17-metės nužudymas Švedijoje: švedai gedi, policija tyli

Šeštadienį Švedijos policija surado beveik savaitę ieškotos 17-metės Lisos Holms kūną. Lietuvos policija pirmoji patvirtino, kad įtariamai krito ant dviejų Lietuvos piliečių. Kokios pilietybės yra trečia įtariamoji moteris – dar neatskleista. Sekmadienį paaiškėjo naujos, tačiau neoficialios nužudymo detalės.

Švedijos lietuvis atskleidžia naujas neoficialias 17 metų Lisos Holms nužudymo detales.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Švedijos lietuvis atskleidžia naujas neoficialias 17 metų Lisos Holms nužudymo detales.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Švedijos lietuvis M.Mažeitavičius atskleidžia naujas neoficialias nužudymo detales.<br>„Facebook“ nuotr.
Švedijos lietuvis M.Mažeitavičius atskleidžia naujas neoficialias nužudymo detales.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lina Bartkutė

Jun 14, 2015, 4:01 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 12:57 PM

Nepilnametė mergaitė dingo praėjusį sekmadienį netoli Lidšiopingo Vestra Jotalande pietvakarių Švedijoje. Įtariamieji buvo sulaikyti Šiovdės mieste.

Dirbo kartu vienoje kavinėje?

Švedijoje gyvenantis lietuvis Mantas Mažeitavičius portalui Lrytas.lt sekmadienį papasakojo, kad, neoficialiais duomenimis, įtariama moteris kartu dirbo toje pačioje kavinėje su nužudyta mergaite: „Jei neklystu, moteris kavinėje dirbo valytoja“.

Įtariami nužudymu Lietuvos piliečiai dirbo daržinėje, kur ir buvo rasta mergaitės L.Holms pirštinė. Jie keitė šio ūkinio pastato stogą.

Šiuo metu toje pačioje daržinėje tyrėjai vykdo kasinėjimo darbus.

Neoficialiais duomenimis, nužudytos mergaitės tėtis yra karininkas. Šeima iškart, tą patį, vakarą pradėjo ieškoti dingusios mergaitės.

Pasak M.Mažeitavičiaus, Švedijos žiniasklaida patvirtino, kad įtariama moteris – ne lietuvė. Pasak vyro, skandinavai dažnai painioja Rytų Europos valstybių gyventojus.

Tyrimą gaubia paslaptis

Švedijoje yra kalbama, kad sulaikytieji yra rusakalbiai su Lietuvos pasais. Pasak vyro, tai gali būti tik gandai.

M.Mažeitavičius teigė, kad šiuo metu tiek Švedijos policija, tiek žiniasklaida labai atsargiai kalba apie nužudymą ir jo tyrimą. Čia uždėta „paslapties skraistė“.

Švedijoje policija turėjo daug atradimų – telefono viršelį, pirštinę ir kitus neįvardytus daiktus, tačiau detalių daugiau niekas nekomentavo.

Policija duomenų neatskleidžia

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis sekmadienį portalui lrytas.lt negalėjo atskleisti naujų duomenų. Nepatikslino, nei kiek įtariamiesiems metų, nei kur jie gyveno prieš atvykdami į Švediją, ir ar iš tiesų buvo paieškomi per Interpolą.

„Turime apie juos žinių, tačiau nekomentuojame. Taip kol kas yra sutarta su Švedijos kolegomis. Šiuo metu policija aiškinasi nužudymo aplinkybes“, – sekmadienį teigė policijos atstovas.

Švedai – sukrėsti ir gedintys

Šeštadienio vakarą Šiovdės miestelio pagrindinėje aikštėje susirinko šimtai žmonių, gedinčių dėl kraupios nepilnametės mirties. Gedintys ir sukrėsti miestelio gyventojai prie aikštėje esančio fontano nešė žvakutes ir gėles. Ant pastatų plevėsavusios vėliavos buvo nuleistos iki pusės.

Švedijos žurnalistų kalbinti žmonės neslėpė ašarų ir baisėjosi tokiu nusikaltimu.

„Kartais matai per televiziją, kad žmonės pridaro įvairių dalykų. Ir supranti, kad viskas vyksta taip arti. Mano anūkas ėjo į tą pačią klasę, kaip ir ji (L.Holms – red.). Sunku patikėti, kad tokiai jaunai merginai gali atsitikti kažkas baisaus. Tai tikrai baisu“, – kalbėjo 68 metų vietos gyventoja.

Dingusios 17-metės visą savaitę ieškojo ne tik policija, bet ir šimtai savanorių.

Šeštadienio vakarą surengtoje spaudos konferencijoje policijos pareigūnai dėkojo visiems už pastangas ieškant merginos, prašė suteikti privatumo aukos artimiesiems ir pripažino, kad tai yra vienas baisiausių nusikaltimų šiame regione.

„Mes niekada anksčiau nieko panašaus neišgyvenome. Toliau atliksime didelį tiriamąjį darbą, siekiant išsiaiškinti, kas iš tikrųjų įvyko. Norime kreiptis į žiniasklaidą – parodykime Lisos šeimai pagarbą ir leiskite jiems gedėti ramybėje“, – kalbėjo pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.