Istorinės sodybos plėšikai atgailauja

Rokiškio rajono apylinkės teisme prasidėjo XX amžiaus pradžios lietuvių dailininko Justino Vienožinskio (1886–1960) memorialinę sodybą apiplėšusių nusikaltėlių teismas. Tačiau policijos tyrėjams nepavyko rasti visų pavogtų vertybių, rašo „Lietuvos rytas“.

Abu teisiamieji 29 metų E.Žvirblis (kairėje) ir jo bendraamžis M.Mažeika prisipažino padarę nusikaltimą.<br>M.Katinauskienės („Gimtasis Rokiškis“) nuotr.
Abu teisiamieji 29 metų E.Žvirblis (kairėje) ir jo bendraamžis M.Mažeika prisipažino padarę nusikaltimą.<br>M.Katinauskienės („Gimtasis Rokiškis“) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Aug 13, 2014, 7:57 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 6:30 AM

Į teisiamųjų suolą sėdo tik du iš trijų plėšikų. Vienam kaltinamajam 23-ejų Artūrui Glušakovui buvo nutraukta byla, nes jis bendradarbiavo su tyrėjais ir padėjo atskleisti nusikaltimą.

Abu teisiamieji 29-erių Erikas Žvirblis ir jo bendraamžis Mindaugas Mažeika prisipažino padarę nusikaltimą ir teisme atsiprašė nukentėjusiųjų.

Jais pripažinti garsaus dailininko sūnus Vincas Vienožinskis ir du jo suaugę anūkai – Vincentas Vienožinskis ir Petras Šaučiūnas. Jie apiplėšimo naktį viešėjo pas senelius.

Naktinį plėšikų pasisvečiavimą iškentėjusi V.Vienožinskio žmona Aldona Vienožinskienė mirė tebevykstant ikiteisminiam tyrimui.

Namų šeimininkę surišo

Nusikaltimas įvykdytas 2011 metų birželį. Ilgai stebėję Rokiškio rajone, Audronių kaime, esančią sodybą kaukėti plėšikai į ją įsibrovė 2 valandą nakties.

Pirmiausia vienas jų įlipo per pravirą langą ir įleido du kitus savo bendrus. Šie, įsigavę į namus, surišo šeimininkę ir du tuo metu pas senelius viešėjusius anūkus.

Nuo triukšmo pabudęs vyresnysis V.Vienožinskis norėjo išleisti į lauką cypiančius šunis. Jis per atvirą langą išlindo pasižvalgyti.

Tuomet jam plėšikai kelis kartus smarkiai trenkė per galvą. Šeimininką įsibrovėliai nuvedė į vieno iš anūkų kambarį ir paguldė į lovą. Kad vyras nesušaltų, apklojo jį antklode.

Sunkiai vaikštančią šeimininkę įsibrovėliai sugrąžino į miegamąjį ir liepė iš jo neišeiti, priešingu atveju žadėjo panaudoti karštą lygintuvą.

Paveikslus išpjovė iš rėmų

Naktiniai svečiai pradėjo raustis po namus ir reikalavo pasakyti, kur padėtos šeimos vertybės. Bet beveik visi brangūs daiktai buvo padėti matomoje vietoje.

Jie susirinko iš stalčiaus pinigus, maždaug 20 tūkstančių litų, taip pat šeimos aukso dirbinius – kelis brangakmeniais puoštus žiedus. Vieną jų A.Vienožinskienei buvo padovanojusi jos motina.

Plėšikai pasiėmė ir dailininko J.Vienožinskio dėdės, XIX amžiaus kunigo ir poeto Antano Vienažindžio nešiotą aukso laikrodį bei prieš 400 metų pagamintą smuiką. Jį kunigas buvo parsigabenęs iš Vokietijos.

Versdami namus įsibrovėliai supjaustė fotelį, iš rėmų išpjovė kelis paveikslus, tačiau jų taip ir nepasiėmė. Jiems pasirodė, kad paveikslai neverti dėmesio.

Šeimininkė bandė sugėdinti plėšikus. Ji sakė, kad paveikslai ir kunigo A.Vienažindžio daiktai priklauso tautai. Tačiau jie tik nusijuokė ir atsakė, kad jiems tauta nieko neduoda.

Tyrimas truko trejus metus

Kai įsibrovėliai pasišalino, vienas V.Vienožinskio anūkas paskambino į policiją ir pranešė apie nusikaltimą.

Naktiniai svečiai buvo nupjovę laidinio telefono laidus ir atėmę mobiliojo ryšio telefonus. Tačiau vaikinas turėjo du, o plėšikams atidavė vieną savo telefoną.

Pareigūnai ne iš karto aptiko nusikaltėlių pėdsakus. Tačiau kur jie veda, tyrėjams vis dėlto pavyko išsiaiškinti.

Paaiškėjo, kad apie šeimos relikvijas ir vertybes pokalbio metu draugams neapdairiai prasitarė vienas iš V.Vienožinskio anūkų. Ši informacija iš lūpų į lūpas pasiekė nusikaltėlių ausis.

Ikiteisminis tyrimas užtruko trejus metus. Tyrėjams pavyko surasti dalį pagrobtų vertybių.

Tarp jų – dešimčia tūkstančių litų įvertintą aukso žiedą su smaragdais, 1770 metais Vokietijoje pagamintą smuiką. Papuošalus nusikaltėliai nugabeno į Kauną ir pardavė.

Žiedą iš pagrobtų daiktų supirkėjo nupirko vienas kaunietis. Jis brangų papuošalą padovanojo savo žmonai. Moterį ištiko šokas, kai vieną dieną pas ją atvykę kriminalistai vyro dovaną išsivežė.

Plėšė tik dėl pinigų

Tyrėjams nepavyko atsekti, kas nusipirko kunigui A.Vienažindžiui priklausiusį laikrodį, kitus pavogtus Vienožinskių šeimos aukso žiedus.

Nukentėjęs garbaus amžiaus V.Vienožinskis teismo posėdyje sakė, kad po šio apiplėšimo iki šiol bijo vienas gyventi savo namuose.

Duodami teismui parodymus abu plėšikai tvirtino, kad ėjo plėšti dėl pinigų. Mat abu niekur nedirbo.

Iki tol 9 kartus teistas E.Žvirblis ikiteisminio tyrimo metu neigė dalyvavęs apiplėšime. Bet teisme prisipažino.

Jo bendras M.Mažeika netrukus turėtų išgirsti jau šeštą teismo nuosprendį.

Už jų padarytą nusikaltimą įstatymas numato iki 10 metų siekiančią laisvės atėmimo bausmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.