.Baltrūnas anksčiau buvo aktyvus, dalyvaudavo partijos renginiuose, todėl prieš savivaldybių rinkimus buvo įtrauktas į kandidatų sąrašą. Jis atrodė rimtas ir padorus vaikinas.“

***

Kauno apylinkės teismo 2014 m. birželio 30 d. nuosprendžiu, baudžiamoji byla Osvaldo Kalibato atžvilgiu nutraukta, kadangi nukentėjusysis D. Vaitkevičius nepareiškė reikalavimo tęsti procesą dėl O. Kalibato galimai padarytos nusikalstamos veikos, numatytos BK 140 str. 1d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.