Su teroristais siejamo M. Campbello bylą nagrinės iš naujo

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) Baudžiamųjų bylų skyriaus išplėstinė teisėjų kolegija konstatavo, kad už paramą airių teroristams nuteisto Michaelo Campbello byla apeliacinėje instancijoje turi būti nagrinėjama iš naujo.

M.Campbellas buvo sulaikytas 2008 m. sausio 22 dieną.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
M.Campbellas buvo sulaikytas 2008 m. sausio 22 dieną.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 26, 2014, 3:20 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:50 AM

Septyni Aukščiausiojo Teismo teisėjai pažymėjo, kad nebuvo įvertintos visos aplinkybės sprendžiant, ar airio nusikaltimo tyrimą atlikusių pareigūnų veiksmai buvo provokuojantys.

Teismo nuomone, „provokacijos atribojimo nuo leistinų tyrimo veiksmų klausimas nagrinėjamoje byloje spręstinas atsižvelgiant į aspektus, kurie Lietuvos teismų praktikoje dar nebuvo nagrinėti. Todėl būtina įvertinti visus šios bylos ypatumus“.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atkreipė dėmesį į tai, kad ankstesnė teismų praktika daugiausia formuota nagrinėjant korupcinio pobūdžio bei neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis bylas. „Suprantama, kad šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų kontrabandos <>, nusikaltimų visuomenės saugumui bylų tyrimas turi ypatumų, į kuriuos būtina atsižvelgti, vertinant pareigūnų veiksmų teisėtumą“, – pabrėžė LAT.

Pažymėtina ir tai, kad Europos Žmogaus Teisių Teismo bei Lietuvos teismų nagrinėtose bylose, provokavimas daryti nusikalstamą veiką buvo konstatuotas nustačius, kad slapti tyrimo veiksmai buvo atliekami nesant jokios aiškios informacijos apie asmenų, prieš kuriuos tie veiksmai buvo atlikti, ketinimus daryti nusikalstamas veikas. Nagrinėjamoje byloje situacija yra skirtinga – teismo posėdžiu metu yra gauti liudytojų parodymai apie tai, kokius tyrimus atliekant buvo išaiškintas M. Campbellas ir kokiomis aplinkybėmis buvo imituojamas ginklų pirkimas Lietuvoje.

Arijos pilietis M.Campbellas Vilniaus apygardos teismo buvo nuteistas už tai, kad, veikdamas organizuotoje grupėje, rengėsi daryti šaunamųjų ginklų, šaudmenų, sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų kontrabandą, neteisėtai disponavo ne mažiau kaip trim šaunamaisiais ginklais, didelės sprogstamosios galios dideliu kiekiu šaudmenų, sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų, teikė materialinę ir kitokią paramą teroristinei grupei.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo priimta nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

M.Campbellas buvo sulaikytas 2008 m. sausio 22 dieną. Sulaikymo operacijoje dalyvavo Valstybės saugumo departamento ir Krašto apsaugos ministerijos pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.