Henytės draugą J.Kvedarą, kaip ir Agurką, išsuko skolos raštelis

Baudžiamoji byla, skambiai iškelta dėl milijoninių aferų Lietuvos futbolo federacijoje (LFF), tyliai subliuško it muilo burbulas – vieninteliu atpirkimo ožiu tapęs Kauno verslininkas Vidmantas Sperauskas atsipirko 3 766 eurų bauda. Tokio pat dydžio baudą Kauno apylinkės teismas skyrė ir V.Sperausko įmonei, kuri atsakomybėn buvo patraukta kaip juridinis asmuo.

J.Kvedaro biografija ir veikla daugeliui futbolo specialistų kelia abejonių, vis garsiau reikalaujama jo atsistatydinimo.<br>M.Kulbio nuotr.
J.Kvedaro biografija ir veikla daugeliui futbolo specialistų kelia abejonių, vis garsiau reikalaujama jo atsistatydinimo.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Jun 12, 2015, 7:53 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 7:28 PM

Generalinės prokuratūros prokuroras Ugnius Vyčinas patikėjo, jog V.Sperausko įmonė, turinti tik automobilvežius, pagal LFF pateiktus dokumentus už pusę milijono litų (144,8 tūkst. eurų) vežiojo Lietuvos rinktinės futbolininkus.

Verslininkas, skirtingai nei federacija, neturėjo su šiuo sandoriu susijusios dokumentacijos, todėl jis buvo nuteistas už neteisingų duomenų pateikimą apie savo įmonės pajamas ir pelną, aplaidų buhalterinės apskaitos tvarkymą, o LFF, išmetusi neįtikėtiną versiją apie žaidėjų tarsi jie būtų daiktai, gabenimą automobilvežiais, liko švari.

Šioje finansinių machinacijų byloje buvo įtariama, kad Kauno nusikaltėlių pasaulio vadeivos Henriko Daktaro artimas bičiulis, Lietuvos futbolo federacijos prezidentas 65 metų Julius Kvedaras, pravarde Lialka, neteisėtai praturtėjo, įgydamas nekilnojamą turtą, prabangias transporto priemones.

Skolos ir perskolinimai

Per metus J.Kvedarui oficialiai išleidus apie pusę milijono litų, mokesčių prievaizdai suabejojo, ar tikru „bachūru“ šešėliniame pasaulyje pristatantis LFF vadovas turėjo iš ko taškytis tokiomis sumomis.

Lialkai, kaip ir žudynėmis, narkotikų prekyba tarptautiniu mąstu išgarsėjusios Kauno Agurkinių gaujos vadeivai Sauliui Velečkai išvengti atsakomybės dėl neteisėto praturtėjimo padėjo paskolos raštelis.

Vienoje byloje Kauno teisėja Tatjana Butkienė, pasiremdama tokiais rašteliais, apsaugojo nuo konfiskavimo Agurko 396 tūkst. litų (114,6 tūkst. eurų) vertės turtą, o kitoje byloje prokuroras U.Vyčinas nutraukė tyrimą J.Kvedaro atžvilgiu, nes pastarasis Mokesčių inspekcijai pateikė raštelį, jog skolinosi pinigus iš savo pažįstamo T.U.

Teisėsaugai nepasirodė keista, jog T.U. paskolino J.Kvedarui pinigus, kuriuos pats buvo pasiskolinęs iš banko būstui įsigyti.

Kitaip sakant, T.U. paėmė iš banko kreditą nekilnojamam turtui, iš anksto kruopščiai paskaičiavus, kokios sumos tam reikia, tačiau paskui staiga dalį šio kredito paskolino LFF vadovui.

Nepaisant įtartinų sandorių, labai jau panašių į fiktyvias paskolas siekiant pagrįsti nelegalias pajamas, J.Kvedaras išlipo iš balos sausas.

Visi liko patenkinti?

Nei J.Kvedaro, nei kitų futbolo veikėjų į teisiamųjų suolą nepavyks pristatyti ir dėl įtartinių finansinių skylių, kurias prieš kelerius metus buvo aptikę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai (FNTT).

Kilus triukšmui, kur dingo milijonas litų (289,6 tūkst. eurų), kuriuos LFF gavo iš Europos futbolo federacijos ir kitų organizacijų, Futbolo federacijos būstinėje buvo atlikta krata. Tyrėjai nerado trečdalio dokumentų, be kurių nebuvo galima pagrįsti, kur buvo išleista minėta suma.

Vėliau J.Kvedaras pateikė trūkstamus dokumentus, tačiau FNTT pareigūnai įtarė, jog jie yra suklastoti. Buvę federacijos darbuotojai neigė dėję savo parašus ant šių dokumentų.

Priremtas prie sienos Lialka pateikė prokurorams fantastiką primenančias versijas apie automobilvežiais gabenamus futbolininkus, vertimus, už kuriuos teko mokėti žinomo futbolo teisėjo žmonai, masažą, kurį sportininkams atlikdavo vienas verslininkas.

Teisėsaugai tokie išlaidų pagrindimo pavyzdžiai kuo puikiausiai tiko.

U.Vyčinas portalui lrytas.lt tvirtino, jog machinacijoms Futbolo federacijoje įrodyti pritrūko įkalčių, todėl byloje liko tik du kaltinamieji – V.Sperauskas ir jo įmonė.

Nors V.Sperauskas buvo pripažintas kaltu dėl aplaidžios apskaitos ir neteisingų duomenų apie pajamas pateikimo, nuosprendis jį tenkino – buvo paskirta tik palyginti nedidelė piniginė bauda. Teismo verdikto jis neskundė.

Raginimai atsistatydinti – vis garsesni

Futbolo visuomenė ir šiai populiariausiai sporto šakai neabejingi žmonės ragina atsistatydinti J.Kvedarą iš LFF prezidento pareigų.

Pastaruoju metu vienas pirmųjų išversti Lialką iš posto pasiūlė futbolu aktyviai besidomintis žinomas dainininkas Marijonas Mikutavičius.

Per Lietuvos rungtynes su Šveicarija, kurios įvyks sekmadienį, savo žodį stadione ketina tarti ir gausiai susirinkę sirgaliai.

Vadovaujant J.Kvedarui ir panašiems į jį veikėjams, mūsų šalies futbolas jau pramušė dugną – paskutinėse draugiškose rungtynėse pralaimėta net Maltai 0:2, jau eilę mačų nepavyksta įmušti net vieno įvarčio.

Mafijozą aplankė kalėjime

Pabaigai – keli J.Kvedaro biografijos faktai. Jis artimas Henytės bičiulis, dar 1993 metais sulaikytas kartu su juo Utenoje, kur Daktarai terorizavo vietos verslininkus.

Lialka, 1994 metais tapęs futbolo klubo „Inkaras“ strategu, į treniruotes priimdavo ir H.Daktarą su jo parankiniais.

2000 metais J.Kvedaras buvo paskirtas Lietuvos futbolo federacijos generaliniu sekretoriumi, to reikalaujant H.Daktarui ir kitiems didelę užkulisinę įtaką LFF turintiems „daktarų“ gaujos lyderiams.

2004 metais Kauno policijos organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnyba oficialiai uždraudė H.Daktarui bendrauti su Lialka. 2009 metais buvo pradėtas operatyvinis tyrimas – įtarta, kad J.Kvedaras ir Daktarų grupuotė krovėsi turtus iš nelegalių lažybų, vykusių pagal iš anksto parengus Lietuvos rinktinės pralaimėjimo scenarijus.

Iškėlus bylą J.Kvedarui, vienam Kauno mafijos šului (pokalbį įrašė specialiosios tarnybos) jis prisiekinėjo esąs „bachūras“, nenusižengiantis nusikalstamo pasaulio taisyklėms, palaikantis Egidijų Abarių-Gogą, samdomą žudiką Rolandą Zavecką-Džempį ir kitus gerus savo draugus iš „daktarų“ gaujos.

Buvęs LFF vadovas Liutauras Varanavičius pasakojo, kad J.Kvedaras net vyko aplankyti į kalėjimą už kruvinus nusikaltimus iki gyvos galvos kalėti nuteisto Kauno mafijos vadeivos Henriko Daktaro.

J.Kvedaro dukra Rita Kvedarė užmezgė artimus ryšius su garsiu Kauno automobilių vagimi Ernestu Buiva, pravarde Beždžionė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: Irano ataka – kaip atsakys Izraelis?