Buvęs slaptasis liudytojas M.Žalimas susimušė su policininku

Buvęs slaptasis liudytojas Mindaugas Žalimas, kurio parodymais remiantis jau kelerius metus keli buvę aukšti policijos pareigūnai mina teismų slenksčius, naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį praleido Vilniaus policijos areštinėje. Po konflikto prekybos centre su policijos pareigūnu M.Žalimas įtariamas viešosios tvarkos pažeidimu.

Buvęs slaptasis liudytojas Mindaugas Žalimas po konflikto su policininku nakvojo Vilniaus areštinėje.<br>Archyvo nuotr.
Buvęs slaptasis liudytojas Mindaugas Žalimas po konflikto su policininku nakvojo Vilniaus areštinėje.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius, Asta Kuznecovaitė

2015-09-03 13:07, atnaujinta 2017-10-17 17:58

Konfliktas tarp M.Žalimo ir parduotuvės „Rimi“, esančios Bieliūnų gatvėje, kliento kilo apie 20 val. 30 val. Vilniaus policijos dokumentuose užfiksuota, kad „Rimi“ parduotuvėje buvo užpultas 1968 m. gimęs vyras.

Pasak nukentėjusio vyriškio, nepažįstamas vyras iš nugaros jam spyrė į kairę koją, ir jis nugriuvo.

Vyriškis taip pat tvirtina, kad jį užpuolęs vyras grasino sumušti ir keikėsi nukentėjusiojo nepilnamečio sūnaus akivaizdoje.

Atvykę policijos patruliai sulaikė nukentėjusiojo nurodytą užpuoliką. Paaiškėjo, kad tai yra Mindaugas Žalimas (gim. 1981 m.). Jis buvo pristatytas į policijos komisariatą, vėliau 33-ejų metų sulaikytasis uždarytas į areštinę ir ten praleido naktį.

Lrytas.lt duomenimis, užpultas vyras yra Vilniaus 5-ojo policijos komisariato tyrėjas. Per incidentą jis buvo ne tarnyboje. Į žiniasklaidai kasdien pateikiamas policijos įvykių suvestines šis incidentas nebuvo įtrauktas.

Pateikia savo versiją

Ketvirtadienį po pietų M.Žalimas jau buvo paleistas iš areštinės. Portalui lrytas.lt jis pasakojo, kad konfliktas tarp jo ir nepažįstamo vyriškio įvyko Pašilaičiuose esančioje „Rimi“ parduotuvėje.

Kai kartu su vyru buvęs jo vaikas Mindaugui trenkė vežimėliu per kojas, M.Žalimas nusprendė įspėti jo tėvą, kad vaikus reikia auklėti.

Po įspėjimo, pasak M.Žalimo, pasipylė keiksmažodžiai, jis buvo išvadintas „prisikočiojusiu“, tuščia galva ir gaidžiu.

„Man nueinant jis dar kartą suriko „gaidy“, todėl apsisukau ir trenkiau jam per kojas, jis nugriuvo, iškvietė į policiją“, – pasakojo M.Žalimas.

Pasak vyro, jis sulaukė policijos, kartu su pareigūnais nuvažiavo į Vilniaus 6-ąjį policijos komisariatą, kur buvo uždarytas į laikino sulaikymo kamerą.

„Paprašiau, kad mane išleistų į tualetą, tačiau pareigūnai tik tyčiojosi, todėl stovėdamas nugara į duris į jas spyriau ir susižeidžiau koją“, – nakties nuotykius pasakojo M.Žalimas.

Koja tino, jos skausmas tik stiprėjo, todėl M.Žalimas pareigūnų paprašė nuvežti jį į ligoninę.

„Surakino už nugaros antrankiais, automobilyje kaip šunį įmetė tarp sėdynių ir išvežė“, – prisimena M.Žalimas.

Iškart į ligoninę pareigūnai vyro nevežė. Pirmiausia nugabeno į Priklausomybės ligų centrą, kur patikrino jo girtumą ir atliko testą dėl narkotikų vartojimo.

Į alkoholio matuoklį M.Žalimas pripūtė nulį promilių.

Ir tik, pasak M.Žalimo, po valandos jis buvo nuvežtas į ligoninę, kur rentgeno aparatu jam buvo peršviesta koja ir suleisti vaistai nuo skausmo.

„Padarė pirmą nuotrauką. Gydytojas sako, kad lyg mato skilimą kojos kulne, tačiau policininkas nuėjo, kažką pakalbėjo su gydytoju. Tada dar kartą peršvietė koją ir jokio skilimo jau nebematė“, – pasakojo M.Žalimas.

Iš ligoninės vyras buvo išvežtas į areštinę. Nors jis buvo sulaikytas 48 valandoms, ketvirtadienį vidurdienį buvo išleistas iš areštinės ir galėjo grįžti namo.

Jo atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl chuliganizmo, tačiau M.Žalimas taip pat nusileisti neketina – dėl šmeižto ir įžeidimo planuoja į teismą paduoti jį parduotuvėje gaidžiu išvadinusį vyrą.

Ketvirtadienį jis taip pat ketina vykti į Santariškių klinikas ir įsitikinti, ar kojos kaulas tikrai nėra lūžęs.

Dažnas svečias teismuose

33 metų M.Žalimas visuomenei tapo žinomas 2011 spalio pabaigoje, kai susisiekė su žurnalistu Virginijumi Gaiveniu ir jam papasakojo viską, kas jam buvo žinoma apie Drąsiaus Kedžio planus ir pasiruošimą žudyti Kedžių ir Venckų šeimoms neįtikusius žmones.

Po poros dienų jis tą patį pakartojo ir policijos tyrėjams, prokurorams bei ikiteisminio tyrimo teisėjui.

M.Žalimo liudijimas ne tik išjudino Kauno žmogžudysčių bylą, bet ir į teisiamųjų suolą pasodino buvusius ir esamus policijos pareigūnus – Visvaldą Račkauską, Tomą Ulpį, Vitalijų Vitkovskį, Emilijų Damukaitį ir Dariušą Sinkevičių.

Kaip teigė M.Žalimas, jis 2009 metų rugsėjį, likus porai savaičių iki Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymo, apsilankė Policijos departamente ir papasakojo apie D.Kedžio planus žudyti žmones bei jo draugų Raimondo Ivanausko ir Eglės Barauskaitės vaidmenį 2009 metų spalio 5-osios žudynėse.

Pasak M.Žalimo, į svarbią informaciją pareigūnai nereagavo ir juo susidomėjo tik tada, kai, kaip įtariama D.Kedys, nušovė du žmones.

Už aplaidų pareigų atlikimą pareigūnai buvo teisiami, tačiau Vilniaus miesto apylinkės teismas patikėjo ne M.Žalimo žodžiais ir byloje surinktais įrodymais, o pareigūnais, kurie teigė, kad M.Žalimo pateikta informacija jiems atrodė nepatikima, o patį liudytoją vadino pilnaties auka. Prokuroras išteisinamąjį nuosprendį apskundė. Jo apeliacinį skundą dėl V.Račkausko, T.Ulpio, V.Vitkovskio, E.Damukaičio ir D.Sinkevičiaus išteisinimo vis dar nagrinėja Vilniaus apygardos teismas.

Tuo tarpu šiuo teismo proceso metu poligrafo specialistas Vitas Saldžiūnas liudytoją M.Žalimą viešai pavadino „patologiniu melagiu“.

Šis teismas taip pat  nagrinėja D.Kedžio bendrininkų R.Ivanausko ir E.Barauskaitės bylą. M.Žalimas joje yra vienas pagrindinių liudytojų.

Kaip teigė M.Žalimas, jis pas V.Gaivenį nuėjo ir viską papasakojo dėl kelių priežasčių – norėjo padėti ištirti žmogžudystes ir daugiau negalėjo pasitikėti jį globojusiais policijos pareigūnais.

Pasak M.Žalimo, pareigūnai jam buvo liepę tylėti ir niekam nepasakoti, kad jis pas juos lankėsi iki J.Furmanavičiaus ir V.Naruševičienės nužudymo.

M.Žalimui tuo metu buvo nesaldu – jis buvo įtariamas Baltarusijos piliečio Viačeslavo Revinskio sumušimu, nors, kaip tvirtina vyras, prie jo net nebuvo prisilietęs.

Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukošenkos administracijos darbuotojo sūnus buvo sumuštas prie klubo, kuriame apsaugos darbuotoju dirbo M.Žalimas.

Nors baltarusis teigė, kad jį mušė du asmenys, į teisiamųjų suolą sėdo tik vilnietis Remigijus Murauskas. Įtarimai M.Žalimui buvo panaikinti netrukus po to, kai jis prabilo apie D.Kedžio bendrininkus ir jokių veiksmų sustabdyti žudynes nesiėmusius pareigūnus.

M.Žalimas anksčiau yra teistas, tačiau jo teistumai išnykę. Dabar teismuose jis dažniau matomas kaip liudytojas ar privatus kaltintojas, kuris į teismą jau yra padavęs ne vieną jį viešai šmeižusį ir įžeidinėjusį asmenį.

Į teismą dėl įžeidimų ir šmeižto M.Žalimas buvo padavęs ir D.Kedžio bei nuo teisėsaugos pasislėpusios Neringos Venckienės motiną Laimutę Kedienę, kuri vienoje televizijos laidoje buvo pareiškusi, kad yra 100 procentų įsitikinusi, kad M.Žalimas nužudė jos sūnų D.Kedį.

Šią bylą nagrinėjo Vilniaus miesto apylinkės teismas, tačiau, likus vos porai posėdžių iki teismo pabaigos, M.Žalimas su L.Kediene susitaikė.

Teigiama, kad L.Kedienė atsiprašė M.Žalimo ir į jo nurodytą sąskaitą pervedė tam tikrą sumą pinigų.

2013 metais M.Žalimo pavardė buvo minima Klaipėdos teisėjo Dariaus Kurpavičiaus byloje. Tų pačių metų balandžio 13 dieną D.Kurpavičius su savo draugu, sostinės prokuroru, neblaivūs įsivėlė į konfliktą su vieno restorano, esančio Vilniaus senamiestyje, darbuotojais.

Jų konfliktą matęs M.Žalimas į teisiamųjų suolą sėdusio D.Kurpavičiaus byloje buvo liudytojas. Po šio incidento D.Kurpavičius savo noru paliko teisėjo kėdę.

Prieš kelis mėnesius M.Žalimas vedė savo ilgametę draugę Laurą Žiliūtę, su kuria augino sūnų. Šiomis dienomis šeima turi susilaukti antrosios atžalos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.