Kražių skerdikui – nuosprendis dėl vagystės

Kražių skerdiku pramintam 57 metų Rimantui Bekinčiui teisme antradienio rytą perskaitytas nuosprendis. Tačiau ne dėl prieš mėnesį įvykdytų žudynių, o dėl vagystės.

Kražių skerdiko R.Bekinčio nusikaltimų sąrašas labai ilgas – nuo vagysčių iki žmogžudysčių.
Kražių skerdiko R.Bekinčio nusikaltimų sąrašas labai ilgas – nuo vagysčių iki žmogžudysčių.
R.Bekintis buvo sučiuptas šiame Žibuoklių kaimo vienkiemyje.
R.Bekintis buvo sučiuptas šiame Žibuoklių kaimo vienkiemyje.
R.Bekintis prisipažino nužudęs keturias Kražių gyventojas.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Bekintis prisipažino nužudęs keturias Kražių gyventojas.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Bekintis prisipažino nužudęs keturias Kražių gyventojas.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Bekintis prisipažino nužudęs keturias Kražių gyventojas.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Bekintis prisipažino nužudęs keturias Kražių gyventojas.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Bekintis prisipažino nužudęs keturias Kražių gyventojas.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Bekintis prisipažino nužudęs keturias Kražių gyventojas.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Bekintis prisipažino nužudęs keturias Kražių gyventojas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 1, 2015, 9:20 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 10:29 PM

Kelmės teismas vyriškiui skyrė 1 metų ir 4 mėnesių įkalinimo bausmę. Nuteistasis įpareigotas atlyginti 220 eurų žalą.

R.Bekintis į Kelmę išklausyti nuosprendį neatvyko – keturių moterų nužudymu įtariamas nusikaltėlis kaltę pripažino ir pats prašė jo nevežti į teismą.

Apvogė savo geradarį

R.Bekinčiui tai buvo jau dvyliktasis teistumas. Anksčiau vyriškis buvo teisiamas dėl žmogžudystės, smurto, vagysčių.

Pastovios gyvenamosios vietos neturėjęs R.Bekintis šių metų pradžioje apvogė šeimininką, kuris buvo įleidęs jį su sugyventine į savo namus. Vagišius iškasė kelis rožių krūmus, iškabino ir pardavė kelerias duris, pavogė plastikinį bidoną bidoną, kelis paveikslus, magnetolą.

Kelmės teismas bylą dėl vagystės turėjo nagrinėti lapkričio 3-iąją, bet R.Bekintis teisme nepasirodė, todėl buvo priimtas sprendimas atvesdinti teisiamąjį.

Netrukus paaiškėjo neatvykimo priežastis – nusikaltėlis iš atokaus vienkiemio Žibuoklių (Kelmės r.) kaime kasdien važinėjo į Kražius ir žudė pasipriešinti jam neįstengiančias vienišas moteris.

Vagystės byla buvo išnagrinėta per vieną posėdį.

Teisiamasis pareiškė teisėjui Vidmantui Rudaičiui, kad viską prisipažįsta, bet smulkmenų nepasakojo, nes trokšta vieno – kad greičiau viskas baigtųsi.

Naudojosi aukų patiklumu

Pareigūnams neprireikė ypač daug pastangų nustatyti, kaip lapkričio 2-4 d. šėlo Kražių skerdiku pramintas R.Bekintis. Mat pagirių kamuojamas vyriškis žudyti ėjo lyg į darbą, pernelyg nesislapstė ir turėjo vienintelį tikslą – nusipirkti svaigalų.

Pirmąja R.Bekinčio auka tapo 55 metų Eugenija Birgiolaitė.

Išsiaiškinta, kad žudikas pirmiausia pasibeldė į tame pačiame name gyvenančios senolės duris, bet ši neįsileido spanguolių ir sūrio pasiūliusio vyriškio. Manoma, kad viena gyvenusi E.Birgiolaitė pati įleido žudiką.

Tai, kad ši ir kitos Kražių gyventojos pačios įsileido atėjūną, nieko nenustebino – R.Bekintis metų metus uždarbiavo kapodamas malkas, pardavinėdamas grybus ir uogas.

Kita vertus, kražiškiai iki pat šiol jautėsi saūgus ir dieną net laukujų durų nerakindavo.

Nužudė šeimininkės peiliu

Lapkričio 3-iąją į Kražius žudyti sugrįžusio K.Bekinčio auka tapo prieš kelerius metus sutuoktinį palaidojusi 74 metų Kazimiera Labanauskienė.

Kaimynė matė, kaip Kelmėje pas odontologą lankiusis moteris sugrįžo namo. Netrukus į pasiturinčiai gyvenusios pensininkės namo šarvuotas duris pasibeldė kapišoną užsimaukšlinęs vyriškis su kuprine ant pečių.

Svečias čia užtruko apie valandą. Kaimynystėje gyvenanti bendrapavardė 76 metų Zofija Labanauskienė sunerimo tik kitą rytą, kai jai paskambino Kelmėje gyvenantys kaimynės giminaičiai. Jie susirūpino, kad K.Labanauskienė neatsiliepia telefonu.

Z.Labanauskienė iš pradžių pabeldė į uždengtą virtuvės langą, o tada pamatė laukujų durų spynoje kyšantį raktą. Paieškojusi aplink sodybą, moteris galiausiai ryžosi atrakinti duris. Prieblandoje ji išvydo prie krosnies susmukusios šeimininkės kūną.

Kai atvažiavo greitosios medikai, paaiškėjo, kad mirtis – smurtinė.

Pensininkei buvo perrėžtas kaklas, o prie slenksčio gulėjo numetas peilis. Z.Labanauskienė išsyk atpažino žudiko įrankį – šiuo peiliu šeimininkė pjaustydavo duoną.

Akistata baigėsi mirtimi

Atomazga įvyko lapkričio 4-osios popietę, kai Kražių seniūnijoje buvo pasigesta Lilijos Galkauskienės. Ši 52 metų socialinė darbuotoja lankydavo kelis vienišus miestelio gyventojus.

Atsirado mačiusių, kaip L.Galkauskienė rytą važiavo dviračiu, todėl manyta, jog moteris užtruko pas gydytoją. Nerimą vėl įžiebė sunerimę senoliai – jie ėmė skambinėti, kodėl nesulaukia socialinės darbuotojos.

Siūlo galas buvo užčiuoptas, kai moters ieškoti pradėję kražiškiai pamatė į vienos sodybos tvorą atremtą dviratį. Šiame name gyveno neįgali 81 metų Jadvyga Grigulaitė. Šią po sąnarių protezavimo operacijos sveikstančią senolę lankė L.Galkauskienė.

Į namą niekad neįleido, todėl atsarginį raktą atsinešė ir duris atrakino J.Grigulaitės brolis. Jis ir rado kirviu nužudytų moterų palaikus.

Paaiškėjo, kad šeimininkę užkapoti jau spėjusį R.Bekintį užklupo socialinė darbuotoja. Ši akistata jai kainavo gyvybę.

Skerdiką demaskavo pardavėjos

Siaučiantį skerdiką sučiupti padėjo Kražių pašonėje įsikūrusios parduotuvės darbuotojos.

Jas pirmiausia nustebino kelias dienas neįprastai prabangius gėrimus šlavęs R.Bekintis. Šis žinomas girtuoklis anksčiau pirkdavo tik pigiausią alų ir 1,3 euro kainuojantį spirituotą vyną.

Per kelias dienas šis pirkėjas išpirko visą lentyną trauktinės „Starka“. Be to, lapkričio 4-ąją pardavėja įsidėmėjo, kad R.Bekintis banknotą tiesia kraujuojančia ranka. Kruvinas buvo ir 5 eurų banknotas.

Išgirdusios apie miestelyje rastas nužudytas moteris ir ieškomą vyriškį su kuprine ant pečių, parduotuvės darbuotojos suprato, kas tai – staiga pralobęs R.Bekintis.

Po pastabių pardavėjų skambučio kriminalistams liko smulkmena – nuvažiuoti iki už kelių kilometrų esančio Žibuoklių kaimo vienkiemio.

Supratus, kad Kražių skerdiko taikiniu tapo vieniši žmonės, pareigūnai suskubo apžiūrėti ir kitas sodybas. Vienoje ir aptikta pirmoji R.Bekinčio auka E.Birgiolaitė.

Tiria probacijos pareigūnų darbą

Kalėjimų departamentas atlieka tarnybinį tyrimą dėl R.Bekintį prižiūrėti turėjusių Probacijos tarnybos pareigūnų darbo.

Aiškinamasi, ar nebuvo galima užkirsti kelio kraupiems nusikaltimams. Mat dėl smurto artimoje aplinkoje šių metų rugpjūtį nuteistam R.Bekinčiui buvo skirta lygtinė bausmė – 9 mėnesių įkalinimas atidėtas metams.

Per šį laikotarpį nuteistasis turėjo dalyvauti smurtinį elgesį keičiančioje programoje, neišvykti iš gyvenamosios vietos rajono ribų be probacijos tarnybos leidimo, nevartoti psichiką veikiančių medžiagų.

Nuteistąjį pareigūnai namuose lankė dukart – rugsėjo 28-ąją ir spalio 7-ąją. Per patikrinimus nenustatyta, kad jis vartotų alkoholį ar keltų grėsmę aplinkiniams. R.Bekintis tikino negalįs dalyvauti elgesį keičiančioje programoje dėl sveikatos problemų.

Laukia ekspertų išvadų

Lapkričio 5-ąją teismo sprendimu trim mėnesiams suimtas R.Bekintis neneigia kaltės – prisipažino nužudęs keturias Kražių gyventojas.

Šiaulių apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Jūratė Tamašauskienė sakė, kad per apklausas įtariamasis išsamiai atsakė į visus klausimus.

Tiesa, įmintos dar ne visos mįslės. Laukiama teismo medicinos ekspertų išvados, ar R.Bekintis nesirgo psichikos liga, ar suprato savo veiksmus ir gali būti teisiamas.

Ambulatorinė teismo psichiatrinė ekspertizė bus baigta iki šių metų pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.