Šūdmaišio skundą dėl vieno mėnesio arešto teismas atmetė

Agurkinių baudžiamoji byla nagrinėjama jau aštuonis mėnesius, tačiau A.Perminas Klaipėdoje buvo paisrodęs tik vieną kartą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Agurkinių baudžiamoji byla nagrinėjama jau aštuonis mėnesius, tačiau A.Perminas Klaipėdoje buvo paisrodęs tik vieną kartą.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jun 19, 2015, 1:15 PM, atnaujinta Oct 30, 2017, 7:32 AM

Su teisėsauga sutikęs bendradarbiauti ir valstybės saugomu nukentėjusiuoju tapęs Kauno Agurkinių gaujai priskiriamas Aurelijus Perminas keliaus už grotų – Klaipėdos apygardos teismas penktadienį atmetė jo gynėjo skundą dėl to paties teismo nutarties skirti vieno mėnesio areštą.

A.Perminas, pravarde Šūdmaišis, ne tik trukdo Klaipėdos apygardos teisme nagrinėti rezonansinę baudžiamąją bylą, bet tiesiog vedžioja visus už nosies.

Jis paprasčiausiai neatvyksta į posėdžius, kuriuose turi būti apklausiamas. Apie tai, kad negalės dalyvauti neva dėl sunkios ligos, paprastai praneša paskutinę minutę, todėl tenka atšaukti posėdžius, į kuriuos pristatomi septyni suimti kaltinamieji, o iš viso susirenka trylika kaltinamųjų ir jų gynėjai, arba imtis iš anksto nenumatytų bylos epizodų.

Kovo viduryje teisėjas Remigijus Preikšaitis už neatvykimus į posėdžius A.Perminui buvo skyręs vieno mėnesio areštą. Tačiau tuomet jis iškart pasirodė teisme ir užtikrino, kad suderins gydymosi Vokietijoje ir teismų datas bei pažadėjo į kitą posėdį prisistatyti.

Paaiškėjo, kad valstybės saugomu nukentėjusiuoju pasitikėta veltui.

Birželio 3 dienos posėdyje jis vėl nepasirodė.

Teismui buvo pateiktas vienos Vokietijos gydymo įstaigos dokumentas apie A.Permino sveikatos būklę.

Jo advokatas teigė, kad vyro savijauta labai prasta ir dėl ligos jis negali dalyvauti posėdyje.

Prokuroro manymu, teismui pateikti dokumentai „nesudaro vaizdo apie ligą ir jos sunkumą“. Jis paprašė jam skirti areštą.

Kaltinamųjų advokatai pritarė prokuroro siūlymui.

Jau anksčiau kaltinamųjų gynėjai abejojo A.Permino pasakojimu apie sveikatą. Vienintelį kartą atvykęs į Klaipėdos apygardos teismą jis nebuvo panašus į ligonį, nors tikino, kad atliekamos chemoterapijos procedūros. Vienas gynėjų nusistebėjo, kad liudytojui nenuslinkę plaukai, kaip atsitinka daugumai ligonių po chemoterapijos.

Pasak Agurkinių baudžiamojoje byloje teisėjų kolegijai vadovaujančio R.Preikšaičio, pagrindinis motyvas sulaikyti A.Perminą yra tas, kad nukentėjusysis nuo pat proceso pradžios, teigdamas, kad yra saugomas valstybės ir serga sunkia liga, vengia atvykti į teismo posėdžius, bet ligą patvirtinančių dokumentų nepateikia. Todėl teismas daro išvadą, kad jis be svarbios priežasties neatvyksta į posėdį, kuriame jį būtina apklausti, ir savo veiksmais trukdo nagrinėti baudžiamąją bylą.

A.Permino gynėjo teismui pateiktame skunde daugiau aplinkybių dėl jo savijautos nepateikta.

Jame vėl nurodyta gydymo įstaiga Vokietijoje ir gydytojos pavardė, bet duomenų apie ligą nėra.

Skunde teigiama, kad A.Perminas buvo apklaustas ikiteisminio tyrimo metu ir esą teisme būtų galima šią medžiagą pagarsinti pačiam liudytojui nedalyvaujant. Tačiau, teismo manymu, tai nėra alternatyva liudytojo apklausai teisme.

Klaipėdos apygardos teismo sprendimą per septynias dienas galima skųsti Apeliaciniam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.