Teisme – slogūs tragiško gaisro prisiminimai

[[ge:lrytas:lrytas:305484]]

A.Dailidė neigia kaltinimus dėl žiauraus nusikaltimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Dailidė neigia kaltinimus dėl žiauraus nusikaltimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-01 12:52, atnaujinta 2017-06-05 23:47

Šiame name gyvenęs 39 metų Artūras Dailidė prieš teismą stojo artėjant tragiško įvykio sukakčiai – Žirmūnų gatvės 93-iuoju numeriu pažymėtas namas liepsnojo 2007 metų kovo 11-osios paryčiais.

Liepsnoms apėmus devynių aukštų daugiabutį, žuvo 6 žmonės. Vieni jų sudegė įkalinti degančiuose butuose, kiti iššoko per langus ir užsimušė. Dar 22 gyventojai, tarp kurių 9 nepilnamečiai, apsinuodijo dūmais arba susižalojo gelbėdamiesi iš ugnies gniaužtų.

Vilniaus apygardos teisme (VAT) prokurorui pradėjus skaityti žuvusiųjų pavardes, salėje pasigirdo tylus kūkčojimas.

Prokuratūra A.Dailidei pareiškė kaltinimus dėl itin žiauraus šešių žmonių nužudymo visuomenei pavojingu būdu bei svetimo turto sunaikinimo.

Bylos duomenimis, apie 5 valandą ryto būdamas neblaivus šeštajame namo aukšte jis padegė bendrajame koridoriuje stovėjusį fotelį.

Ankstų šventinės dienos rytą ugnis gyventojų nepažadino, todėl ugnis greitai išsiplėtė į viršutinius namo aukštus. Gesinant gaisrą, vandeniu buvo užlieti žemesniuose aukštuose esantys butai. Kai kurie butai sudegė visiškai. Padegėjas iš viso padarė mažiausiai 82 tūkstančių eurų žalą.

Kad namas buvo padegtas, paaiškėjo netrukus po nelaimės, tačiau kas tai padarė, nepavyko nustatyti keletą metų. Padegėjo ieškojo ir policijos, ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai.

Nors pareigūnai apklausė beveik 400 liudytojų, iki 2014 metų surasti įtariamojo jiems nepavyko.

Per tą laiką Žirmūnų gatvės 93-iojo namo gyventojus dar ne kartą iš miego prikėlė liepsnojančios butų durys. A.Dailidė buvo sulaikytas po eilinio gaisro – 2014 metų gruodį. Tąkart apsvaigęs nuo alkoholio A.Dailidė padegė pirmajame aukšte, šalia lifto sukrautus sendaikčius. Per šį gaisrą žmonės nenukentėjo, bet laiptinei vėl prireikė remonto.

Teismo sprendimo laukiantis A.Dailidė savo kaltę neigia: „Aš nieko nepadariau“. Parodymus jis žada duoti apklausus visus nukentėjusiuosius ir liudytojus. Teismas šios bylos nagrinėjimą pradėjo nuo nukentėjusiųjų, kurių prisirinko pilna salė, apklausos.

Paaiškėjo, jog iš Šakių į Vilnių atvykęs vyras šiame name buvo apsigyvenęs likus metams iki didžiausio sostinės gaisro.

Ten jis gyveno iki suėmimo. Statybininku dirbęs vyras išsituokęs, kartu su sugyventine jis augina dvejų metų vaiką. Vilniaus apygardos teismui perduota 16 tomų byla. Nukentėjusiais pripažinti 64 esami ir buvę šio daugiabučio gyventojai. Dalis nukentėjusiųjų dėl darbo bei kitų priežasčių į teismo posėdį neatvyko. Teismo šaukimo neatsiėmė tik viena nukentėjusioji.

Zenona Elena Želvytė šiame name gyvena nuo 1984--ųjų metų, bet teisiamo savo kaimyno niekada nėra mačiusi.

Gaisro rytą pensininkę pažadino triukšmas. Priėjusi prie lango, ji pastebėjo, kad į jos balkoną antrajame aukšte krenta žiežirbos. Po to ji pastebėjo, kad į kambarius per visus kampus teka vanduo.

Moteris išėjo į lauką, o kai sušalusi pasiprašė įleidžiama atgal, vandens jau buvo beveik iki juosmens. Po nelaimės kurį laiką gyventojams nebuvo leidžiama grįžti namo.

„Viskas, ką buvau per gyvenimą sukaupusi, surūdijo, supelijo ir supuvo“, – pasakojo vilnietė. Kad susiremontuotų užlietą butą, jai teko parduoti savo sodo namą – valstybės skirtos 3 tūkstančių litų pašalpos tam neužteko.

Dėl patirto streso Z.Želvytė kurį laiką negalėjo kalbėti ir dėl to ilgai gydėsi. Ji pasakojo iki šiol nubundanti naktimis ir jaunčianti dūmų kvapą. Moteris pareiškė 50 tūkstančių eurų ieškinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.