Į Lietuvą neįleistas radioaktyvus medienos briketų krovinys

Medininkų kontrolės punkte

Pasieniečiai identifikavo ir spinduliuotės šaltinį. Tai – Cezis 137, jis pagal ilgalaikiškumą yra laikomas vienu pavojingiausių izotopų aplinkoje.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Pasieniečiai identifikavo ir spinduliuotės šaltinį. Tai – Cezis 137, jis pagal ilgalaikiškumą yra laikomas vienu pavojingiausių izotopų aplinkoje.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 12, 2015, 11:23 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 11:48 PM

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Vilniaus rinktinės Padvarionių užkardos pasieniečiai tikrino iš Baltarusijos į Lietuvą vykusį krovininį automobilį DAF. Sunkiasvorę mašiną baltarusiškais registracijos numeriais vairavęs 61 metų Baltarusijos pilietis turėjo tvarkingus asmens dokumentus, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba.

Transporto priemonei važiuojant pro Medininkų punkte sumontuotą stacionarią jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo įrangą, vadinamuosius radiacijos vartus, suveikė signalas, įspėjantis apie normą viršijantį radiacijos foną. Nustatyta, kad automobiliu gabentas medienos pjuvenų briketų krovinys skleidžia 0,35 mikrosiverto arba 35 mikrorentgenų per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 0,2 mikrosiverto arba 20 mikrorentgenų.

Pasieniečiai identifikavo ir spinduliuotės šaltinį. Tai – Cezis 137, jis pagal ilgalaikiškumą yra laikomas vienu pavojingiausių izotopų aplinkoje. Krovinio siuntėjas – viena Baltarusijos įmonė, gavėjas – Kauno rajone įsikūrusi uždaroji akcinė bendrovė.

Apie įvykį pasieniečiai pranešė Radiacinės saugos centro specialistams ir netrukus gavo informacijos, jog ši transporto priemonė negali vykti per valstybės sieną. Penktadienio naktį vairuotojas krovininiu automobiliu grįžo į Baltarusiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.