Šokas kaunietei: atvykę kriminalistai numovė vyro dovanotą žiedą

Aukso žiedas su smaragdais, beveik prieš 400 metų pagamintas smuikas – šios XX amžiaus pradžios dailininko Justino Vienožinskio šeimos relikvijos sugrįš savininkams. O trys plėšikai, kaltinami Vienožinskių sodybos apiplėšimu, jau stos prieš teismą, rašo „Lietuvos rytas".

Žiedą su smaragdais ir kitus vogtus daiktus perpirko vienas kaunietis.<br>Archyvo nuotr.
Žiedą su smaragdais ir kitus vogtus daiktus perpirko vienas kaunietis.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Jun 22, 2014, 5:50 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:42 PM

Treji metai. Tiek laiko prireikė Panevėžio policijai ir prokuratūrai, kad ištirtų ir perduotų teismui dailės klasiko J.Vienožinskio (1886–1960) memorialinės sodybos apiplėšimo bylą. Praėjus trejiems metams po nusikaltimo, į teismo suolą sės trys jauni vyrai, kurie buvo pagrobę 98 tūkstančių litų vertės antikvarinių ir kitokių šeimos vertybių.

Bylos tyrėjams pavyko surasti tik dalį prieš trejus metus Rokiškio rajono Audronių kaime pagrobtų daiktų. Tarp jų – brangios giminės relikvijos: 1770 metais Vokietijoje pagamintas smuikas, dešimčia tūkstančių litų įvertintas aukso žiedas su smaragdais.

Dar nepavyko rasti kelių panašios vertės žiedų, taip pat aukso laikrodžio, kuris priklausė XIX a. kunigui ir poetui Antanui Vienažindžiui. Jis buvo dailininko J.Vienožinskio dėdė.

Grasino ir karštu lygintuvu

Plėšikai į J.Vienožinskio memorialinę sodybą, kurioje gyvena dailininko sūnus Vincas Vienožinskis, įsibrovė 2011-ųjų birželio 17 dieną.

Jie ilgai stebėjo namą. O apie 2 valandą nakties, kai sodybos gyventojai sumigo, vienas nusikaltėlis įlipo per pravirą langą ir pro duris įleido savo bendrus.

Trys kaukėti vyrai surišo miegančią šeimininkę Aldoną Vienožinskienę, taip pat du šeimininkų anūkus – 23-ejų Vitalijų ir 29 metų iš Helsinkio atvykusį Vincentą. Sodybos šeimininkas Vincas Vienožinskis pabudo nuo triukšmo. Vyras pasižiūrėjo pro atvirą langą norėdamas apsižvalgyti. Tačiau pajuto smūgius į galvą. Jį plėšikai taip pat surišo.

Atėmę surištų žmonių mobiliuosius telefonus, kaukėti vyrai pradėjo versti namus. Jie reikalavo, kad šeimininkai pasakytų, kur paslėptos šeimos vertybės.

Įsibrovėliai grasino peiliais, deginti lygintuvu, jeigu negaus atsakymų į klausimus. Patys plėšikai, ieškodami brangių papuošalų, supjaustė fotelį, išpjovė iš rėmų kelis vertingus J.Vienožinskio tapytus paveikslus. Šeimininkai pasakė, kur paslėpti 18 tūkst. litų, kiti daiktai buvo padėti viešai.

Plėšikai susirinko 3 aukso žiedus, puoštus brangakmeniais, dar kelis mažesnės vertės papuošalus, pinigus, šeimos relikvijas – aukso laikrodį ir seną smuiką, kurį kunigas ir poetas A.Vienažindys buvo pirkęs Vienoje.

Išgirdo iš anūko lūpų

„Pradėdami tyrimą neturėjome už ko užsikabinti.  Įsibrovėliai buvo su kaukėmis. Kaip vėliau paaiškėjo, savo drabužius po nusikaltimo jie sudegino. Kėlėme versijas, kad plėšikai galėjo pažinoti ką nors iš šeimos narių, taip pat ir tai, kad nusikaltėliai galėjo būti ne kartą teisti ir atlikę bausmę.

Vėliau paaiškėjo, jog abi šios versijos pasitvirtino“, – sakė Panevėžio policijos Nusikaltimų tyrimo biuro viršininko pavaduotojas Algis Marcinkevičius.

Paaiškėjo, kad vienas sodybos šeimininkų anūkų, kolegijos studentas, pokalbyje draugams prasitarė apie senelių namuose laikomas vertybes. Informacija per kitus asmenis pasiekė ir nusikaltėlių ausis.

Tik praėjus metams po nusikaltimo, tyrėjai užčiuopė įžūlių plėšikų pėdsakus. Pareigūnai sulaikė tris 25–26 metų vyrus, Kauno ir Zarasų gyventojus.

Visi jie ne kartą teisti. 29-erių kaltinamasis Erikas Ž. Buvo teistas 9 kartus už vagystes, chuliganizmą, kitus smulkius nusikaltimus. Jo bendraamžis Mindaugas M. ir 23-ejų Arūnas G. taip pat jau buvo sėdėję teismo suole.

Vogtas žiedas – žmonai

Tyrimo metu paaiškėjo, kad apiplėšę J.Vienožinskio memorialinę sodybą, jie nuvažiavo į Kauną ir ten skubiai pardavė papuošalus bei aukso laikrodį. Smuikas buvo paslėptas pas vieno iš nusikaltėlių giminaitę Zarasuose. Vėliau, sulaikius įtariamuosius, jis buvo išvežtas ir paslėptas į kitą vietą.

Bet antikvarinę vertybę pavyko atgauti. Kultūros paveldo departamento specialistai 1770 metais Vokietijoje pagamintą, o praėjus dar 100 metų restauruotą smuiką įvertino 10 tūkstančių litų.

Nustatyta, kad tokia pat ir žiedo su smaragdais vertė. Šį žiedą iš vogtus daiktus supirkusio žmogaus perpirko vienas kaunietis. Vyras brangų papuošalą padovanojo žmonai.

Moteris patyrė šoką, kai į namus netikėtai atvykę kriminalistai jai nuo rankos numovė vyro dovaną. Tiesa, tikroji žiedo savininkė A.Vienožinskienė taip ir nebesužinojo, kad jos brangus papuošalas, kurį pagrobė plėšikai, buvo surastas. Moteris mirė tą pačią dieną, kai pareigūnai surado dingusį žiedą.

Nesuprato tikrosios vertės

Plėšikai buvo pasikėsinę pavogti ir kelis dailininko paveikslus. Bet išpjovę drobes iš rėmų vėliau jas paliko sodyboje. Per apklausą vienas įtariamųjų sakė, kad darbai jiems pasirodė nieko verti.

Bet šio Lietuvos dailės klasiko kūriniai turi didelę išliekamąją ir taip pat piniginę vertę. Yra žinoma, jog Meno rinkos agentūros surengtuose Vilniaus aukcionuose yra parduoti keli J.Vienožinskio tapyti darbai. Vienas jų, su dailininko parašu, nupirktas už 115 tūkst. litų. Už paveikslą be parašo sumokėta 30 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.