Garsiojo tėvų žudiko sesuo papasakojo savo išgyvenimus

Išėjęs iš kalėjimo, kur kalėjo už tėvų nužudymą, Audrius Paškauskas neilgai džiaugėsi laisve. Jis už grotų vėl pateko, kai apsimetęs policininku atliko kratą masažo paslaugas teikusios moters bute.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis („Lietuvos rytas“)

Jan 31, 2015, 4:30 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 12:11 PM

Dirbti niekada nemokėjęs ir nenorėjęs, dėl pinigų su bendrininku savo pasiturinčius tėvus nužudęs 37-erių kaunietis A.Paškauskas sukurpė net patyrusius kriminalistus nustebinusį planą.

„Būdamas už grotų jis turėjo pakankamai laiko apgalvoti, ką veiks išėjęs į laisvę. Neatrodo, jog toks žmogus norėtų ar sugebėtų dirbti“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo A.Paškausko „veiklą“ narpliojantys Kauno kriminalistai.

Atliko netikrą kratą

Vieną pavakarę Kauno policija sulaukė keisto pranešimo. Į pareigūnus kreipėsi masažo paslaugas teikianti kaunietė ir pasiguodė buvusi apvogta.

Moteris pasakojo pavakare sulaukusi kliento skambučio. Vyras pageidavo masažo paslaugų ir susitarė dėl susitikimo.

Klientą, kaip manoma, ne tik masažo, bet ir kur kas intymesnes paslaugas teikianti moteris po valandos priėmė Šilainių rajone esančiame bute.

Įžengęs pro duris vyras nepageidavo nei masažo, nei intymesnių paslaugų – ėmė elgtis kaip prostitutę su įkalčiais užtikęs policininkas.

Parodęs suklastotą kriminalisto pažymėjimą šoko ištiktai kaunietei pareiškė atliksiantis kratą.

Įspūdį, kad apsilankęs vyras iš tiesų dirba policijoje, turėjo sustiprinti tarp kriminalistų populiarus atributas – petnešos ir prie jų prisegtame dėkle po pažastimi kabantis pistoletas.

Netrukus jis kažkam paskambino telefonu, į butą įleido dar vieną „pareigūną“. Vienas jų prižiūrėjo šoko ištiktą merginą, o kitas krėtė butą.

Iš buto paėmę mobiliojo ryšio telefoną, ašarinių dujų balionėlį ir 570 eurų abu apsimetėliai pasišalino.

Tik po kurio laiko suvokusi, kad įvykdyta ciniška vagystė, moteris išdrįso kreiptis į policiją.

Net nebandė neigti kaltės

Netrukus išradingasis vagis buvo sulaikytas. Paaiškėjo, jog tai pernai lapkritį į laisvę išėjęs A.Paškauskas.

Kriminalistai pripažino – tikėti, kad iš kalinimo įstaigos po 14 metų išėjęs A.Paškauskas pragyvenimui užsidirbdavo doru darbu, būtų daugiau nei naivu.

Pareigūnai mano, kad nuo policininku prisistatančio tėvažudžio galėjo nukentėti šešėline veikla užsiimantys žmonės.

A.Paškauskui pareikšti įtarimai dėl vagystės, teismas jam skyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą trims mėnesiams.

A.Paškauskas savo kaltės neneigia. Gali būti, kad sulaikymas ir apgyvendinimas šiltoje areštinėje tėvažudžiui tapo savotišku laimėjimu, nes išėjęs iš kalėjimo jis valkatavo, neturėjo kur prisiglausti.

Sesuo bijojo savo brolio

„Pažįstami žmonės man pasakojo ne kartą pastebėję Audrių prie prekybos centrų ir poliklinikų prašinėjantį išmaldos. Manęs jis pinigų neprašė, žinojo, kad negaus“, – sakė dėl brolio kraupaus nusikaltimo našlaite tapusi jo sesuo Aušra Paškauskaitė-Majauskienė.

Šiuo metu šeimą sukūrusi ir du vaikus auginanti 32 metų moteris sakė, kad su į laisvę išėjusiu broliu buvo susitikusi tik kartą ir tik kelioms minutėms.

„Aš jam pasakiau, jog ant jo nepykstu ir viską atleidžiu. Tačiau galiausiai supratau, kad jis nebuvo vertas šių žodžių.

Sužinojus, kad jis vėl pasuko nusikalstamu keliu, pagalvojus apie žmones, kurių gyvybei pavojus grėsė, apima siaubas“, – sakė A.Paškausko sesuo.

Moteris įsitikinusi – 14 už grotų praleistų metų nepakeitė jos brolio. Antraip jis būtų bandęs ieškoti darbo ar bandydamas gyvenimą pradėti iš pradžių išvykti gyventi į kitą šalį.

Išgirdusi apie brolio sulaikymą ir sužinojusi, jog už pataisos namuose įvykdytą kitą nusikaltimą A.Paškauskui yra skirta septynerių su puse metų laisvės atėmimo bausmė, jo sesuo lengviau atsikvėpė.

Našlaite tapusi praeityje garsi šokėja ir itin perspektyvia laikyta sportininkė pripažino nuolatos jautusi nerimą ir baimę dėl savo šeimos.

„Juk nežinai, ką toks žmogus gali padaryti, kam gali ryžtis. Kai augini vaikus, baimė dar sustiprėja. Nežinai, ar dėl kvaišalų dozės jis nesugalvos pagrobti vaiko“, – išgyvenimais dalijosi motinystės atostogų išėjusi moteris.

Veikė kaip tikras pareigūnas

Teisėsaugininkus kiek nustebino A.Paškausko nusikaltimo taktika.

Jis beveik idealiai atkartojo tai, ką daro po masažo paslaugų iškaba veikiančias prostitutes gaudantys policininkai.

Dažniausiai vienas pareigūnų skambina skelbime nurodytu telefonu ir apsimetęs klientu susitaria dėl susitikimo.

Laisvo elgesio moterys tikslaus adreso dažniausiai nenurodo, pasako tik gatvę ir namo, prie kurio reikia atvykti, numerį.

Tuomet skambinama dar kartą, jeigu pro langus aplinką stebinčios moterys įsitikina, kad klientas atvyko vienas, šalia nėra įtartinų automobilių, pasakoma, į kokį butą užeiti.

Klientu apsimetęs pareigūnas, patekęs į vidų, „masažuotojai“ perduoda už paslaugas sutartą pinigų sumą ir atlieka tai, ką darė A.Paškauskas.

Parodomas policininko pažymėjimas, skambinama telefonu arba radijo ryšiu susisiekiama su kolegomis, atrakinamos buto durys ir jie įleidžiami į vidų.

„Ištikus šokui dažnai net nesusimąstoma, ar pareigūnas tikras, ar apsimetėlis. Ko gero, kalėjime įgytas žinias išėjęs į laisvę praktikoje pritaikė A.Paškauskas“, – sakė pareigūnai.

Verslininkų žūtis tapo mįsle

A.Paškauskas liūdnai išgarsėjo ir tėvažudžio vardą pelnė dėl šaltakraujiškai įvykdyto itin žiauraus nusikaltimo.

1998 metų gegužės 24-ąją Lietuvą sudrebino Kaune gyvenusių pasiturinčių verslininkų – bendrovės „Durpynų statyba“ generalinio direktoriaus, futbolo klubo „Ranga-Politechnika“ prezidento 47 metų Algirdo Paškausko ir bendrovės „Kauno ranga“ vadovės 42 metų Nijolės Paškauskienės nužudymas.

Teisėsaugininkai narpliojo įvairias versijas, analizuotas ir sutuoktinių verslas.

Paaiškėjo, kad jų valdytų įmonių veikla nebuvo tokia pelninga, kaip daugelis manė.

Prieš mirtį A.Paškauskas neslėpė, kad jam sunku išlaikyti futbolo komandą. Verslininkas taip pat buvo ne kartą kalbėjęs, jog jam daug kas skolingi.

Kriminalistams kilo įtarimų, kad prie kraupios žmogžudystės gali būti prisidėjęs aukų sūnus Audrius. Buvo žinoma, jog Kauno „Atleto“ futbolo komandoje žaidęs 21 metų jaunuolis palaiko ryšius su tuomet aktyviai veikusios nusikalstamos Daškinių gaujos atstovais.

Be to, nužudyto verslininko telefono išklotinės liudijo, kad paskutinę gyvenimo dieną jam skambino tik artimieji ir šeimos nariai.

Įtarimus sustiprino ir tai, jog A.Paškauskas nuolatos konfliktavo su tėvais, reikalavo, kad jie jam duotų vis daugiau pinigų.

Našlaitė likusi tuomet 15-metė A.Paškauskaitė gynė brolį. Buvusi šalies sportinių šokių čempionė pareigūnus tikino, jog tuo metu, kai buvo nužudyti jos tėvai, brolis kartu su ja buvęs namuose. Kraupi tiesa paaiškėjo tik po kurio laiko.

Sparčiai ritosi žemyn

Po turtingų tėvų žūties A.Paškauskas su seserimi gyveno šalia Kauno klinikų, A.Jasaičio gatvėje, stūksančiame prabangiame beveik 500 kvadratinių metrų užimančiame šeimos name.

Velionių dukra vėliau pasakojo, jog šis periodas buvęs kupinas kraupių išgyvenimų – brolis į šeimos namus vedėsi įtartinas kompanijas. Čia vyko nuolatinės išgertuvės.

Nepilnametė sakė taip bijojusi ūmaus būdo brolio ir jo draugų, kad prieš miegą nenusirengdavusi drabužių. Jeigu kas nors būtų užpuolęs, ji tikėjosi pabėgti.

Netrukus po tėvų nužudymo A.Paškauskas buvo sulaikytas įtariant kartu su trimis bendrininkais išžaginus ir žiauriai sumušus nepilnametę, tačiau po kurio laiko paleistas. Turtingų tėvų sūnus su policija turėjo reikalų ir dėl chuliganiškų išpuolių.

Neištvėrusi teroro nepilnametė jo sesuo išsikraustė gyventi pas tuomečio draugo tėvus – Kaune žinomų teisėjo ir advokatės namus.

A.Paškauskas toliau degradavo, ėmė vartoti narkotikus, buvo bebaigiąs iššvaistyti likusį tėvų turtą. Kaunietis prasiskolino tuomet veikusios Daškinių gaujos atstovams, tad prabangus namas A.Jasaičio gatvėje jiems atiteko už skolas.

„Brolis tuo metu vartojo heroiną, beveik nesusivokė aplinkoje, todėl tvirtinant namo pardavimo sandorį jį teko išblaivinti. Audrius buvo įkalintas kambaryje, kad negalėtų niekur išeiti ir įsigyti kvaišalų“, – sakė nužudytų verslininkų dukra Aušra.

2000 metais A.Paškauskas buvo nuteistas už vagystę, kitais metais už šiuos nusikaltimus buvo teisiamas dukart ir galiausiai pateko į Pravieniškių pataisos namus.

Prisipažino nužudęs savo tėvus

A.Paškausko įkalinimas turėjo lemiamos įtakos jo bijojusiai seseriai, kuri tik po ketverių metų netikėtai pakeitė anksčiau duotus parodymus.

„Mintis, kas ir kodėl galėjo nužudyti mano tėvus, man ilgai nedavė ramybės, galvoje perkračiau pačias įvairiausias versijas. Po kurio laiko atsitiktinai susipažinau su žmonėmis, pas kuriuos glaudėsi narkomanu tapęs mano brolis. Jie papasakojo, dėl ko įvyko lūžis byloje“, – pasakojo tėvažudžio sesuo.

Našlaitė išgirdo, kad jos brolis jį priglaudusių draugų motinai kartą pasakojo, jog nušovė tėvą, o kartu su juo buvęs draugas – motiną. Šių kalbų niekas nesureikšmino, manė, jog jaunuolis kliedi, nes apsvaigęs nuo kvaišalų.

„Tai, ką išgirdau, man nebedavė ramybės. Niekada nepaliko mintis, jog apsvaigęs brolis tada tiesiog išsipasakojo, atskleidė tai, kas jį slėgė. Nuvykau pas bylą tyrusius kriminalistus ir papasakojau, ką sužinojau, labai jų prašiau patikrinti šią informaciją“, – prisimena jauna moteris.

Kaunietė atskleidė tyrimui itin svarbią detalę. Ji pripažino anksčiau melavusi sakydama, jog tėvų nužudymo metu jos brolis buvęs kartu namuose. Mergina prasitarė tai sakiusi įbauginta brolio.

Prakalbus seseriai Pravieniškių pataisos namuose dėl vagysčių kalintis A.Paškauskas neišlaikė – prisipažino nužudęs tėvus ir davė išsamius parodymus, atskleidė, kaip buvo planuojama ir įvykdyta dviguba žmogžudystė.

Netrukus buvo sulaikytas ir jo bendrininkas, žinomo Kauno verslininko Raimundo Charževskio sūnus Julius Charževskis. Aukštąjį išsilavinimą įgijęs kaunietis iki sulaikymo dirbo garsioje nekilnojamojo turto agentūroje.

Žmogžudystė buvo kruopščiai suplanuota. A.Paškauskas, sužinojęs, kada tėvai grįš iš Palangos, sustabdė juos greitkelyje ties įvažiavimu į Jonavos gatvę.

Tėvui, kuris skundėsi turįs finansinių problemų dėl futbolo klubo, sūnus pasakė, jog vienas žmogus nori su juo pasikalbėti ir padėti.

Sutuoktinių automobilis „Volvo“ išsuko iš automagistralės. Netrukus priėjo J.Charževskis, kurį abu Paškauskai gerai pažinojo. J.Charževskis atsisėdo ant galinės automobilio sėdynės šalia Paškauskų sūnaus.

Sutuoktiniams nespėjus suvokti, kur jie turi toliau važiuoti, sūnus iš pistoleto TT tėvui šovė į kaklą ir pakaušį.

Tą pačią akimirką J.Charževskis pistoleto „Makarov“ šūviais į galvą nužudė garso kasetę keičiančią N.Paškauskienę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.