Agurkinių gaujos skandintojas Šūdmaišis mįslingai dingo

31 metų Aurelijus Perminas, neatvykęs į Klaipėdos apygardos teismo posėdį, kur narpliojama Kauno Agurkinių gaujos byla, pirmiausia pakenkė pats sau – nuspręsta jį suimti vienam mėnesiui.

Į pareigūnų rankas pakliuvęs A.Perminas, pravarde Šūdmaišis, nutarė liudyti prieš Agurkinių gaują.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Į pareigūnų rankas pakliuvęs A.Perminas, pravarde Šūdmaišis, nutarė liudyti prieš Agurkinių gaują.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

2015-03-19 09:54, atnaujinta 2018-01-09 13:02

Buvęs Agurkinių gaujos vadeivos Sauliaus Velečkos draugas A.Perminas, pravarde Šūdmaišis, šioje byloje yra ne tik svarbus liudytojas, bet ir nukentėjusysis, kurį saugo valstybė.

Pirmadienį A.Perminas neatvyko į Klaipėdos teismo posėdį, pirma atsiuntęs raštą, kad negalės posėdyje dalyvauti, nes nuo kovo 3 dienos gydosi Vokietijoje – ten jam esą atliekamas chemoterapijos kursas.

A.Perminas dar pridėjo kažkokių tokias procedūras neva patvirtinančių dokumentų vokiečių kalba, bet teismas jų nenagrinėjo.

Paaiškėjo, kad A.Perminas tuo metu buvo Lietuvoje – praėjusį penktadienį netgi buvo susitikęs su Generalinės prokuratūros prokuroru Tomu Meškausku. Vyras tikino, kad pasirodys teisme.

Klaipėdos apygardos teisėjų kolegijos pirmininkas Remigijus Preikšaitis skyrė A.Perminui mėnesio areštą. Nutartį reikia vykdyti nedelsiant.

Bėglys ir sunkus ligonis?

„Siuntinėdamas tokius raštus, įžūliai meluodamas A.Perminas teismui trukdo dirbti.

Policija yra įpareigota užtikrinti jo dalyvavimą šiame procese“, – „Lietuvos rytui“ pasakė R.Preikšaitis.

Jis nežino, kodėl tuo nepasirūpino A.Perminą saugantys pareigūnai: „Yra įvairių nukentėjusiųjų ir liudytojų apsaugos formų.“

Nežinia kur esantis A.Perminas per septynias dienas dar gali skųsti tokią Apygardos teismo nutartį.

Vakar vykusiame Agurkinių teismo posėdyje apklausti kiti liudytojai. Policijos ieškomo A.Permino jų sąraše nebuvo.

A.Perminas pastarąjį kartą teistas 2008 metų gruodį – už neteisėtą kito asmens laisvės atėmimą, apiplėšimą ir dokumentų klastojimą.

Auką kalino viešbučiuose

2003 metų liepą A.Perminas su sėbrais iš Šiaulių ir Mažeikių rajonų apiplėšė Klaipėdoje gyvenantį pažįstamą vadybininką Saulių Jokubauską.

Išsikvietę šį vyriškį į užmiestį, ties Kalotės gyvenviete, užpuolikai jam surišo rankas, atėmė buto raktus, automobilį BMW 520 su ten buvusiais daiktais ir dokumentais.

Po to A.Perminas su parankiniais tris kartus įsibrovė į S.Jokubausko butą Šturmanų gatvėje – išsinešė muzikos aparatūrą, kompiuterį, kitų daiktų. Pagrobė ir dujinį pistoletą.

S.Jokubauskas buvo nuvežtas į Mažeikių rajone, Plinkšių kaime, esantį viešbutį ir uždarytas kambaryje. Pagrobėjai iš jo pareikalavo pinigų.

Įkaitu paverstas vyras beveik mėnesį vežiotas po įvairius Mažeikių ir Šiaulių rajono viešbučius, buvo saugomas dieną ir naktį.

S.Jokubauską išlaisvino Mažeikių viešbutį šturmavę ginkluoti „Aro“ pareigūnai. Tarp sučiuptų grobikų A.Permino nebuvo – spėjo pasprukti.

Pabėgęs mulkino žmones

Paskelbus paiešką A.Perminas nuo teisėsaugos slapstėsi beveik ketverius metus.

Bėglio pėdsakai aptikti Klaipėdoje – mažeikiškis buvo įtariamas iš kelių žmonių apgaule išviliojęs pinigų ir pasus.

Nukentėjusieji iš nuotraukų atpažino A.Perminą, žadėjusį jiems darbą Švedijos ūkininkų fermose, vizas, tačiau vėliau staiga išnykusį su pinigais.

Pareigūnai A.Perminą sučiupo pasaloje ties Joniškiu, kur gyveno su žmona. Jo automobilyje „Volkswagen Golf“ rasta padirbtų asmens dokumentų su perklijuotomis nuotraukomis.

A.Perminas nuteistas kalėti ketverius metus ir šešis mėnesius.

S.Jokubauskui priteistas 16 900 litų žalos atlyginimas.

Šeimos interesų gynėjas?

Prieš nuosprendį S.Jokubausko atsiprašęs mažeikiškis tikino, kad dalį nuostolių jo tėvas jau padengęs. Kiti keturi A.Permino bendrininkai buvo nuteisti anksčiau.

„Ne rūsiuose, palėpėse, o viešbučiuose laikytas S.Jokubauskas vartėsi tartum inkstas taukuose, galėjo bet kada išeiti, skųstis“, – teisme visaip išsisukinėjo A.Perminas.

Mažeikiškis tvirtino iš savo tėvo, Darbo partijos nario Pauliaus Permino nugirdęs, kad S.Jokubauskas jam neva negrąžinęs 100 tūkstančių litų skolos, todėl neprašomas ėmėsi ginti šeimos interesus.

Iš svetimo buto pagrobtus daiktus A.Perminas įkeitė lombarde – reikėjo mokėti už viešbučius, kuriuose kalino S.Jokubauską, pirkti jam maisto.

Tėvui – bauda už melavimą

Nutvėrę A.Perminą kelyje ties Joniškiu uostamiesčio policijos pareigūnai pasakojo, kad šis mažeikiškis tuomet dar neatrodė kaip pavojingas nusikaltėlis, niekas jo nevadino Šūdmaišiu.

„Bet jau tuomet kalbėta, kad jis bendrauja su Kauno gaujomis“, – senus įvykius prisiminė Klaipėdos apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro vadovas Valdas Narutavičius.

Sučiuptas A.Perminas teisme vaidino ne įkaito pagrobėją, o kažkokį geradarį: „S.Jokubauskas per grumtynes šiek tiek nukentėjo, pats norėjo pagyventi viešbučiuose, kol išnyks mėlynės ant veido.“

S.Jokubauskas teigė seniai pažinojęs užpuoliko tėvą P.Perminą, buvusį teisėsaugininką: „Padėjau jam ir sūnui, o šis atsilygino piktuoju.“

Buvęs Mažeikių rajono tarybos narys P.Perminas vėliau apklaustas kaip liudytojas Darbo partijos baudžiamojoje byloje. Vyras neigė pasirašęs svarbius dokumentus.

Vilniaus apygardos teismo nuosprendžiu P.Perminui už melagingus parodymus skirta 6,5 tūkst. litų bauda.

„Pupyčių“ draugai – Agurkiniai

Susidėjęs su Agurkiniais ir pelnęs S.Velečkos pasitikėjimą A.Perminas gaujos vadeivą supažindino su buvusios grupės „Olialia pupytės“ nare Marina Bui.

Pats A.Perminas tuomet degė aistra kitai buvusiai tos pačios grupės narei Skaistei Steikūnaitei.

Ši pora dabar gali mėgautis laisve, o S.Velečka regi savo draugę tik per retus pasimatymus kalėjime ir tada, kai M.Bui atvyksta į teismą.

Kažkada S.Velečka visiškai pasitikėjo Šūdmaišiu, skirdavo jam svarbias užduotis ir užtardavo.

Buvusiam agurkiniui A.Perminui valstybės apsaugos prireikė tada, kai bendrininkai jam pagrasino, kad bus nužudytas už išdavystes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.