Milijonieriaus nužudymo tyrimas pakrypo netikėta linkme

Klestinčio verslininko Aurimo Rapalio nužudymą tiriantys pareigūnai aiškinasi, ką turtingo kauniečio namuose veikė 17-metis jo žudikas ir kiti nepilnamečiai.

Milijonieriaus nužudymo tyrimas pakrypo netikėta linkme.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Milijonieriaus nužudymo tyrimas pakrypo netikėta linkme.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis („Lietuvos rytas“)

Jun 14, 2015, 7:06 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 11:48 AM

Tarptautinį interneto paslaugų verslą sukūrusio bei solidų kapitalą susikrovusio 31 metų kauniečio A.Rapalio nužudymas teisėsaugininkams užminė rimtą mįslę.

Iš Rukloje gyvenančios nepasiturinčios šeimos kilęs 17-metis Edgaras prisipažįsta mirtinai sužalojęs verslininką, su kuriuo draugavo ne vienus metus. Vis dėlto teisėsaugininkai mano, kad vaikinas slepia kažką svarbaus.

„Lietuvos ryto“ duomenimis, teisėsaugininkams pavyko gauti svarbių duomenų apie kitus nepilnamečius iš Ruklos, kurie galėjo lankytis prabangiuose verslininko apartamentuose.

Gali būti, jog prakalbinus juos bus atskleista A.Rapalio nužudymo mįslė.

Duris atrakino kortele

„Vaikinas užsispyręs kartoja tą patį ir daugiau informacijos neatskleidžia. Nors jis visiškai prisipažįsta kaltę, tačiau intuicija kužda, kad šioje istorijoje labai daug kas nutylima“, – „Lietuvos rytui“ sakė A.Rapalio nužudymo bylą tiriantys teisėsaugininkai.

Anksčiau su policija reikalų turėjęs 17-metis Ruklos gyventojas verslininko nužudymo byloje buvo apklaustas keturis kartus.

Triskart su juo bendravo tyrėjai, vienąkart – ikiteisminio tyrimo teisėjas.

Vaikinas pripažino su kauniečiu verslininku susipažinęs prieš ketverius metus, kai jam buvo 13 metų. Juos supažindino kitas iš Ruklos kilęs nepilnametis, kuriam tuomet buvo 10–11 metų.

Įtariamasis neslėpė, kad jį su velioniu siejo vyriška bičiulystė, tačiau apie bendravimo ypatumus nieko neminėjo.

Vaikinas tikino į Kauną pas A.Rapalį vykdavęs dažnai, ypač savaitgaliais, – prabangiuose namuose žaidęs kompiuteriu, taip pat dirbęs.

Vyro ir nepilnamečio ryšį liudija tai, jog vaikinas turėjo kortelę durims atverti, – ja pasinaudodamas patekdavo į saugomo apartamentų ir biurų komplekso „Bokštas“ patalpas.

Draugas dažniausiai jo laukdavo savo bute arba jie susitardavę susitikti kitur.

Tai, kad nepilnametis labai dažnai lankydavosi elitiniame pastate, pareigūnams patvirtino ir jame budintys apsaugininkai.

Palaikus ketino paslėpti

Apklausiamas nepilnametis žudikas pareigūnams sakė tą lemtingą gegužės 28 dienos vakarą savo kortele atvėręs „Bokšto“ duris, praėjęs pro budintį apsaugos darbuotoją ir pakilęs į septintąjį aukštą.

A.Rapalio apartamentų durys buvo neužrakintos. Atėjęs pas bičiulį su juo iki paryčių bendravo, žaidė kompiuteriais.

Edgaras prisipažino iš anksto kūręs planą, kaip nužudyti turtingą draugą ir pagrobti vieną prabangių jo automobilių – „Ferrari 458 Italia“.

Turtingas verslininkas požeminiame garaže dar laikė „Audi R8“ ir visureigį „Saab 9-7x“.

Vaikinas prisipažino nemokantis vairuoti, tad prabangų „Ferrari“ turėjo išgabenti iš Ruklos į Kauną atvykęs jo vyresnysis brolis.

Nepilnametis pasakojo draugo palaikus planavęs palikti prabangiame bute. Kūną ketino paslėpti taip, kad jį būtų sunku surasti.

Paryčiais, apie 4 val., A.Rapalio apartamentuose įvyko kruvina drama – verslininką jo jaunasis draugas itin sunkiai sužalojo peiliu, medikams gyvybės nepavyko išgelbėti.

Ilgai nesiryžo užpulti

Nepilnametis sakė, jog nusprendęs nužudyti bičiulį laukė, kol jis atsiguls į lovą.

Pulti vyresnio, fiziškai stipresnio, sporto klubą lankiusio vyro vaikinas ilgai nesiryžo.

Kai A.Rapalis prigulė, jo bičiulis iš virtuvės slapta pasiėmė vieną peilių ir puolė badyti.

Verslininkas tuo metu užmigęs nebuvo, laikydamas rankoje telefoną kažkam rašė žinutę.

Užpuolikas peiliu dūrė verslininkui į krūtinę bei kaklą, subadė nugarą.

Bet fiziškai stipresniam A.Rapaliui pavyko iš žudiko atimti peilį, per grumtynes kaunietis ašmenimis sužalojo užpuoliką – perrėžė ranką bei koją.

Sunkiai sužeistas, krauju plūstantis Aurimas Rapalis įstengė laiptais iš septintojo aukšto nusileisti į pirmąjį ir ten budinčio apsaugos darbuotojo paprašė iškviesti greitąją medicinos pagalbą.

Pasiduoti įkalbėjo sesuo

Aukai pasprukus prabangiuose apartamentuose likęs Edgaras ėmė panikuoti. Sužeistas nepilnametis 4 val. ryto skambino savo motinai, tačiau ji miegojo ir neatsiliepė.

Į apartamentų duris tuomet ėmė belstis atvykę policijos pareigūnai, išsigandęs nepilnametis jų į vidų neįsileido.

Policininkai į pagalbą kvietėsi ugniagesius gelbėtojus, tačiau jų turimos automobilinės kopėčios pasirodė esančios per trumpos, kad pasiektų septintąjį aukštą.

Galiausiai priimtas sprendimas specialia įranga išpjauti prabangaus buto duris. To padaryti neprireikė, įtariamajam pavyko telefonu susisiekti su pilnametystės jau sulaukusia seserimi, ši jį įkalbėjo pasiduoti policijai.

Dabar aiškėja, kad būtent sesuo vaidino labai svarbų vaidmenį Edgaro gyvenime. Ji buvo tas žmogus, kurio nepilnametis klausydavęs. 17-mečio santykiai su motina ir patėviu buvo gana komplikuoti.

Buvo tik vykdytojas?

„Keista, tačiau su manimi niekas iš Edgaro šeimos net nebandė susisiekti.

Nepamenu tokių situacijų, kai tėvai ar kas nors iš giminių nesidomėtų nužudymu įtariamo nepilnamečio likimu. Juk vaikinui gresia įkalinimas iki 10 metų“, – stebėjosi nepilnametį ginanti valstybės skirta advokatė Angelė Fominienė.

Pasak advokatės, nepilnamečio pateikta versija niekas rimtai tikėti nelinkęs. Abejonių, jog vaikinas slepia kažką labai rimta, kelia ir tai, kad jis akivaizdžiai meluoja.

Paklaustas, ką veikdavo atvykęs pas A.Rapalį, vaikinas sakė žaisdavęs kompiuterinius žaidimus, nes namie savo kompiuterio neturėjęs.

Tačiau tai buvo netiesa. Kad Edgaras turėjo savo nešiojamąjį kompiuterį ir jį veždavosi vykdamas į Kauną, „Lietuvos rytui“ patvirtino jo motina ir keli draugai.

Nepilnamečio kompiuteris rastas nužudyto verslininko apartamentuose. Ši aplinkybė apie draugystę su vaikinu iš Ruklos nieko nežinojusiems A.Rapalio draugams bei artimiesiems sukėlė įvairių įtarimų.

„Niekas netiki versija, kad Aurimas buvo nužudytas norint pavogti jo „Ferrari“. Tai visiška nesąmonė, kur tokį automobilį paskui padėti?

Manau, kad tas nepilnametis buvo tik vykdytojas, o nusikaltimo motyvai – visai kiti“, – kalbėjo velionį gerai pažinojęs bendrovės „Elektroniniai sprendimai“ vadovas, milijonieriumi vadinamas Ugnius Kiguolis.

Jis svarstė, kad bene įtikinamiausia versija – kad A.Rapalis buvo nužudytas siekiant pagrobti kokią nors svarbią informaciją. Tačiau policijos pareigūnai patvirtino, jog iš prabangaus buto niekas nedingę.

„Dabar vertę turi ne tik materialinės vertybės. Pasisavinus slaptažodžius, kitokius duomenis atsiranda galimybė ir verslą perimti“, – sakė Ugnius Kiguolis.

Tyrėjai apklausia paauglius

„Lietuvos ryto“ žiniomis, nužudymo tyrimas pastarąją savaitę pakrypo netikėta linkme. Pareigūnai surinko duomenų, leidžiančių manyti, jog pas A.Rapalį lankydavosi ir daugiau nepilnamečių iš Ruklos.

Bylos duomenimis, visi jie tarpusavyje pažįstami.

Nusikalsti linkusius paauglius iš vargingai gyvenančių šeimų su verslininku supažindino kitas vaikinas.

Jo pažintis su turtingu kauniečiu užsimezgė, kai prieš kelerius metus pabėgęs iš vaikų namų jis elgetavo Kaune. Anot liudininkų, Aurimas Rapalis užkalbino nepilnametį, jį pamaitino ir taip su juo susipažino.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, informaciją, kurią kriminalistams pavyko surinkti iš kitų šaltinių, per pirmąsias apklausas nurodė ir įtariamasis.

Šiuo metu policininkai apklausia įvardytus nepilnamečius, o jų parodymai – didžiulė paslaptis.

„Policija labai rimtai tiria versiją, apie kurią visi galvoja, tačiau oficialiai niekas nekalba. Tikrai norėčiau tikėti, kad A.Rapalio tikslai buvo globėjiški ir geranoriški.

O kaip buvo iš tikrųjų, neaišku. Lieka tik pamąstymai, nes kitos pusės jau nebepaklausi“, – užsiminė įtariamojo advokatė.

Teisininkė teigė, kad nepilnamečio nurodytos nusikaltimo aplinkybės tarsi specialiai sudėliotos taip, kad patekus į laisvės atėmimo vietą nekiltų problemų su kitais nuteistaisiais.

„Jeigu santykiuose ir būta ko nors, ką galima tik numanyti, nemanau, jog Edgaras tai pripažins. Bijau, kad jis visiškai užsisklęs – pastaruoju metu į klausimus atsakinėja dviem žodžiais: „ne“ ir „neprisimenu“, – svarstė įtariamąjį ginanti A.Fominienė.

17-metį tirs psichiatrai

Šią savaitę paaiškėjo ir daugiau detalių. Įtariamojo motina prasitarė, kad sūnus nuo jos itin stropiai slėpė ne tik savo bičiulio A.Rapalio amžių, jo tapatybę, bet ir kontaktinius duomenis.

Motinai jis užsiminė, kad Kaune gyvenančiam draugui – 18–20 metų. Visą tiesą moteris sužinojo tik iš žiniasklaidos.

„Savo telefoną Edgaras nuolat turėjo prie savęs arba laikė jį užrakintą kodu. Labai slėpė to draugo kontaktus. Jei tik ką nors įtardavo, iš karto pasikeisdavo telefono kortelę“, – sakė įtariamojo motina.

Rukloje gyvenanti moteris pripažino – raidos bei charakterio sutrikimų turintis sūnus jos neklausydavęs. Kai ši jam drausdavo vykti į Kauną pas paslaptingąjį draugą, vaikinas vis tiek pasielgdavęs savaip.

„Jis net pro langą išlipdavo. Vėliau paskambindavo jau atsidūręs Kaune.

Taip pat nutiko ir lemtingą vakarą. Man paskambino, sakė liekantis nakvoti draugo bute“, – prisiminė moteris.

A.Rapalio nužudymu įtariamam vaikinui, kuriam kitų metų vasarį sukaks 18 metų, turėtų būti skirta ir teismo psichiatrijos ekspertizė.

Specialistai turės atsakyti į esminį klausimą – ar nusikaltimo metu nepilnametis suvokė savo veiksmus ir juos galėjo valdyti.

Dėl vystymosi sutrikimų įtariamajam vaikystėje buvo konstatuotas neįgalumas.

Paveldės artimieji

* Informacinių technologijų srityje karjerą pradėjęs kaip tarnybinių stočių administratorius, Aurimas Rapalis pastaruoju metu vadovavo 2012 metais įkurtai svetainių prieglobos (angliškai – „hosting“) bendrovei „Hostinger“.

* Kauniečiui priklausė ir individualioji įmonė „Hosting Media“, šiuo metu ji likviduota.

* Pagrindinė veikla vyko per Kipre registruotą įmonę „Hostinger International Limited“, paslaugos teiktos daugelyje pasaulio šalių.

* Sprendžiant iš jauno ir gabaus kauniečio pamėgto prabangaus gyvenimo būdo, jo sukurtas verslas duoda itin solidžias pajamas.

* A.Rapalis savo verslo Lietuvoje plačiau nereklamavo, stengėsi išlikti šešėlyje. Siauruose interneto verslininkų sluoksniuose jis buvo žinomas slapyvardžiu Awex. Biurą jis buvo įsteigęs ne tik Kaune, bet ir Brazilijoje, Indonezijoje.

* Velionio artimiesiems atstovaujantis advokatas L.Bagdonas sakė, kad artimiausiu metu vyks teisinės turto perėmimo procedūros: „A.Rapalis buvo vienintelis savo įkurtų įmonių akcininkas ir direktorius, tačiau jų veikla nesustojo. Greitai bus pradėtos paveldėjimo bylos, kas kreipsis į notaro kontorą dėl paveldėjimo liudijimo išdavimo, ko gero, taps įmonių savininku ir paskirs savo direktorių. Galimi ir kitokie sprendimai, vienas jų – verslo pardavimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.