Saulės akmens pagrobėjas į teismą atėjo rūstus, bet be peilio

Saulės akmeniu vadinamo unikalaus gintaro luito pagrobėjas Linas Mileška vis dar negali nusiraminti – jis mina teismų slenksčius tikėdamasis atgauti du dingusius savo žiedus su gintaro akutėmis. Prieš porą savaičių į teismą atėjęs su peiliu, pirmadienį jis buvo rūstus, bet nebe ginkluotas.

L.Mileška nusiteikęs kovoti dėl savo dviejų žiedų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
L.Mileška nusiteikęs kovoti dėl savo dviejų žiedų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Apr 13, 2015, 11:35 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 11:34 PM

Klaipėdos apylinkės teisme jis reikalavo sprendimo, kuriuo nebuvo patenkintas jo skundas dėl dingusių daiktų. Mat jis nori skųsti jį aukštesniajai instancijai.

Vyrui buvo paaiškinta, kad jis gali gauti skundo kopiją, tačiau už tai reikia sumokėti. Sprendimas pagal taisykles jam yra išsiųstas į paštą, todėl ten gali dokumentą pasiimti nemokamai. L.Mileška išėjo pažadėjęs po trijų dienų grįžti.

Šio asmens vizito metu teisme dirbančios moterys buvo šiek tiek sutrikusios, nes iš atminties dar neišblėso poros savaičių senumo įvykiai.

Tuomet Klaipėdos apylinkės teismo patalpose su peiliu šlaistęsis 55 metų L.Mileška elgėsi agresyviai, keikėsi, nereagavo į pastabas.

Jis užėjo į vieną kabinetą ir pareikalavo iškviesti teisėją Violetą Olcvikienę, nagrinėjusią jo skundą dėl anksčiau per kratą paimtos ir negrąžintos asmeninės nuosavybės – dviejų žiedų.

„Vyras kalbėjo pakeltu balsu, keikėsi, sakė norįs išgirsti teisėjos paaiškinimus dėl procesinio sprendimo, kurio kopiją jis tikriausiai jau buvo pasiėmęs arba gavęs paštu“, – incidentą prisiminė su L.Mileška akis į akį susidūręs teismo atstovas Kęstutis Butvydas.

Jis mėgino nuraminti L.Milešką, o paskui išprašė iš kabineto, nes vyriškis čia lyg niekur nieko prisidegė cigaretę.

Išvarytas į koridorių vyras įsitaisė ant sofos ir toliau rūkė nekreipdamas dėmesio į darbuotojų pastabas.

Teismo darbuotojai pastebėjo, kad L.Mileška rankose laikė juodą segtuvą, iš kurio kyšojo peilio kriaunos.

„Maniau, kad tai – skėčio kotas, bet geriau įsižiūrėjęs supratau, jog vyras teisme šlaistosi su peiliu. Pasidarė nejauku – nežinia, kas tokiam žmogui gali šauti į galvą“, – pasakojo K.Butvydas.

Išėjęs į koridorių K.Butvydas dar mėgino drausminti L.Milešką, bet tas ir toliau triukšmavo, traukė dūmą. Buvo iškviesti policijos patruliai.

Saulės akmens pagrobėjas nesipriešino, pareigūnams atidavė peilį. Nenorėjo atskleisti savo tapatybės, todėl buvo nuvežtas į policiją.

L.Mileškai skirtas dviejų parų administracinis areštas.

Prieš dvylika metų L.Mileška su netikru broliu Lauru Zavadskiu iš Palangos muziejaus pagrobė unikalų 3 kg ir 523 g sveriantį gintaro luitą – trečią pagal dydį Europoje.

Susigundęs 20 tūkst. litų premija L.Mileška pagrobtą Saulės akmenį pats atnešė į muziejų. Jam talkinęs brolis nuteistas už vagystę, o psichikos liga sergantis L.Mileška pripažintas nepakaltinamu ir išsiųstas gydytis.

Tais laikais iš L.Mileškos buvo paimti keturi žiedai: du auksiniai, o du su gintaro akutėmis bei inkliuzais. Vėliau auksiniai žiedai buvo grąžinti, kiti du mįslingai pradingo.

Vyras teigia, kad šie dar senelio dovanoti žiedai jam brangūs kaip prisiminimas. Užpernai gydydamasis Rokiškio psichiatrijos ligoninėje L.Mileška vėl pradėjo domėtis konfiskuotų ir dingusių žiedų likimu.

Palangos policijoje ikiteisminis tyrimas dėl tų žiedų nepradėtas nustačius, kad galimai pareigūnų tarnybos neatlikimo veiklai suėjusi senatis. Tačiau L.Mileška rankų nenuleido.

Vyrą toliau kovoti paskatino Klaipėdos apygardos teismas, nustatęs, kad žiedai dingo per 2 dienas, kai tardytoja juos, kaip daiktinius įrodymus, perdavė prokurorei. Apygardos teismas priėmė nutartį grąžinti L.Mileškai visus per kratą paimtus žiedus, o Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorai įpareigoti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo pareigūnų piktnaudžiavimo.

Tačiau prokurorai tyrimą nutraukė konstatavę, kad neįmanoma nustatyti žiedų buvimo vietos. Nerasta jokių objektyvių duomenų, kad juos galėjo pasisavinti pareigūnai.

Tokį prokuratūros sprendimą L.Mileška apskundė Klaipėdos apylinkės teismui. Bet ir čia palankaus sprendimo neišgirdo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.