Naktį nužudyto garsaus advokato šeima – tarsi prakeikta

Likimas talžo prieš 12 metų nužudyto Klaipėdoje garsaus advokato Ruslano Rožkovo šeimą. Įkandin jaunėlio sūnaus Ruslano, nuteisto už tėvo nužudymo užsakymą, ir našlės Liudmilos į teisiamųjų suolą sėdo antrasis sūnus Tachiras.

Prieš 12 metų liudijęs savo brolio ir jo bendrininko byloje klaipėdietis T.Rožkovas dabar pats sėdo į teisiamųjų suolą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Prieš 12 metų liudijęs savo brolio ir jo bendrininko byloje klaipėdietis T.Rožkovas dabar pats sėdo į teisiamųjų suolą.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Rožkovas (kairėje) nužudyti savo tėvą ir kitus namiškius buvo įkalbėjęs nepilnametį kaimyną A.Strakšį.
R.Rožkovas (kairėje) nužudyti savo tėvą ir kitus namiškius buvo įkalbėjęs nepilnametį kaimyną A.Strakšį.
Daugiau nuotraukų (2)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

Jun 12, 2015, 6:52 AM, atnaujinta Nov 23, 2017, 12:53 AM

Iš kadaise pavyzdine laikytos teisininkų Rožkovų šeimos liko tik šešėlis – tėvas nužudytas, šį kraupų nusikaltimą užsakęs sūnus – kalėjime, į teisėsaugos akiratį ne kartą patekusi ir nepakaltinama pripažinta motina gyvena globos namuose, o vyresnysis sūnus, kuriam buvo pranašaujama puiki teisininko karjera, trina teismo suolą.

Klaipėdos apylinkės teismas atvertė baudžiamąją bylą, kurioje 36 metų T.Rožkovui pateikti kaltinimai dėl apgaule pasisavinto ir iššvaistyto jam patikėto didelės vertės svetimo turto.

Ne kartą nutrauktas ir vėl atnaujintas ikiteisminis tyrimas truko beveik ketverius metus.

Anksčiau T.Rožkovas vadovavo teisinių paslaugų įmonei „Logfina“ – buvo vienas iš dviejų akcininkų. Dabartinis šios įmonės savininkas klaipėdietis verslininkas Viktoras Glotovas įsitikinęs, kad T.Rožkovas jį apgaudinėjo – slaptai glemžėsi bendros įmonės turtą.

Įvertinęs visus savo nuostolius V.Glotovas buvusiam verslo partneriui T.Rožkovui teisme pateikė patikslintą 34 tūkst. eurų civilinį ieškinį. Kaltinamasis neigia pasisavinęs ir iššvaistęs svetimą turtą.

Maskvos M.Lomonosovo universitete juristo diplomą įgijęs T.Rožkovas maždaug 700 puslapių byloje pasigedo kai kurių dokumentų, pasak jo, įrodančių „Logfinos“ vardu jo sudarytų sandorių teisėtumą.

Pareiškęs, kad šitaip pažeidinėjamos jo teisės į gynybą, T.Rožkovas pareikalavo išsamesnės įmonės, kuriai vadovavo, finansinės veiklos ekspertizės, bet teismas tokio jo prašymo nepatenkino.

Taškėsi įmonės pinigais?

Juristo praktika vertęsis T.Rožkovas anksčiau dirbo savarankiškai – teikė paslaugas ir V.Glotovui. Verslininkas liko patenkintas jo darbu.

Po to abu sugalvojo įsteigti bendrą juridinių konsultacijų įmonę.

„Jis vadovavo, kaip kasininkas tvarkė finansinius reikalus, o aš investavau.

Geriau pažinojau jo motiną Liudmilą, kuri irgi buvo juristė“, – pažinties su T.Rožkovu pradžią prisimena V.Glotovas.

Po kurio laiko verslininkui kilo įtarimų, kad „Logfinos“ direktorius T.Rožkovas jį apgaudinėja – kurpdamas įtartinus sandorius savinasi įmonės pinigus. Jo prašymu policija atliko finansinę reviziją.

Paaiškėjo, kad T.Rožkovas 2012 metais nuo vasario iki birželio iš įmonės sąskaitos banke pasiimdavo dideles pinigų sumas grynaisiais, o dokumentuose nurodydavo, jog už jas nupirkta įvairių prekių.

Išvyko gyventi į Angliją

T.Rožkovas „Logfinos“ vardu ir kitiems asmenims teikė paskolas, už kurias buvo nupirktas žemės sklypas su pastatais, du lengvieji automobiliai – „Jeep“ ir „Volvo C30“. Vėliau jie buvo įkeisti.

„Tie automobiliai pradingo. Žmogaus, kuriam T.Rožkovas įmonės vardu suteikė paskolą automobiliui „Jeep“ įsigyti, trejus metus ieško policija, jo gyvenamoji vieta nežinoma“, – kalbėjo V.Glotovas.

Atleistas iš „Logfinos“ direktoriaus pareigų T.Rožkovas kurį laiką bylinėjosi su V.Glotovu, o vėliau su šeima išvažiavo gyventi į Angliją. Nuo to laiko V.Glotovas buvusį verslo partnerį matė tik kelis kartus.

O bylai stringant, jis ne juokais sunerimo – pradėjo manyti, kad T.Rožkovas iš tikrųjų yra įtakingas asmuo teisininkų pasaulyje.

Juristas dirba kepykloje

Kilęs iš garsių juristų šeimos, baigęs prestižinį Maskvos universitetą T.Rožkovas galėjo ir net norėjo siekti advokato karjeros.

Tačiau netekęs darbo Lietuvoje ir patekęs į teisėsaugos akiratį klaipėdietis buvo priverstas ieškoti kitokios veiklos svetur.

V.Glotovas prisiminė, kad T.Rožkovas gyrėsi baigęs net du aukštuosius mokslus: „Galbūt, bet apie pradangintus pinigus jis nieko nekalba.“

„Dabar Anglijoje dirbu kepykloje“, – pasakojo teisiamas emigrantas.

Teisme T.Rožkovas įrodinėjo, kad tyrėjai neįsigilino į jo sudarytų sandorių esmę: „Byloje nėra dokumentų, grindžiančių V.Glotovo ieškinį, įrodančių, kaip ir kur buvo panaudoti „Logfinos“ pinigai.“

Nukentėjo gindamas tėvą

Prieš dvylika metų tuomet dar Rusijoje teisę studijavęs T.Rožkovas Klaipėdos teisme pirmą kartą pasisakė kaip nukentėjusysis.

Tada buvo teisiamas jo tėvo advokato R.Rožkovo žudikas – 17-metis moksleivis Artūras Strakšys. Šalia jo sėdėjo trejais metais jaunesnis Tachiro brolis 20-metis Ruslanas, užsakęs šiurpią tėvo žmogžudystę.

Naktį įsibrovęs į gyvenamąjį namą Klaipėdoje, Anykščių gatvėje, A.Strakšys švaistydamasis peiliu užpuolė ir nužudė žinomą uostamiesčio advokatą – 48 metų R.Rožkovą.

Išgirdęs triukšmą, tėvą nuo užpuoliko smūgių mėgino apginti namuose tuo metu buvęs 25-metis Tachiras – per grumtynes nusikaltėlis jam peiliu į įvairias kūno vietas smogė net 15 kartų.

Advokato žmona Liudmila Rožkova ir dar vienas namiškiams į pagalbą atskubėję sūnus Rustamas per žudynes nenukentėjo.

Sumanė išžudyti visą šeimą

Tokio įžūlaus nusikaltimo Klaipėdoje dar nebuvo – žudikas įsibrovė į svetimus namus ir siautėjo, kai ten buvo visi šeimos nariai.

Sunkiai sužeistas Tachiras buvo gydomas miesto ligoninės Reanimacijos skyriuje. Dėl to jis negalėjo dalyvauti tėvo laidotuvėse.

A.Strakšys nužudė advokatą įkalbėtas jo sūnaus – tuomečio Lietuvos krikščioniškojo fondo aukštosios mokyklos antrakursio R.Rožkovo. Siekdamas užvaldyti tėvų turtą Ruslanas rengėsi kaimynystėje gyvenusio A.Strakšio rankomis nužudyti ir motiną bei du savo brolius.

Teisme R.Rožkovas aiškino, kad žudynėms jį paskatino anksčiau patirta tėvo lytinė prievarta. Šią versiją jaunuolis sugalvojo jau už grotų.

Dešimtokas A.Strakšys kaltę vertė mistiškai ateivių iš kosmoso grupuotei, kurios nariu jam prisistatė ir Ruslanas.

Už šiurpų nusikaltimą R.Rožkovui buvo skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė. A.Strakšys įkalintas 6 metams.

Po kelių skandalų – į globos namus

* Likimas nelepino ir nužudyto advokato našlės juristės L.Rožkovos. Vos išlydėjusi tėvažudį sūnų Ruslaną į kalėjimą moteris stojo prieš teismą dėl bendrininkavimo perduodant kyšį valstybės tarnautojui.

* Klaipėdoje L.Rožkova buvo įsivėlusi į korupcijos skandalą, kurį organizavo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai, pasitelkę į pagalbą gerai žinomą kaunietį aferistą Kęstutį Vilkauską.

* STT agentai užfiksavo, kaip L.Rožkova vieno Klaipėdos savivaldybės tarnautojo kabinete paliko voką su 3 tūkst. JAV dolerių. Kyšis rastas aplanke tarp knygų. Tarnautojo pirštų atspaudų ant voko neaptikta.

* Po to šis tarnautojas ir L.Rožkova buvo suimti. Kai STT suregzta provokacija rimčiau susidomėjo kitos teisėsaugos įstaigos, įtariamas valdininkas buvo išlaisvintas ir grąžintas į ankstesnes pareigas.

* Išgalvotos korupcijos skandalas subliūško – įtariamasis jokių pinigų neprašė, nieko nežinojo apie STT iniciatyvą jam slapta įbrukti kyšį už verslininku apsimetinėjusiam K.Vilkauskui palankų sprendimą.

* Vėliau L.Rožkova pasisavino vienos klaipėdietės, kuriai žadėjo suteikti juridines paslaugas, pinigus ir vėl sulaukė teisėsaugos dėmesio.

* Tąkart juristė iš klientės paėmė 1500 litų, bet jokios pagalbos nesuteikė. Moteris kelis kartus prašė sugrąžinti pinigus, bet L.Rožkova jų neatidavė.

* Nukentėjusioji kreipėsi į policiją. Tada paaiškėjo, kad iš advokatūros sąrašų išbraukta L.Rožkova negalėjo siūlyti jokių juridinių paslaugų.

* Klaipėdos apylinkės teismas negalėjo apklausti L.Rožkovos – gaudavo pažymas, kad ji dėl sunkios sveikatos būklės negali dalyvauti procese.

* L.Rožkovos sveikata pablogėjo po dviejų insultų, jos galimybes pasveikti teismo medicinos ekspertai vertino kaip stebuklą.

* Neįgali 61 metų advokato našlė išvengė bausmės už sukčiavimą – buvo pripažinta nepakaltinama. Šiuo metu L.Rožkova gyvena Šilutės senjorų globos namuose „Eldoradas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.