„Vilniaus energijos" teisme – kliūtys dėl prancūzų kalbos

Bylą dėl dešimties metų senumo įvykių, susijusių su šilumos kainodara,

J.Sacreste'ui ir jo advokatui Ch.Ingrainui buvo sunku suprasti, kas kalbama teisme.<br>J,Stacevičiaus nuotr.
J.Sacreste'ui ir jo advokatui Ch.Ingrainui buvo sunku suprasti, kas kalbama teisme.<br>J,Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Apr 16, 2015, 11:35 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:02 PM

Pirmąjį posėdį dėl bendrovės „Vilniaus energija“ veiklos teko atidėti, nes nebuvo prancūzų kalbos vertėjo.

Ketvirtadienį teismo posėdis vyko lėčiau nei įprasta, nes tiek priesaikas, tiek kaltinimus teko versti į prancūzų kalbą.

Prancūziškai kalba „Vilniaus energijos“ valdybos pirmininkas Jeanas Sacreste’as, ir jo advokatas iš Paryžiaus Christophe’as Ingrainas.

Advokatas iš Paryžiaus 10 metų dirbo teisėju, vėliau tapo Paryžiaus apeliacinio teismo advokatu. Apie tai, kad jis gins J.Sacreste’ą, informuota ir Lietuvos advokatų taryba.

VAT neprieštaravo, jog kaltinamąjį gintų užsienietis, tačiau nustebo, kad prancūzai neatsinešė į prancūzų kalbą išversto kaltinamojo akto.

Prokurorui teko iš lėto skaityti kaltinimus, kad vertėja spėtų juos išversti. Tačiau kaltinamojo akto skaitymą teko kelis kartus nutraukti. Nors ir susipažinęs su kaltinimais, J.Sacreste'as nesuprato, apie ką kalbama – prokuroras nusprendė skaityti sutrumpintą variantą.

„To, kas buvo perskaityta, visai nesupratau, ir tai ne vertimo problema. Šiame tekste trūksta logikos. Jei ir toliau byla bus taip nagrinėjama, abejoju, ar aš ką nors suprasiu. Tekstas parašytas labai sudėtinga kalba“, – skundėsi prancūzas.

Jis pageidavo, kad nagrinėjant bylą visi teiginiai būtų pateikti labai tiksliai. „Įmonės, tiekiančios šilumą ir energiją, veikla labai sudėtinga. Tik kalbėdami ir vienas kitą suprasdami pamatysime, kur kaltintojas suklydo“, – kalbėjo J.Sacreste'as.

Prancūzas neprieštaravo, kad posėdis vyktų toliau. „Aš dėsiu visas pastangas, kad suprasčiau, ir prašau teismo, kad man būtų atlaidus. Dėl kalbos barjero iš tiesų jaučiuosi nepatogiai“, – sakė J.Sacreste'as.

Pastebėjęs, kad J.Sacreste'as ne viską supranta, jo lietuvis advokatas prašė į prancūzų kalbą išversti bent keturias specialistų išvadas.

J.Sacreste'as kaltinamas tuo, kad, būdamas valstybės reguliuojamos bendrovės „Vilniaus energija“ vadovu, veikdamas bendrininkų grupėje kartu su Andriumi Janukoniu ir Linu Samuoliu, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir iššvaistė didesnį bei 5 milijonų litų vertės „Vilniaus energijos" turtą. Verslininkams pateikti kaltinimai ir dėl to, jog 2004–2005 metais jie apgaule įgijo daugiau nei milijono litų vertės turtą ir iššvaistė daugiau nei 3 milijonų litų vertės turtą, perleisdami jį bendrovei „Dalkia Lietuva“, kuri, anot prokurorų, buvo specialiai įkurta tik nusikalstamai veiklai nuslėpti.

Teisiamųjų suole atsidūrę „Vilniaus energijos“ vadovai nesutinka su jiems pateiktais kaltinimais. Jie iš karto sutiko teisme duoti paaiškinimus.

A.Janukonis pageidavo, kad pirmiausia parodymus duotų „Vilniaus energijos“ vadovai: „Kompanijose, apie kurias kalbama kaltinime, aš niekada nesu dirbęs“, – teigė šiuo metu įmonių grupei „Icor“ vadovaujantis verslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.