Kyšininkavusio chirurgo byla – jau Šiaulių teisme

Šiaulių apygardos teismui perduota byla, kurioje kyšininkavimu kaltinamas šiaulietis medikas. Jam gresia įkalinimas iki 7 metų.

Medikas už injekciją imdavo keliasdešimt eurų ir didesnius kyšius, o pinigus susidėdavo į kišenę.<br>G.Šiupario asociatyvioji nuotr.
Medikas už injekciją imdavo keliasdešimt eurų ir didesnius kyšius, o pinigus susidėdavo į kišenę.<br>G.Šiupario asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2016, 10:09 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 10:01 PM

Portalo lrytas.lt duomenimis, prieš teismą teks stoti Respublikinės Šiaulių ligoninės Vaikų chirurgijos, ortopedijos-traumatologijos centro chirurgui echoskopuotojui 54 metų Algirdui Šukiui.

Bylos duomenimis, šis medikas už vaistų suleidimą iš pacientų imdavo po keliasdešimt eurų, bet pinigus įsidėdavo į savo kišenę.

Pacientai prisipažino, medikas – ne

A.Šukio neoficialiai teikiamas paslaugas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybos pareigūnai išaiškino, kai pradėjo itin didelio masto tyrimą dėl vienos farmacijos kompanijos atstovų ir įvairių šalies gydymo įstaigų gydytojų nusikalstamą korupcinę schemų.

Ir Šiauliuose, ir Panevėžyje dirbantis A.Šukys kaltę neigia, bet šioje baudžiamojoje byloje įtarimai dėl gydytojo papirkimo buvo pareikšti ir šešiems pacientams.

Jie pripažino kaltę, todėl Šiaulių apylinkės teismas pernai spalį nurodė sumokėti nuo 188 eurų (5 MGL) iki 376 eurų (10 MGL) įmokas į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Įklampino papildai sąnariams

STT pareigūnai pernai vasarį visoje Lietuvoje surengė didžiulę operaciją, per kurią sučiuptas būrys Kauno bendrovės „Valentis Pharma“ darbuotojų. Bet akiratyje atsidūrė ne tik farmacininkai, bet ir pacientams brangius medikamentus brukę medikai.

Itin plataus masto ikiteisminis tyrimas vyko ne vieną mėnesį – pareigūnai labai ilgai rinko įkalčius. Klestinčiai Kauno bendrovei tai buvo triuškinamas smūgis – įvairiuose šalies regionuose sulaikyta 11 vadybininkų. STT agentai atliko kratas ir įmonės būstinėje, ir sulaikytųjų namuose, darbo vietoje, automobiliuose. Teisėsaugininkų akiratyje atsidūrė farmacijos bendrovės „Valentis Pharma“ darbuotojai, platinę sąnarių ligomis sergantiems ligoniams skirtus sinovinio skysčio papildus „Versan Fluid“ ir „Versan Fluid Uno“. Medikams – riebūs arbatpinigiai

Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje sulaikyti „Valentis Pharma“ darbuotojai uždaryti į skirtingas areštines. Jiems pareikšti įtarimai dėl galimo stambaus masto papirkimo, kyšininkavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo. STT agentų akiratyje atsidūrė ir per 100 medikų iš visos Lietuvos. Farmacininkus ir gydytojus įklampino sąnarių ligoms gydyti skirtas preparatas. Medikai buvo skatinami rekomenduoti šį vaistą ne tik tradicija tapusiomis kelionėmis. Pasak šaltinių, šiuos Šveicarijoje gaminamus preparatus išmėginti pacientą įkalbinę medikai buvo dosniai skatinami. Viena injekcija į sąnarį kainuodavo apie porą šimtų eurų, o gydytojui likdavo maždaug pusė iš paciento paimtų pinigų.

Kyšiams – per 145 tūkstančiai eurų

Toliau tęsiant didelės apimties tyrimą dėl farmacininkų ir daugiau kaip 100 Lietuvos gydytojų nusikalstamų korupcinių veiksmų – stambaus masto papirkimo, kyšininkavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo – jau yra apklaustas 261 liudytojas. 17 asmenų, iš kurių 3 yra gydytojai, pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo. 19 gydytojų yra specialieji liudytojai.

Įtariama, kad farmacijos įmonės atstovai buvo susitarę su savo aptarnaujamų daugiau kaip 30 Lietuvos miestų ir rajonų gydymo įstaigų gydytojais, kad jie už neteisėtą atlygį rekomenduotų pacientams įsigyti brangius jų įmonės produktus ir nesiūlytų konkuruojančių įmonių platinamos panašios pagal sudėtį farmacinės produkcijos.

Bylos duomenimis, gydytojams papirkti vien per 2014 metus kyšiams įmonė galėjo skirti daugiau kaip 145 tūkstančius eurų.

Šiai nusikalstamai korupcinei schemai tirti Generalinė prokuratūra sudarė specialią Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apygardų prokuratūrų prokurorų ir visų STT teritorinių padalinių atstovų tyrimo grupę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?