Psichikos ligos M. Taraškevičiaus nuo teismo neišgelbėjo

Ilgą laiką psichikos sutrikimais dangstęsis nusikaltėlių grupuotės lyderis 37 metų Marijanas Taraškevičius pagaliau stojo prieš teismą.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Oct 9, 2014, 11:44 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 12:41 AM

Atvestas į Vilniaus miesto apylinkės teismo salę M.Taraškevičius negalėjo pasakyti savo tautybės. „Rusas arba lenkas, nežinau“, - traukė pečiais teisėsaugos pareigūnams gerai žinomas veikėjas.

Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį pradėjo nagrinėti jam iškeltą bylą dėl narkotikų laikymo ir pardavimo. Ši byla atskirta nuo bylos, kur M.Taraškevičius kaltinamas nusikalstamu būdu įgijęs ir realizavęs svetimą turtą.

M.Taraškevičius pasipiktino atskirtomis bylomis ir posėdžio pradžioje pareikalavo nušalinti prokurorą Gedgaudą Norkūną.

„Bylos atskyrimas – dirbtinis ir nepagrįstas, tiesiog norima padidinti teistumų skaičių“, - pareiškė teisiamasis.

Teisiamasis prokurorui turėjo priekaištų ir dėl to, kad apskirtai yra teisiamas. Teismo medicinos ekspertai kelis kartus buvo nustatę, kad M.Taraškevičius nepakaltinamas, tačiau prokurorui dėl tokių išvadų kilo abejonių. Vilniaus apygardos teismas (VAT) nušalino ekspertus.

Buvo visiškai izoliuotas nuo šeimos, prokuroras atmesdavo prašymus dėl pokalbių telefonu, neleisdavo susitikti ne tik su žmona, bet ir su vaikais.

Teismas M.Taraškevičiaus prašymą nušalinti prokurorą atmetė.

M.Taraškevičius 2011 m. vasarą savo namuose laikė 28,66 gramų kokaino. Po kurio laiko šiuos narkotikus beveik už 15 tūkstančių litų pardavė slaptajam policijos pagalbininkui Romanui Šnipkiui.

Šiuo metu už sukčiavimą laisvės atėmimo bausmę atliekantį Romaną Šnipkį į teismo posėdį palydėjo kaukėtas apsaugininkas. Jie su M.Taraškevičiumi artimai bendravo aštuonerius metus.

R.Šnipkis pasakojo, jog 2011 metų liepą M.Taraškevičius jam pasiūlė įsigyti kokaino. Tokio pasiūlymo R.Šnipkis sulaukė apsilankęs M.Taraškevičiaus namuose. Žodžio „kokainas“ M.Taraškevičius neminėjo, tik pašniurkščiojo nosimi. Vyras iš karto suprato, apie ką kalbama, bet pirkti kvaišalų neskubėjo. Apie šį pasiūlymą jis pranešė vienam iš Policijos departamento darbuotojų. Pareigūnai paprašė sužinoti daugiau informacijos. M.Taraškevičius bičiuliui tikino, jog kokainas labai geros kokybės, o jis turi apie 30 kilogramų. Už gramą narkotikų M.Taraškevičius prašė 40 eurų. Pasirašę dokumentus dėl nusikaltimo imitavimo, PD pareigūnai jam davė pinigų narkotikams. Gavęs pinigų, R.Šnipkis grįžo pas savo pažįstamą. Narkotikus M.Taraškevičius laikė pavėsinėje tarp malkų. Paėmę maišelį su milteliais, abu grįžo į kambarį ir juos pasvėrė. Prekeivis siūlė ir miltelių, kurie turi būti maišomi su kokainu, esą taip narkotikų kiekis padvigubės ir juos pardavus bus galima daugiau uždirbti.

Už pirkinį R.Šnipkis sumokėjo 4200 eurų. 4000 eurų už kokainą ir 200 eurų už miltelius. Nors kaina buvo nustatyta eurais, pirkėjas sumokėjo 14500 litų.

„Aš nekaltas“, - pareiškė M.Taraškevičius ir nusprendė duoti parodymus po visų liudytojų apklausų,

Jo advokatė teismui pateikė prašymą sujungti bylas dėl narkotikų laikymo ir svetimo turto realizavimo. Jas abi nagrinėja tas pats teismas. Teisėja atmetė ir šį prašymą.

Rugsėjo mėnesį Vilniaus policija baigė tirti ir teismui perdavė bylą dėl žaibiškų vagysčių. 2011-2012 m. Vilniuje buvo vykdomos įžūlios ir žaibiškos vagystės iš parduotuvių- buvo grobiami brangūs laikrodžiai, kailiniai, kompiuterinė technika, avalynė ir kitos prekės. Vagystės buvo daromos iš anksto pasiruošus, atlikus žvalgybą ir parinkus įrankius. i. Stambiausia – 2010 m. birželio mėn. vagystė iš Gedimino prospekte esančios laikrodžių parduotuvės „Ženeva“. Iš parduotuvės buvo pavogta šveicariškų laikrodžių už daugiau nei 350 000 litų.

Nusikaltimų nuosavybei tyrimo skyriaus pareigūnai po ypač slaptos operacijos 2011 m. vasario mėn. sulaikė šiomis vagystėmis įtariamus asmenis. 2012 metais 12 tomų ikiteisminis tyrimas buvo baigtas ir perduotas į teismą, kaltinamieji buvo nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis.

Pareigūnai tyrimo metu nustatė, kad iš pardotuvių pagrobtą turto realizavo M.Taraškevičius. Surinkta duomenų, kad šis vilnietis prisidėjo prie dalies daiktų, pavogtų iš parduotuvių – M. K. Čiurlionio gatvėje „iDeal“, Gedimino pr. „Ženeva“, Savanorių pr. esančio kailių salono ir kitų – realizavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.