Pareigūnų suktybės kaina – be kaltės už grotų praleisti metai

Į kalėjimą be kaltės įkišti šiauliečiai sutuoktiniai 55 metų Tatjana ir 56-erių Ričardas Malinauskai ketina bylinėtis su valstybe dėl kompensacijos. „Tačiau iki gyvo kaulo įgriso tie teismai“, – atsiduso abu.

Bylą Malinauskams sukurpė Šiaulių organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro 4-ojo skyriaus viršininko T.Ruchtino (nuotr.) vadovaujami pareigūnai.
Bylą Malinauskams sukurpė Šiaulių organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro 4-ojo skyriaus viršininko T.Ruchtino (nuotr.) vadovaujami pareigūnai.
T.Malinauskienė už grotų be kaltės praleido beveik pusantrų, o jos sutuoktinis Ričardas – beveik dvejus metus.
T.Malinauskienė už grotų be kaltės praleido beveik pusantrų, o jos sutuoktinis Ričardas – beveik dvejus metus.
Bylą Malinauskams sukurpė Šiaulių organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro 4-ojo skyriaus viršininko T.Ruchtino (nuotr.) vadovaujami pareigūnai.
Bylą Malinauskams sukurpė Šiaulių organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro 4-ojo skyriaus viršininko T.Ruchtino (nuotr.) vadovaujami pareigūnai.
Daugiau nuotraukų (3)

Ričardas Vitkus („Lietuvos rytas“)

Mar 28, 2016, 11:56 AM, atnaujinta May 31, 2017, 10:07 AM

Šiauliečiai T. ir R.Malinauskai tapo korumpuotų policininkų savivalės ir teisėjų atsainumo aukomis.

Remiantis melagingais policijos informatoriaus parodymais sutuoktiniai buvo nuteisti laisvės atėmimo bausme.

Tatjana už grotų praleido beveik pusantrų, o jos vyras Ričardas – beveik dvejus metus.

Yla iš maišo išlindo tik plykstelėjus skandalui – paaiškėjus, kad su kvaišalų prekyba kovoti turėję Šiaulių organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnai patys platino narkotikus, piktnaudžiavo tarnyba ir net klastojo bylas. Viena tokių bylų buvo iškelta Malinauskams.

Apmaudui nėra ribų

„Kai sugrįžau į laisvę, mane ištiko šokas. Buvau taip sutrikusi, kad nežinojau, ko griebtis. Į namus parvykau viena, vyro dar nebuvo. Aš turiu negalią, esu priklausoma nuo žmogaus, kuris šalia manęs.  

O čia pačiai ir į parduotuvę nueiti, ir krosnį užsikurti. Susirgau depresija, vaikščiojau pas medikus. Vėl teko viską pradėti iš naujo“, – pasakojo T.Malinauskienė.

„Buvo ir apmaudu, ir pikta. Apie mums bylą sukurpusius pareigūnus aš net nekalbu, bet juk už grotų mus įkišo ne jie, o teisėjai. Na, suprantu, apylinkės teisme bylą nagrinėjo vienas teisėjas, bet juk apeliacinį skundą skaitė net trijų teisėjų kolegija... Ir vis tiek mes likome be kaltės kalti.

Dabar išgirdęs, kai kas nors sako, jog nekaltai sėdi už grotų, dažnai pagalvoju, kad tai gali būti ne tušti žodžiai“, – kalbėjo R.Malinauskas.

Atsikratė priklausomybės

„Svaigintis pradėjau iš gero gyvenimo. Dirbau statybose, buvo pinigų. Draugai pasiūlė pabandyti. Neatsisakiau, susileidau aguonų. Tuo metu man buvo 30 metų.

Pabandžiau ir patiko. Maniau, pažaisiu ir mesiu, kas čia tokio.

Tačiau įklimpau į tą liūną ir supratau, kad viskas – nebėra gyvenimo“, – kelią priklausomybės link prisiminė R.Malinauskas, svaiginęsis 20 metų.

„Pristigę pinigų mes su žmona pardavėme namą ir sklypą. Gavome beveik pusę milijono litų.  Kaifavome toliau. Kartą pastebėjęs, kad pinigai greitai tirpsta, pasiūliau Taniai liautis – supratau, jog kuo toliau, tuo labiau grimztame į liūną.

Atsiguliau į psichiatrijos ligoninę. Vieno gydymosi kurso nepakako. Atkritau ir po antro, o trečias kartas nemelavo. Po to Tanią išvežiau gydytis į Kauną“, – kelią iš aklagatvio, į kurį buvo patekęs, prisiminė R.Malinauskas.

Daug draugų – jau po žeme

„Mes su Ričardu svaiginomės ne priebėgomis, o nuolat – kaip tikri narkomanai. Mes ir buvome tikri narkomanai, tikriausiai esame seniausi gyvi Šiaulių narkomanai. Iš tų žmonių, kurie kartu su mumis pradėjo kaifuoti, liko gal du trys. Likusieji – jau po žeme.

Aš į kvaišalus įnikau per draugus. Vienas per kitą, taip ir susiklostė“, – gyvenimo klystkelius prisiminė T.Malinauskienė.

Per kvaišalus sveikatą susigadinusi šiaulietė sakė nekart girdėjusi posakį, kad buvusių narkomanų nėra.

„Remdamasi mūsų pavyzdžiu aš galiu drąsiai pareikšti, kad tokios kalbos – netiesa. Man dabar narkotikai emocijų nebekelia. Gali nors kibiras kvaišalų būti – man bus nei šilta, nei šalta.

Svarbiausia – susitaikyti su savimi ir pasakyti sau, kad tau to nebereikia. Ir to pakanka. Gaila, kad tai supratau tik praradusi sveikatą“, – tvirtino jau 8 metus kvaišalų nevartojanti šiaulietė.

Per kratą įkalčių nerado

Didžiausiu išbandymu kvaišalų priklausomybės atsikračiusiems Tatjanai ir Ričardui tapo netikėta Šiaulių policininkų ataka, po kurios sutuoktiniai ilgam atsidūrė už grotų.

Kad tapo apsimelavusio policijos informatoriaus aukomis, Malinauskai sužinojo nelaisvėje praleidę daugiau nei metus.

Kodėl į kovai su prekyba kvaišalais vadovavusio, o iš tikrųjų su parankiniais tokius pat nusikaltimus vykdžiusio Šiaulių organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro 4-ojo skyriaus viršininko Tomo Ruchtino akiratį pateko būtent jie, Malinauskai gali tik numanyti.

„Nesvarbu, kad prieš 8 metus liovėmės svaigintis, draugai liko tie patys. Tad gal ir sklisdavo kalbos, kad ir mes kažkaip susiję su narkotikais.

To informatoriaus, kuris neva iš mūsų įsigijo kvaišalų, mes nebuvome nei matę, nei apie jį girdėję. Tai sakėme ir per apklausas, ir teisme, tačiau nei tyrėjai, nei teisėjai į mūsų kalbas nekreipė dėmesio.

Aš mieste buvau sulaikyta, kai išėjau iš kirpyklos. Į namus mane parvežė surakintą antrankiais ir pasakė, kad dabar bus atliekama krata.

Gyvenime buvau daug ko mačiusi, bet tokios kratos – dar ne. Išvertė visus daiktus, viską išžiūrinėjo ir, nors nieko nerado, pareiškė, kad mes pardavinėjame kvaišalus“, – neslėpdama nuostabos pasakojo T.Malinauskienė.

Patyrė psichologinį spaudimą

Įtarimų dėl kvaišalų prekybos sulaukę sutuoktiniai buvo suimti.

„Kai sužinojau, kad teks keliauti už grotų, mane ištiko šokas.  Įsivaizduokite, mūsų bute buvo remontas – pusę savo daiktų pas priešais gyvenantį girtuoklį buvome pasidėję, pusę – koridoriuje po laiptais sukišę. Ir neaišku, kada mes namo sugrįšime.

O čia dar ir tyrėjų kalbos, kad mes prisidirbome, kad dabar ilgam sėsime. Man net silpna pasidarė. Todėl suklusau, kai per apklausas man ėmė aiškinti: „Prisipažink, mes tave paleisime, o dėl tokios prastos sveikatos gausi lygtinai.“

Psichologinis spaudimas buvo žiaurus, pareigūnai neatlyžo: „Tu neimk į galvą, tavęs nepasodinsime dėl prastos sveikatos. Gausi kokius pustrečių metų lygtinai.“

Prie manęs tyrėjas kažkam paskambino, apie tai kalbėjosi, tvirtino, kad „ji jau kaip ir prisipažįsta, paleisime ją“.

Pamaniau, prisipažinsiu, o po to gal viskas kaip nors susireguliuos. Tuomet man baisu buvo, o galvoje tik viena mintis kirbėjo – kaip čia į laisvę išeiti ir buto remontą baigti.

Iki teismo buvau išleista į laisvę, bet vyrą tik po keturių mėnesių už užstatą paleido“, – T.Malinauskienė prisiminė 2012 metų pavasarį.

Ilgai kankino nežinomybė

T. ir R.Malinauskai laisve pasidžiaugė neilgai.

2013-ųjų birželio 21-ąją Šiaulių apylinkės teismas R.Malinauskui skyrė trejus metus, o T.Malinauskienei – trejus metus ir tris mėnesius nelaisvės.

Nuteistieji teisybę bandė ieškoti aukštesnės instancijos teismuose, tačiau nieko iš to nepešė.

Sutuoktinių T. ir R.Malinauskų skundus Šiaulių apygardos teismas atmetė 2014-ųjų kovo 12-ąją, o Aukščiausiasis teismas – tų pačių metų lapkričio 25-ąją.

„Teismų karuselė truko beveik dvejus metus.

Visą tą laiką mus kamavo nežinomybė, bet mes nepalūžome ir prie narkotikų nesugrįžome“, – džiaugėsi T.Malinauskienė.

Moteris sakė, jog po tokių teismo sprendimų jau buvo susitaikiusi su mintimi, kad laisvės greitai neišvys, bet mintis, jog teisingumas turi triumfuoti, vis kirbėjo: „Visada sakėme, kad esame nekalti ir kad slaptasis liudytojas meluoja. Teisme net verkti pradėjau, sakiau, kad tas liudytojas nei gėdos, nei sąžinės neturi.

Mus ir advokatas drąsino – sakė, kad negalima teisti turint tokius įrodymus, bet šių „įrodymų“ teisėjams užteko.“

Pasirodę tyrėjai išgąsdino

Kad byla Tatjanai ir Ričardui galėjo būti sukurpta, ėmė aiškėti sulaikius T.Ruchtiną ir didžiąją dalį jo pavaldinių.

Paaiškėjo, kad su narkotikų prekeiviais kovoti turintys pareigūnai patys susibūrė į kvaišalų prekeivių gaują.

„Už grotų ypač laukėme kasacinio skundo nagrinėjimo. Per šio skundo nagrinėjimą prokuroras atkreipė dėmesį, kad slaptojo liudytojo parodymais nelabai galima tikėti.

Generalinės prokuratūros prokurorai ėmėsi tos bylos tyrimo.

Pas mane tardytojai iš departamento buvo atvažiavę.  Kalbėjome apie visas bylos aplinkybes. Ką žinojau, tą jiems pasakiau. Pataisos namuose išvydusi tyrėjus iš pradžių išsigandau.

Už gerą elgesį netrukus jau turėjau būti paleista į laisvę, o čia – vėl tyrimas. Vėl pradės mane etapais į Vilnių ir atgal vežioti, o aš sveikatos nebeturiu.

Tačiau tyrėjai mane nuramino, sakė, kad viskas liks kaip buvę arba byla bus nutraukta.

Netrukus buvau išleista į namus su apyranke ant kojos ir jau čia laukiau, kol visi reikalai buvo išspręsti, o Ričardas ir toliau leido laiką už grotų“, – sakė T.Malinauskienė.

Pusmečiu vėliau iš kalėjimo grįžęs R.Malinauskas sakė, kad pas jį niekas nesilankė ir nieko neklausinėjo: „Aš nuo pat pirmos dienos neprisipažinau.

Man irgi sakė – prisipažink ir paleisime, gausi ne daugiau kaip dvejus metus. Sakiau, kam man prisipažinti, jei to nepadariau?“

Kreiptis į teismą – sunku

Kaip po tiek nekaltai už grotų praleisto laiko vėl grįžti prie įprasto gyvenimo ritmo?

„Gyveni žmogus – pripranti prie visko. Po truputį viskas sugrįžta į normalias vėžes. Bet pyktis dėl atimtų metų nedingo.

Svarstome reikalauti kompensacijos už nekaltai nelaisvėje praleistą laiką, tačiau nepatikėsite, kaip įgriso tie teismai. Kreiptis į teismą netgi siekiant kilnių tikslų man bus labai sunku.

Netgi dabar kalbantis su jumis ir vėl prisiminus šią istorija man kyla kraujospūdis“, – atviravo R.Malinauskas.

Policijos pareigūnų gaujos byla – teisme

Bylą Malinauskams sukurpė Šiaulių organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro 4-ojo skyriaus viršininko T.Ruchtino (nuotr.) vadovaujami pareigūnai.

Pats T.Ruchtinas, kuris 2012-ųjų rudenį tapo komisariate rengiamo konkurso „Metų seklys“ nugalėtoju, kartu su dar trylika pareigūnų sėdo į teisiamųjų suolą Panevėžyje.

Teismui perduotą medžiagą sudaro per 70 tomų dokumentų, o kaltinamajam aktui surašyti prireikė daugiau kaip 300 puslapių. Nuosprendis kaltinamiesiems dar nepaskelbtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.