Buvęs verslininkas Arvydas Stašaitis siunčiamas už grotų

Kauno apygardos teismas skyrė 2 metų laisvės atėmimo bausmę kapitalizmo pradininkui ir propaguotojui Lietuvoje 60 metų Arvydui Stašaičiui, kuris pripažintas kaltu dėl beveik 3,9 mln. eurų iššvaistymo.

A.Stašaitis piktinosi nuosprendžiu ir visu teismo procesu.<br>P.Mantauto nuotr.
A.Stašaitis piktinosi nuosprendžiu ir visu teismo procesu.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Apr 27, 2015, 1:10 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 6:35 PM

„Teisėsauga sunkiai serga“, – po nuosprendžio kalbėjo šiuo metu Prienuose gyvenantis praeityje garsus verslininkas. Nuosprendyje pažymėta, kad jis proceso metu elgėsi arogantiškai, replikavo į prokurorės teiginius.

„Gal teismas norėjo, kad aš savęs neginčiau?“, – į šią pastabą atkirto A.Stašaitis.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai nustatė, kad A.Stašaitis pinigus ne pagal paskirtį išleido 2001–2006 metais, kai dirbo Lietuvos invalidų sporto draugijos viceprezidentu ir prezidentu.

Kartu su juo į teisiamųjų suolą sėdo ir kaltu pripažintas šios draugijos tuometis direktorius 73 metų Stasys Pilvelis. Kauniečiui skirta 1 metų laisvės atėmimo bausmė, tačiau jos vykdymas atidėtas 18 mėnesių.

Tyrimo metu nustatyta, kad už draugijos paramai skirtas lėšas buvo perkama įmonių akcijų, kurių kaina esą smarkiai viršijo tikrąją vertę, o darbo vietos jose neįgaliesiems esą nebuvo kuriamos. Tirta dešimt sandorių, tačiau kaltinimai pareikšti tik dėl penkių epizodų.

Pats A.Stašaitis visą laiką nepripažino kaltės ir kalbėjo apie sufabrikuotą bylą.

„Prokuratūra skelbiasi ginanti viešąjį interesą, tačiau niekas nesiskundė. Ką tuomet reikia ginti?“ – po posėdžio Kauno apygardos teisme kalbėjo A.Stašaitis.

Pasak jo, viskas puikiai sekėsi iki bendrovės „Girstupis“ akcijų įsigijimo. Turto vertintojai nustatė, kad akcijos buvo parduotos pernelyg brangiai, tačiau mokestinė našta už neteisėtai gautas pajamas buvo perkelta ant draugijos pečių.

Jai teko sumokėti beveik 1,5 mln. eurų, prasidėjo griūtis ir kai kurias valdomas įmones nusprendė uždaryti pati draugija. Visa tai A.Stašaitis tikino išdėstęs ir teisme, bet niekas jo argumentų net neklausė, o nuosprendžio tekstas vyriškiui primena kaltinamojo akto kopiją.

Teismas iš A.Stašaičio ir S.Pilvelio priteisė sumokėti 365 tūkst. eurų civilinė ieškinį.

A.Stašaitis beveik prieš du dešimtmečius buvo apkaltintas finansiniais nusikaltimais ir už grotų praleido apie 5 metus. Nuteisti verslininko nepavyko – suėjo senaties terminas.

Vėliau jis kreipėsi į Europos žmogaus teisių teismą. Šis teismas 2002-aisiais patenkino lietuvio ieškinį ir priteisė jam 29 tūkst. eurų dėl neteisėto kalinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.