Mįslė: ar tikrai nužudė tik dėl „Ferrari“?

Ką slepia klestintį Kauno verslininką Aurimą Rapalį jo prabangiuose apartamentuose peiliu subadęs nepilnametis? Paaiškėjo, kad netgi jo motina nežinojo apie keistą vyrišką draugystę.

Mįslė: ar tikrai nužudė tik dėl „Ferrari“?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mįslė: ar tikrai nužudė tik dėl „Ferrari“?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis („Lietuvos rytas“)

Jun 6, 2015, 9:51 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 2:29 AM

„Vaikinas išsigandęs tyli, nenori atvirauti.

Jaunas, smulkus nepilnametis, ko gero, dar nesuvokia, ką padarė“, – „Lietuvos rytui“ sakė septyniolikametį Edgarą iš Ruklos ginanti advokatė Angelė Fominienė.

Mėnesiui suimtas vaikinas tikino, jog 31-erių A.Rapalį, su kuriuo draugavo 4 metus, nužudė, nes norėjo pagrobti vieną jo automobilių – prabangų „Ferrari 458 Italia“.

Patikrinus verslininko namus paaiškėjo, kad iš jų nieko nepavogta. Požeminiame garaže rasti visi 3 A.Rapalio automobiliai: „Audi R8“, išskirtiniu numeriu 69 pažymėtas „Ferrari 458 Italia“ ir visureigis „Saab“.

Nemokėjo vairuoti

„Mane ištiko šokas, kai sužinojau, kad mano sūnus atėmė gyvybę tam vyrui.

Tai žiauru, labai noriu atsiprašyti nužudyto žmogaus artimųjų. Nuo sūnaus nenusigręšiu, tačiau žmogžudystė lieka žmogžudyste“, – „Lietuvos rytui“ vakar kalbėjo Rukloje gyvenanti įtariamojo motina.

Moteris sakė netikinti, kad sūnus peilio griebėsi norėdamas apiplėšti turtingą verslininką: „Jis net vairuoti nemoka. Kaip tą automobilį būtų pagrobęs? Jeigu būtų norėjęs, brangius daiktus ar pinigus būtų seniai paėmęs, juk jie ne vienus metus draugavo.“

Nužudyto kauniečio šeimai – broliui, motinai ir užsienyje gyvenančiam tėvui atstovaujantis advokatas Linas Bagdonas sakė, kad nužudymo siekiant pagrobti „Ferrari“ versija – kol kas vienintelė jam žinoma.

Tai, kad nusikaltimo nepavyko įgyvendinti iki galo, nulėmė netikėtai susiklosčiusios aplinkybės.

„Įvyko grumtynės, kurių metu įtariamasis buvo sužalotas, todėl jam automobilis jau nerūpėjo.

Kita vertus, pastate budi apsauga, įrengta kodinių spynų sistema. Išeiti iš pastato nėra lengva“, – svarstė L.Bagdonas.

Teisėsaugininkai pareiškė, kad ši versija – viena iš kelių. Kokios kitos – tyrimo paslaptis.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, pareigūnai nužudymo mįslės rakto ieško itin artimoje vyro ir jaunuolio draugystėje.

Puolė iš pasalų

Teisėsaugininkai pripažįsta – ši istorija itin mįslinga. Nors įtariamasis kaltės neneigia, klausimų yra daugiau nei atsakymų.

Septyniolikametis Edgaras pripažino, kad į klestinčio verslininko apartamentus, esančius Kauno centre, I.Kanto gatvėje, atvyko gegužės 28-osios vakare.

Nepilnametis tikino su A.Rapaliu bendravęs ne vienus metus, neretai iš Ruklos vykdavęs pasisvečiuoti pas jį į Kauną.

Apklausiamas įtariamasis prisipažino su auka tąnakt iki paryčių žaidę kompiuteriais, o draugą peiliu užpuolęs norėdamas pagrobti prabangų automobilį.

Nors užpuolikas A.Rapaliui peiliu smogė į nugarą bei krūtinę ir ašmenimis perrėžė kaklą, vyresnis ir fiziškai tvirtesnis vyras net plūsdamas krauju sugebėjo pasipriešinti.

Grumtynių metu jis iš žudiku tapusio bičiulio atėmė peilį, juo dūrė į koją ir ranką.

Krauju plūstantis verslininkas išbėgo iš septintame biurų ir apartamentų komplekso aukšte esančio buto. Jis įstengė nusigauti iki apačioje esančio posto, kur visą parą budi apsauga.

Kraujuodamas A.Rapalis paprašė apsaugininko iškviesti greitąją pagalbą. Nepilnametis tuo metu užsirakino aukos bute.

Supykęs nesivaldo

Nuo patirto šoko vis dar neatsigaunanti Edgaro motina abejoja, ar paaiškės tikrosios kruvinos dramos priežastys. Jos sūnus uždaras, nelinkęs atsiverti, todėl mažai tikėtina, kad papasakos, kas iš tikrųjų įvyko tą naktį.

Moteris atskleidė svarbią detalę – Edgarui jau vaikystėje diagnozuoti raidos ir charakterio sutrikimai. Paauglys sunkiai valdo emocijas, o įtūžęs tampa nekontroliuojamas.

„Jis – ramus vaikas, tačiau jeigu kas jį užkabina, – gero nelauk. Kai namuose susimušdavo su broliu, duždavo net langų stiklai.

Manau, kad tą naktį jį kažkas labai suerzino, tad jis puolė peiliu badyti savo draugo. O kas nutiko, žino tik Edgaras ir žmogus, kurio jau nebėra gyvo“, – kalbėjo įtariamojo motina.

Medikai neteikė vilčių

Kad A.Rapalis itin sunkiai sužalotas, jo artimiesiems buvo pranešta daugiau nei po paros – praėjusį šeštadienį apie 11 val.

Advokatas L.Bagdonas mano, kad taip nutiko dėl policijos padalinių nesusikalbėjimo.

A.Rapalio artimiesiems medikai nesuteikė vilčių: nusikaltėlis savo aukai peiliu kliudė aortą, jaunas vyras neteko daug kraujo, tad vilčių išgelbėti gyvybę buvo itin mažai.

Pakartotinai atlikus galvos smegenų tyrimą paaiškėjo, kad jos nefunkcionuoja.

Artimiesiems teko priimti sunkų sprendimą išjungti jauno kauniečio gyvybines funkcijas palaikančią aparatūrą. Velionio šeima sutiko, kad jauno vyro organai būtų paaukoti donorystei.

Dirbo verslininkui?

„Edgaras pasakojo su nukentėjusiuoju draugiškus santykius palaikęs jau ketverius metus. Susipažinęs, kai jam buvo 13 metų.

Nepilnametis dažnai lankydavosi A.Rapalio apartamentuose, buvo vežiojamas prabangiais automobiliais.

Savo namuose Edgaras kompiuterio neturi, todėl pažaisti juo vykdavo pas savo draugą“, – pasakojo nepilnamečio advokatė A.Fominienė.

„Lietuvos rytui“ pavyko susisiekti su vienu įtariamojo draugu. Jis stebėjosi teiginiais, kad Edgaras į Kauną vykdavo žaisti kompiuteriu, nes namuose esą jo neturėjo: „Edgaras turėjo savo nešiojamąjį kompiuterį.

Važiuodamas pas A.Rapalį jį veždavosi su savimi. Žinau, kad jis nebuvo vienintelis iš Ruklos, vykęs pas A.Rapalį. Iš viso buvo penki šeši vaikinai, jų amžius – 15–17 metų.“

Vaikinas pripažino klausęs bičiulio, ką jis veikia gerokai vyresnio, prabangiai gyvenančio, tarptautinį informacinių technologijų verslą sukūrusio kauniečio namuose: „Edgaras sakė pas jį dirbantis. Klausiau, ką, atsakė, kad kompiuteriu. Į Kauną važiuodavo vieną, o kartais ir kelis kartus per savaitę, atsiveždavo pinigų – maždaug po 60 eurų už darbo dieną gaudavo.“

Slegia kriminalinė praeitis

Skurdžiai besiverčiančioje daugiavaikėje šeimoje su taurelės nevengiančiu patėviu gyvenusiam Edgarui sunkiai sekėsi mokslai.

Vaikinas keliskart buvo paliktas kartoti tos pačios klasės kurso, o pastaruoju metu mokėsi aštuntoje klasėje.

Sulaikę nužudymu įtariamą nepilnametį Kauno teisėsaugininkai pripažino, kad jis policijai žinomas dėl pamėgto gyvenimo būdo. 17-mečio atžvilgiu pradėti du ikiteisminiai tyrimai – dėl plėšimo ir automobilio vagystės.

Byla buvo iškelta, kai keli nepilnamečiai, tarp kurių buvo ir Edgaras, šių metų sausį išdaužę balkono durų stiklą pateko į pirmame daugiabučio aukšte esantį butą ir sumušė šeimininką.

Pagriebę kelis po ranka pasitaikiusius kiek vertingesnius daiktus jaunuoliai pasišalino.

Po kurio laiko jie nusprendė sugrįžti pas savo auką.

Antrą kartą įsiveržę į butą jie žmogų dar sykį sumušė, pagrobė automobilio „Audi 80“ raktelius, o vėliau nuvairavo mašiną.

„Jis toks žmogus, kuris niekada neprisipažįsta. Rukloje ir daugiau nusikaltimų yra padaręs. Jis gana giliai įklimpęs“, – sakė nepilnametį pažįstantis vaikinas.

Slėpė draugystę nuo motinos

Įtariamojo motina pripažino – kad jos sūnus draugavo su pasiturinčiu 31 metų viengungiu iš Kauno, ji sužinojo tik iš spaudos.

Atrodo, kad Edgaras kurį laiką slėpė draugystę nuo motinos.

„Apie A.Rapalį jis man nieko nepasako.

Kai atsitiktinai sužinojau, Edgaras sakė, kad Kaune gyvenančiam jo draugui dvidešimt metų.

Pamaniau, kas čia tokio – amžiaus skirtumas nėra toks didelis, tegul jaunimas bendrauja, juolab daug draugų Rukloje sūnus neturėjo“ , – sakė moteris. Ji tiktai iš spaudos sužinojo, kad nužudytam A.Rapaliui – 31 metai.

Kas siejo nepilnametį jos sūnų su suaugusiu vyru, paklausti ji negalėjo.

Edgaras buvo sulaikytas, šiuo metu kalinamas tardymo izoliatoriuje.

Įtariamojo motina patvirtino – vykdamas į Kauną sūnus pasiimdavo savo nešiojamąjį kompiuterį. Tačiau ji nepastebėjusi, kad sūnus parsivežtų į Ruklą pinigų. Gali būti, kad nepilnametis tai nuslėpdavo.

Moteris pripažino – ne jos vienos sūnus važiuodavo į Kauną. Pas A.Rapalį vykdavo ir daugiau paauglių iš Ruklos.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, šiomis prielaidomis labai rimtai susidomėjo ikiteisminiam tyrimui vadovaujantys Kauno apygardos prokuratūros prokurorai. Policijos pareigūnams duotas nurodymas patikrinti šią versiją.

Verslą turėtų paveldėti artimieji

Informacinių technologijų srityje karjerą pradėjęs kaip tarnybinių stočių administratorius, A.Rapalis pastaruoju metu vadovavo 2012 metais įkurtai svetainių prieglobos (angliškai – hosting) bendrovei „Hostinger“.

Kauniečiui priklausė ir individuali įmonė „Hosting Media“, šiuo metu ji likviduota.

Pagrindinė veikla vyko per Kipre registruotą įmonę „Hostinger International Limited“, paslaugos teiktos daugelyje pasaulio šalių.

Sprendžiant iš jauno ir gabaus kauniečio pamėgto prabangaus gyvenimo būdo, jo sukurtas verslas duoda itin solidžias pajamas.

A.Rapalis savo verslo Lietuvoje plačiau nereklamavo, stengėsi išlikti šešėlyje. Siauruose interneto verslininkų sluoksniuose jis buvo žinomas slapyvardžiu Awex. Biurą jis buvo įsteigęs ne tik Kaune, bet ir Brazilijoje, Indonezijoje.

Velionio artimiesiems atstovaujantis advokatas L.Bagdonas sakė, kad artimiausiu metu vyks teisinės turto perėmimo procedūros: „A.Rapalis buvo vienintelis savo įkurtų įmonių akcininkas ir direktorius, tačiau jų veikla nesustojo. Greitai bus pradėtos paveldėjimo bylos, kas kreipsis į notaro kontorą dėl paveldėjimo liudijimo išdavimo, ko gero, taps įmonių savininku ir paskirs savo direktorių. Galimi ir kiti sprendimai, vienas jų – verslo pardavimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.