Pavojingos chloro statinės detektyvas – vis dar neišnarpliotas

Policijos pareigūnai ir aplinkosaugininkai aiškinasi, kas Taikos prospekte esančioje statybvietėje atsikratė maždaug 600 litrų talpos statine, kurioje yra suspaustos chloro dujos.

Aiškinamąsi, kaip Kauno statybvietėje po žeme atsidūrė indas su mirtinai pavojingomis chloro dujomis. Dėl jų vos nežuvo žmogus, aplinkai buvo padaryta didelė žala.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aiškinamąsi, kaip Kauno statybvietėje po žeme atsidūrė indas su mirtinai pavojingomis chloro dujomis. Dėl jų vos nežuvo žmogus, aplinkai buvo padaryta didelė žala.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

May 12, 2015, 1:59 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 3:23 AM

Tačiau kenkėjų rasti nepavyksta. Dėl jų piktavališkumo nukentėjo ne tik gamta. Per plauką nežuvo bendrovės „Autokausta“ pasamdytas traktorininkas, kuris praėjusią savaitę kaušu kliudė po žeme užkastą statinę.

Įkvėpęs mirtinai pavojingų aštrių chloro dujų, darbininkas atsidūrė Kauno klinikų reanimacijoje. Medikams pavyko jį išgelbėti.

Indas su chloro junginiu saugomas specialiai atvežtame atliekų konteineryje, kuris yra pripildytas vandens. Prie jo budi policijos pareigūnai. Statinė yra panirusi į vandenį.

Praėjusią savaitę statinę nuspręsta kelioms dienoms palikti vandenyje, kuris gerai neutralizuoja chlorą. Vežti iškart sunaikinimui būtų pavojinga, nes neaiškus nei chloro kiekis, nei jo koncentracija. Praėjus sklisti dujoms, rizikuotų nukentėti kelių kilometrų spinduliu esantys žmonės.

Chlorui patekus į aplinką, šalia stovinčių beržų lapai smarkiai parudavo, pakenkta ir dirvožemiui.

Antradienį į nelaimės zoną atvyko įvairių tarnybų pareigūnai – aplinkosaugos, Kauno savivaldybės, Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovai.

Ištyrus statinėje esantį vandenį pavojingų medžiagų koncentracijos jame neaptikta.

Todėl nutarta, jog bendrovės „Žalvaris“ specialistai, užsiimantys grėsmę keliančių medžiagų nukenksminimu, antradienio popietę išveš statinę iš statybvietės, o konteinerį išgabens „Kauno Švara“.

Šioje teritorijoje statoma atliekų pedirbimo gamykla.

Bendrovės „Autokausta“ darbuotojai tvirtino, jog statinė buvo įkasta į žemę jau po kanalizacijos vamzdyno tiesimo darbų.

Indas po žeme galėjo būti paslėptas 2015 metų pradžioje, kai nebuvo vykdomi statybos darbai. Ant statinės rusiškai parašyta, kad tai – chloras.

Toną sveriančią metalinę statinę į Taikos prospektą atboginę žmonės nesuko galvos, jog netoliese veikia nemažai įmonių ir įstaigų.

Įtariama, kad jie turėjo ir daugiau tokių pačių statinių, kurias galėjo parduoti metalo supirktuvėms.

Anot Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno miesto agentūros vedėjo Eugenijaus Vainalavičiaus, buvo patikrintos kai kurios supirktuvės, tačiau jose panašių indų neaptikta. Ieškant niekadėjų, kol kas klaidžiojama tamsoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.