Jauni gangsteriai jau buvo iškasę duobę savo aukoms

Nepilnamečio suburta gauja, apiplėšusi vieną kredito uniją, nenurimo – rezgė dar žiauresnių nusikaltimų scenarijus. Jaunus plėšikus, miške iškasusius duobę savo aukoms, sustabdė kriminalistai.

Gaujos nariai kūrė kraupius planus.<br>Klaipėdos apskrities VPK nuotr.
Gaujos nariai kūrė kraupius planus.<br>Klaipėdos apskrities VPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Mar 20, 2015, 6:15 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 5:49 PM

Telšių kredito unijos darbuotojai, neseniai sužinoję, kad virš jų galvų buvo pakibusi mirtina grėsmė, dėkojo Klaipėdos apskrities policijos pareigūnams. Jie sučiupo įžūlių jaunuolių gaują, kuriai vadovavo neprognozuojamo būdo 17-metis Klaipėdos rajono gyventojas Deivydas.

Praėjusią savaitę šis nepilnametis vėl siautėjo Klaipėdoje – su bendrininke užpuolė žmogų, norėjusį parduoti savo automobilį. Apsimetęs pirkėju smaugė savininką, o mergina mėgino nuplėšti jam nuo peties rankinę.

Dėl šio išpuolio Deivydas vakar vėl buvo uždarytas į areštinę dviem paroms. Sunkiais nusikaltimais įtariamiems jo bendrininkams skirti su laisvės atėmimu nesusiję teismo įpareigojimai.

Pirmoji auka – močiutė

Dituvos soduose šalia Klaipėdos su šeima gyvenantį gaujos vadeivą Deivydą pareigūnai apibūdina kaip sugebantį fantazuoti, įvelti į nusikaltimus kitus, netgi vyresnius už save draugus.

Plėšikaudamas jis tikėjosi lengvai pralobti.

Pernai birželį 16-metis Deivydas sutelkė 6 panašių polinkių jaunuolių gaują, su kuriais planavo ir egzekucijas. Tarp jų 4 jau buvo pilnamečiai. Keli jų gyvena uostamiestyje, o kiti – Dituvoje.

Gaujos vadeivos žvilgsnis nukrypo į finansų įstaigas, kurios savo patalpose laiko dideles pinigų sumas. Prieš tai jaunuolis sumanė prasimanyti lėšų, kurias vėliau investavo į nusikalstamą veiklą.

Pirmąja auka tapo Deivydo močiutė, kuri juo pasitikėjo.

Anūkas iš jos pagrobė banko mokėjimo kortelę. Žinodamas prisijungimo prie sąskaitos duomenis jis iš bankomatų per tris kartus susišlavė 6 tūkst. litų.

Apiplėšė kredito uniją

Bijodamas patekti į banko vaizdo kamerų akiratį jaunuolis į pagalbą pasitelkė vyresnį, socialiai pažeidžiamą draugą dituviškį – jis du kartus paėmė pinigus.

Trečią kartą kortelę į bankomatą kišo Deivydas.

Už pagrobtus pinigus šešiolikametis įsigijo automobilį BMW, kitų daiktų, nes manė, kad jų gali prireikti plėšiant seifus.

Sužinojęs, kad vieno jo draugo motina darbuojasi Klaipėdoje, prie Lietuvininkų aikštės, veikiančioje kredito unijoje, Deivydas jį įkalbėjo sužinoti jos patalpų signalizacijos ir seifų kodus.

2014 metų gegužės 19-ąją jauni gangsteriai, pasinaudodami išgautais slaptais duomenimis, atjungė kredito unijos apsaugos signalizaciją ir įsibrovė į patalpas. Atidarę seifą jie pagrobė apie 90 tūkst. litų.

Pasijutę turtuoliais plėšikai švaistė pinigus: įsigijo naudotų automobilių, dviratį, kompiuterių, telefonų, laikrodžių, gyveno išsinuomotuose butuose, linksminosi baruose, pirtyse.

Rezgė ginkluotą išpuolį

Po mėnesio Deivydas su trimis išpuolyje dalyvavusiais bendrininkais suskato kurpti dar žiauresnių nusikaltimų scenarijų – plėšikai nusitaikė į Telšiuose veikiančią kredito uniją.

Gaujos vadeiva pirmiausia internetu susirado ginklų pardavėją ir iš jo įsigijo mažojo kalibro dujinį pistoletą bei elektros impulsų prietaisą.

Po to išsinuomojo mikroautobusą – juo planavo atvažiuoti į nusikaltimo vietą su bendrininkais ir pasprukti apiplėšus kredito uniją.

Bendrininkai žinojo, kad į tokią įstaigą lengvai neįsibraus, – pirmiausia reikėjo sužinoti apsaugos signalizacijos, seifų kodus. Jaunuoliai pradėjo slapta stebėti kredito unijos darbuotojus.

Pagal Deivydo planą auka turėjo tapti paskutinis iš patalpų išėjęs darbuotojas. Sumanyta tą žmogų pasekti ir užpulti jo paties namuose – kankinamas jis esą būtų išdavęs visus reikiamus duomenis.

Planavo žudyti žmones

Slaptus duomenis išdavusį kredito unijos darbuotoją planuota nužudyti kaip nereikalingą liudytoją. Per apklausą Deivydas ir jo bendrininkai parodė miške iškastą duobę, kurioje būtų palaidoję nužudytą žmogų.

Tačiau vieno jaunuolio, turėjusio vairuoti mikroautobusą, kinkos suvirpėjo – jis pradėjo abejoti, ar viskas eisis kaip sviestu patepta.

Kai vaikinas apie tai prabilo, bendrininkai jį nuramino, o Deivydas nutarė nepasitikėti skystablauzdžiu pagalbininku.

Gauja sutarė bailį nužudyti po to, kai kredito unijos darbuotojas jiems išduos slaptus kodus. Planuota abu lavonus užkasti toje pačioje duobėje.

Sumanytas išpuolis žlugo pasikeitus aplinkybėms: tą dieną paskutinė iš Telšių kredito unijos patalpų išėjusi moteris namo neskubėjo – pasiėmusi vaiką ji sėdo į automobilį ir kažkur nuvažiavo.

Mikroautobuso vairuotojas išsigandęs pranešė, kad auka dingo iš jo akiračio. Šitaip galbūt išgelbėjo ne tik moters, bet ir savo gyvybę.

Išvydo įtartiną kompaniją

Vėliau buvo nuspręsta apiplėšti kitą Klaipėdoje, Taikos prospekte, įsikūrusią kredito uniją. Gauja išpuoliui rengėsi panašiai kaip ir anksčiau – stebėjo, kaip unija veikia, žiūrėjo, kokie žmonės išeina paskutiniai.

Pristigę degalų išsinuomotam mikroautobusui jaunuoliai iš gatvėje stovinčio vilkiko pagrobė 80 litrų dyzelino.

Neaišku, kiek šunybių būtų prikrėtusi ši gauja, jei ne policijos patrulių akylumas – naktį pastebėjo prie miškelio įtartinai besisukiojantį autobusiuką ir sulaikė juo važiavusią kompaniją.

Automobilyje rasti ir planuojamų nusikaltimų įrankiai: du pistoletai, elektros impulsų prietaisas, pirštinės, kaukė, kastuvas.

Apžiūrėjus vietovę aptikta ir miške iškasta duobė, kurioje paaugliai rengėsi palaidoti jų nusikaltimų liudininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.