Aktoriui P. Dimšai koją pakišo gudobelių ekstraktas

Dėl jauno dviratininko žūties prieš teismą stojo žinomas aktorius 76 metų Petras Dimša.

P.Dimša neigė gėręs ir sukėlęs avariją.<br>D.Umbraso nuotr.
P.Dimša neigė gėręs ir sukėlęs avariją.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2014-09-24 15:52, atnaujinta 2018-01-29 20:26

Jam iškeltą bylą trečiadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Bylos duomenimis, neblaivus P.Dimša automobiliu „Volkswagen Polo“ patrenkė dviratininką Šarūną Surblį. Nelaimė įvyko praėjusių metų liepos 17 d.Vilniuje, judrioje Oslo gatvėje. Sunkių sužalojimų patyręs dviratininkas ligoninėje mirė liepos 29-ąją.

Po ekspertizės paaiškėjo, jog P.Dimšos organizme rasta 1,67 promilės alkoholio.

Savo parodymus teisme P.Dimša pradėjo nuo užuojautos žuvusiojo artimiesiems, tačiau jų neatsiprašė. „Atsiprašyti neturiu už ką, nes šios avarijos aš nepadariau“, – kalbėjo populiarus aktorius.

Teisme jis pateikė versiją, kad dviratininką galėjo kliudyti nežinomos markės tamsus automobilis. Jį P.Dimša teigė matęs toje pačioje gatvėje darantį pavojingus manevrus. Menininkas teigė pats dviratininko iki nelaimės nematęs ir tiksliai nežino, ar jaunuolis pats trenkėsi į stulpą, ar jį kliudė kita mašina.

„Aš pamačiau tik stulpą ir krentantį žmogų“, – pasakojo aktorius ir teigė sustojęs tik suteikti jam pagalbos. Jis tvirtino visiškai nekliudęs dviratininko, bet kai į nelaimės vietą atvyko policininkai, krauju aptaškytas jo automobilis stovėjo ant žaliosios vejos.

Menininkas tikino, jog pats sustabdė pro šalį važiuojantį greitosios pagalbos automobilį, netrukus atvažiavo ir policija.

„Ko jie klausė, aš nelabai girdėjau, man jau stojo širdis ir nebe tas rūpėjo“, – pasakojo P.Dimša.

Aktorius teismui aiškino, jog turi širdies problemų, jam yra įstatytas širdies stimuliatorius. Jo teigimu, smarkiai susijaudinus gali ištikti mirtis. Jo šeimos gydytojas esą pataręs tokiais atvejais išgerti kelis gurkšnius stipraus alkoholio. Dėl to aktorius su savimi vežiojasi gudobelės tinktūros, kurios alkoholio koncentracija siekia 70 procentų.

Buteliuką šios tinktūros P.Dimša buvo atsinešęs ir į teismo posėdį.

P.Dimša teigė tai ir padaręs avarijos vietoje, nors žinojo, kad gerti alkoholio po eismo nelaimės draudžiama. „Galima likti teisiam, bet mirusiam, o galima likti gyvam, bet būti teisiamam“, – filosofiškai aiškino P.Dimša.

Teismas stebėjosi, kodėl P.Dimša širdies problemomis nesiskundė šalia stovintiems greitosios pagalbos medikams. Tačiau vilnietis pasirinko kitą variantą – nuėjo į savo automobilį, iš daiktadėžės išsiėmė buteliuką ir išgėrė gudobelių tinktūros.

Nors teisme P.Dimša neigė dalyvavęs avarijoje, kitą dieną po nelaimės jis apie įvykį pranešė draudimo kompanijai. Tai padaryti esą patarė Kelių policijos pareigūnai, po įvykio jam sugrąžinę dokumentus.

Teisme buvo išklausytas skambučio į „Lietuvos draudimą“ garso įrašas. Į draudimo bendrovę paskambinęs P.Dimša pranešė, kad jo automobilis kliudė dviratininką: „Nežinau, ar aš jį kliudžiau, ar jis mane, bet jis pralėkė ir trenkėsi į stulpą.“.

„Koks asilas mane partrenkė?“ „Ar aš vaikščiosiu?“, „Man stringa kvėpavimas“, – sūnaus raštelį su tokiais klausimais ligoninėje rado vilniečiai Arvydas ir Eglė Surbliai. Nors jaunuolis dar dešimt dienų gydėsi ligoninėje, tėvai su juo pasikalbėti nebegalėjo. Jaunuoliui buvo atliktos penkios ar šešios operacijos, todėl jis beveik visą laiką būdavo prijungtas prie dirbtinio kvėpavimo aparato.

Prieš pat nelaimę tėvai sužinojo apie Šarūno planuojamas vestuves. Vaikinas tai pranešė užėjęs pas tėvą į darbą ir išvažiavo pas juvelyrą pasiimti vestuvinių žiedų. Netrukus tėvai sužinojo apie nelaimę.

Po nelaimės pirmoji ligoninėje atsidūrė Š.Surblio mylimoji Gabija Špokaitė. Tądien ji ilgai skambino draugui telefonu, kol pagaliau ragelį pakėlė kažkas iš medikų. Šalia ligoninės gyvenanti mergina iš karto nubėgo aplankyti savo vaikino.

Nukentėjusiojo tėvas su P.Dimša buvo susitikęs tik kartą, kai aktorius vaikiną aplankė ligoninėje. Jis tėvams pasiūlė pažįstamų medikų pagalbą ir prasitarė: „Gerai, kad nepervažiavau.“ Susirūpinę vilniečiai į jo žodžius nekreipė dėmesio, o medikai P.Dimšos paprašė palikti reanimacijos palatą.

A.Surblys tikino, jog jo sūnus buvo beveik profesionalus dviratininkas, drausmingai besilaikantis eismo taisyklių. Jis turėjo profesionalią, greitį ir nuvažiuotą kelią matuojančią įrangą. Ji užfiksavo, kad dviratininkas visą laiką važiavo vienodu greičiu, kol vieną akimirką kelias baigėsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?