Gaujų triuškintojams – padėkos už bemieges naktis

Varžėsi dėl pirmtako premijų

Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnų konkursą laimėjo Vilniaus kriminalistų komanda.<br>T.Bauro nuotr.
Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnų konkursą laimėjo Vilniaus kriminalistų komanda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Apr 13, 2015, 8:43 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 9:58 PM

Iš tarnybos jau pasitraukę ir dabartiniai kriminalistai apie tai kalbėjo pirmadienio popietę Policijos departamente 26 kartą minėdami profesinę šventę – organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių įkūrimo dieną.

Varžėsi dėl pirmtako premijų

Šįkart visų didžiųjų miestų kriminalistai pristatė įdomiausius ir svarbiausius savo tyrimus. Pirmą kartą buvo surengtas Geriausių Lietuvos policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnų konkursas, remiamas Alvydo Sadecko.

A.Sadeckas – pirmasis Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos 6-ojo skyriaus (kovos su organizuotu nusikalstamumu) vadovas ir vienas jo įkūrėjų.

Konkurso nugalėtojams A.Sadeckas įsteigė premijas. „Jūsų motyvuoti nereikia, jus motyvuoja jūsų suvokimas ir pareigos jausmas. Skirdamas premiją, noriu priminti, kad jus vertina ir visuomenė“, – į kriminalistus kreipėsi A.Sadeckas.

Jis įsitikinęs, jog šis konkursas – pareigūnams proga patobulėti ir pasimokyti vieniems iš kitų.

Susekė narkotikų prekeivius

Konkurso komisija svarstė aštuonių pretendentų darbus, bet pagrindinė kova vyko tarp trijų miestų – Vilniaus, Klaipėdos ir Panevėžio kriminalistų.

Konkurso nugalėtojais tapo penki Vilniaus policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai – Laimonas Žirnys, Airidas Matulevičius, Algirdas Narbutas, Andrejus Latiševas ir šiuo metu jau Kriminalinės policijos biure (KPB) dirbanti Oksana Derkač. Jie gavo po 640 eurų premijas.

Šie pareigūnai sutriuškino nusikaltėlių grupuotę, platinusią narkotines medžiagas. Į pareigūnų akiratį šįkart pateko jaunų bei aktyvių narkotikų platintojų grupuotė. Jie daugiausiai veikė Grigiškėse. Šis tyrimas išskirtas į kelias bylas, kelios jų jau perduotos teismui.

Be narkotikų – ramiau

Pats A.Sadeckas nevertino konkurse dalyvavusių tyrimų. „Aš neturiu teisės dirbti su slapta informacija“, – šypsojosi ilgametis kriminalistas.

Jis domėjosi, ar kriminalistų darbo rezultatus pajuto visuomenė. „Vilniaus pareigūnams sutriuškinus grupuotę Grigiškėse, man iš karto kilo klausimas, ar šiame rajone realiai pasikeitė atmosfera, gyventojų ramybė. Pareigūnams gal tai sudėtingas klausimas, bet tikiuosi, kad sulaikius narkotikų prekeivius, gyventi pasidarė sveikiau“, – apie nugalėtojus kalbėjo A.Sadeckas.

Su narkotikais susijęs ir tyrimas, kurį pristatė į konkurso nugalėtojus pretendavę Klaipėdos policijos pareigūnai. Jie tyrė „Rybporto“ organizuotos grupuotės veiklą. Ši grupuotė užsiėmė narkotinių medžiagų platinimu ir kontrabanda į Skandinavijos šalis. Kaipėdiečiams simboliškai atiteko antroji vieta.

KPB viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis teigė, jog su narkotikais susiję tyrimai pirmąsias vietas užėmė neatsitiktinai. Narkotikų prekyba šiuo metu – populiariausia veikla, kuria užsiima organizuotos nusikaltėlių grupuotės.

„Lietuva – tranzitinė valstybė. Iš Rytų šalių narkotikai patenka į vidaus rinką, sintetinės medžiagos į Lietuvą keliauja ir iš Vakarų. Tam mes skiriame ypatingą dėmesį. Kadangi vykdome labai daug tyrimų, turime ir labai daug rezultatų“, – portalui lrytas.lt kalbėjo A.Roginskis.

Jaunuolius vežė vogti

Trečioji vieta atiteko Panevėžio kriminalistams, panaudojusiems nestandartinius metodus ir atskleidė Panevėžyje veikusią organizuotą grupuotę, kuri gabeno jaunuolius į užsienį vogti.

„Panevėžio tyrimas dėl prekybos žmonėmis buvo įdomus tuo, kad buvo kalbama ne apie tradicinę prostituciją, o apie asmenis, išnaudojamus daryti nusikaltimams. Įdomu bus, kaip į ją pažiūrės teismas, nes tai bus viena pirmųjų tokių bylų Europos Sąjungoje“, – kalbėjo A.Sadeckas.

A.Roginskis įsitikinęs, jog apdovanojimų sulaukė tyrimai, kurie pareikalavo daugiausiai materialinių, techninių ir žmogiškųjų jėgų – kūrybingumo, novatoriškumo ir bemiegių naktų.

Su naujausiais kriminalistų tyrimais susipažinęs A.Sadeckas siūlė, kad organizuotus nusikaltimus tiriantys pareigūnai nebūtų tokie kuklūs: „Apie procesus, kuriuos jie mato, reikėtų informuoti Seimą, Prezidentūrą, Vyriausybę. Gal ši informacija padėtų priimti visuomenei reikalingus politinius ir teisinius ir finansinius sprendimus ir išspręsti, pavyzdžiui pinigų plovimo problemas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?