19-metę pražudžiusi jauna vairuotoja išvengė nelaisvės

Sostinėje buvo naujokė

I.Kazlaitė atsiprašė aukos artimųjų ir atlygino dalį žalos.<br>T.Bauro nuotr.
I.Kazlaitė atsiprašė aukos artimųjų ir atlygino dalį žalos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2015-02-19 12:50, atnaujinta 2018-01-12 17:37

Sostinėje buvo naujokė

Studijuoti į Vilnių atvykusi ir tik pusantro mėnesio čia praleidusi pasvalietė Birutė Guigaitė žuvo eidama per nereguliuojamą pėsčiųjų perėją T.Narbuto gatvėje.

Ją pražudžiusi studentė I.Kazlaitė vairavo pirmus metus, bet ant jos automobilio „Opel Tigra“ nebuvo pradedantiems vairuotojams būtino ženklo – žalio lapo.

I.Kazlaitė nestabdydama lėkė per perėją, nors pirmojoje eismo juostoje praleisti pėsčiųjų buvo sustojęs kitas automobilis.

„Žiūrėjau į kelią“, – braukdama ašaras teisinosi jauna vairuotoja. Avarijos dieną ji buvo blaivi.

Medikai padėti nebegalėjo 

Mergina prisiminė, kad po smūgio iš karto iššoko iš automobilio ir nubėgo prie partrenktos merginos.

Avariją sukėlusi vairuotoja namuose buvo palikusi telefoną, todėl pagalbą iškvietė praeivis. Į nelaimės vietą atvykusiems medikams mergina turėjo vienintelį klausimą – ar nukentėjusioji gyvens. „Ji žuvo“, – prisiminusi medikų žodžius apsiašarojo studentė.

I.Kazlaitė ir iš karto po avarijos, ir teisme atsiprašė žuvusiosios tėvų. „Atsiprašyti lengva, o kaip atleisti?“ – praėjusiame teismo posėdyje sakė žuvusios merginos tėvas.

Ieškos geresnio darbo 

I.Kazlaitė nukentėjusiajai šeimai turės sumokėti 49 tūkstančius eurų. Dalį neturtinės žalos ji jau atlygino. 

Teisiamoji žadėjo atlyginti šią žalą, tačiau turėtų susirasti geriau mokamą darbą.  Vienoje bendrovėje administratore dirbanti mergina gauna minimalią algą.

Mergina buvo pateikusi prašymą atleisti ją nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, bet teismas tokį prašymą atmetė, nes I.Kazlaitė Kelių eismo taisykles pažeidė ne pirmą kartą.

Dirbdama atlygins žalą

Bausmės vykdymą atidėti nusprendęs teisėjas atsižvelgė į tai, kad I.Kazlaitė teisiama pirmą kartą. Teismas sulaukė teigiamų jos charakteristikų. „Ji yra jauno amžiaus, dirbanti. Dirbdama galėtų atlyginti žalą. Dalį žalos ji jau atlygino, atsiprašė nukentėjusiųjų, dalyvavo merginos laidotuvėse. Ji gali pasitaisyti ir neatlikdama realios laisvės atėmimo bausmės“, – sprendimo motyvus aiškino teisėjas Arūnas Budrys.

Teisėjas teigė, kad visiškas žmogų pražudžiusios vairuotojos atleidimas nuo baudžiamosios atsakomybės prieštarautų teisingumo principams.

Dievo bausmės neužtenka

Žuvusiosios B.Guigaitės teta Danutė Tijūnėlytė įsitikinusi, kad tokia bausmė neatsargiai vairuotojai per švelni. „Noriu, kad visa Lietuva žinotų, jog mūsų teisėsauga tikrai per švelni, kad labai pigiai kainuoja žmogaus gyvenimas.“

Tetos teigimu, žuvusiosios šeima labai tikinti: „Jie sako, kad už viską atlygins Dievas, bet tai nesudrausmins kitų vairuotojų.“

Vilniuje gyvenanti teta vienintelė iš nukentėjusiųjų šeimos atėjo išklausyti teismo nuosprendžio. Teismo posėdžius stebėjusiai giminaitei susidarė įspūdis, kad I.Kazlaitė labiau jaudinosi dėl savęs, o ne dėl žuvusios bendraamžės.

Moteris pasakojo, kad jos dukterėčia buvo labai darbšti ir talentinga: „Ji dainavo liaudies ansamblyje, mokyklos chore, giedojo Pasvalio bažnyčioje. Ji buvo ypatingas vaikas, kokių tikrai nedaug.“ Atvykusi studijuoti į Vilnių B.Guigaitė iš karto pradėjo lankyti šokių būrelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.