Prabangos įklampintam šiauliečiui – dar viena nesėkmė

Skandaluose skęstantis šiaulietis 41 metų Mindaugas Dėlkus bandė uždėti apynasrį žurnalistams, bet pats patyrė nesėkmę.

M.Dėlkus reikalavo žurnalistus bausti pačiomis griežčiausiomis bausmėmis.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Dėlkus reikalavo žurnalistus bausti pačiomis griežčiausiomis bausmėmis.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2016, 5:00 PM, atnaujinta Jun 2, 2017, 10:32 AM

Po STT operacijos jau beveik dveji metai nuo pareigų nušalintas Šiaulių darbo rinkos mokymo centro (ŠDRMC) vadovas bandė skųstis Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai (ŽEIT) ir reikalavo imtis griežčiausių sankcijų prieš žurnalistus.

Po to M.Dėlkus bandė savo tiesą įrodyti ir teisme, bet vėl išėjo šnipštas. Be to, teismas įpareigojo šiaulietį sumokėti bylinėjimosi išlaidas.

Pretenzijas atmetė ir teismas

Skundą ŽEIT parašęs M.Dėlkus nieko nepešė – pernai birželį jo pretenzijos dėl menamo šmeižto ir neva pažeistos nekaltumo prezumpcijos buvo atmestos.

Šiaulietis nenurimo ir kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą. Jo buvo prašoma panaikinti žurnalistų etikos inspektoriaus priimtą sprendimą.

M.Dėlkui vėl nepavyko įrodyti savo tiesų. Teismas konstatavo, kad publikacijose informacija buvo perteikta sąžiningai, neiškraipytai, nebuvo siekiama įžeisti ar pažeminti kitą asmenį. Pažymėta, kad viešosios įstaigos vadovui yra taikomi aukšti elgesio, moralės bei nepriekaištingos reputacijos reikalavimai.

Teismas įpareigojo M.Dėlkų padengti bendrovės „Lrytas“ patirtas 800 eurų bylinėjimosi išlaidas.

Jubiliejų sutiko už grotų

ŠDRMC direktorius M.Dėlkus, šios įmonės buhalterė 39 metų Renata Povilaitienė ir viešosios įstaigos „Tariba“ vadovas 43 metų buvo sulaikyti per 2014 m. gegužės 14 d. surengtą operaciją. Teismas trijulę leido laikyti suimtą.

Ilgiausiai belangėje teko pabuvoti M.Dėlkui, jį teismas išsyk leido suimti 3 mėnesiams. Šiaulietis už grotų sutiko savo 40-mečio jubiliejų. Kitiems dviem įtariamiesiems vartai į laisvę atsivėrė po savaitės.

Trijulei buvo pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo ir jo iššvaistymo, neteisėto disponavimo elektroninėmis mokėjimo priemonėmis, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir neteisėto praturtėjimo.

Vadovą įklampino prabanga

Šiauliečiams nebuvo jokia paslaptis, kad praeityje žinomas futbolininkas M.Dėlkus, atstovavęs Šiaulių „Sakalo“ ir „Karedos“, Klaipėdos „Atlanto“, Panevėžio „Ekrano“ klubams, labai mėgsta prabangą.

Šiaulietis važinėjo tviskančiu penktosios klasės BMW, o jo sutuoktinė vairavo apynaujį visureigį „Toyota Land Cruiser“.

Neoficialiais duomenimis, į Švietimo ir mokslo ministerijos įsteigtos įstaigos vadovą M.Dėlkų operatyvininkų akys irgi nukrypo dėl prabangos ir sukauptų turtų.

Pinigų ir iš valstybės gaunančiame ŠDRMC ruošiami vairuotojai, rengiami profesiniai kursai suaugusiesiems, amato mokomi neįgalieji.

Lobo iš mašinų nuomos

M.Dėlkus buvo stebimas apie metus – STT agentai labai kantriai ir kruopščiai rinko įrodymus.

Paaiškėjo, kad viešosios įstaigos direktoriaus papildomų pajamų šaltinis galėjo būti pogrindinis automobilių nuomos verslas – ŠDRMC nuomojosi mašinas iš vadovo namiškių, giminaičių draugų.

Tyrimo duomenimis, per pastaruosius penkerius metus į M.Dėlkaus ir su juo susijusių asmenų sąskaitas buvo pervesta per 0,2 mln. eurų nuompinigių.

Įstaigos vadovas turėjo šių asmenų mokėjimo korteles ir prisijungimo duomenis prie banko sąskaitų, todėl galėjo didelę dalį šių pinigų išsigryninti bankomatuose.

Pirko nekilnojamąjį turtą

Pro operatyvinių darbuotojų akis neprasprūdo, kad ŠDRMC nuolat sudaromos sąlygos viešųjų paslaugų pirkimų konkursus laimėti vienai ir tai pačiai įmonei – viešajai įstaigai „Tariba“.

Įtariama, kad ji galėjo būti įsteigta būtent M.Dėlkaus iniciatyva.

Užsitikrinusi nuolatines pajamas įmonė Šiauliuose pirko nekilnojamojo turto – žemės sklypą greta M.Dėlkaus nuosavybės, miesto pakraštyje esančią aptvertą automobilių stovėjimo–pardavimo aikštelę su sargo nameliu.

Šiems pirkiniams įstaigos pinigų nepakako, todėl buvo naudojamos iš ŠDRMC direktoriaus už palūkanas skolintos lėšos. Yra įtarimų, kad ir buhalterinė apskaita buvo tvarkyta apgaulingai.

Paskaičiuota, kad įsigyta nekilnojamojo turto daugiau nei už 0,2 mln. eurų.

Tinkluose – ir policijos komisaras

Praėjus kelioms savaitėms STT sulaikė ir Šiaulių vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Specialiųjų užduočių biuro viršininką 51 metų Kęstutį Babičą.

Tačiau šis šiaulietis areštinėje neužsibuvo, nes išsyk prisipažino ir sutiko bendradarbiauti su ikiteisminį tyrimą atliekančiais pareigūnais.

22 metus policijoje išdirbusiam K.Babičui buvo patekti įtarimai piktnaudžiavimu, turto pasisavinimu ir apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, futbolo klubo „Juventa 99“ prezidentas K.Babičas galėjo padėti išplauti beveik 0,3 mln. eurų gautos paramos.

Tyrimo duomenimis, ŠDRMC neskaidriai organizuodavo viešuosius pirkimus, o jų laimėtojai futbolo klubui kaip paramą pervesdavo sutartas pinigų sumas.

2007-2014 m. futbolo klubui pervesta daugiau kaip 0,3 mln. eurų. Įtariama, kad didžioji dalis paramos buvo išgryninta iš futbolo klubo sąskaitos. Pirminiais duomenimis, dalis gautos paramos pasisavinta, o buhalterinės apskaitos dokumentuose melagingai nurodyta, kad pinigai panaudoti futbolo klubo reikmėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?