Teisėjai praregėjo: kyšininkų kaltę įžvelgė trečiuoju bandymu

Lietuvos apeliacinis teismas (LAT) trečiuoju bandymu pripažino, kad į kyšininkavimo skandalą įsivėlę buvę Šiaulių politikai 56 metų Igoris Strupeikis ir 47 metų Romanas Čokovas yra kalti. Tiesa, vis dėlto nutarta jų neįkalinti – bausmės vykdymas jiems atidėtas.

Kaltais pripažinti R.Čokovas (kairėje) ir I.Strupeikis dar gali teikti kasacinį skundą Aukščiausiajam teismui.<br>G.Šiupario nuotr.
Kaltais pripažinti R.Čokovas (kairėje) ir I.Strupeikis dar gali teikti kasacinį skundą Aukščiausiajam teismui.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2016, 5:59 PM, atnaujinta May 19, 2017, 11:46 AM

LAT penktadienį paskelbtame sprendime pripažįstama, kad nuteistųjų kaltė buvo įrodyta liudytojų parodymais tiek pirmosios instancijos teisme, tiek nagrinėjant apeliacijas.

Anksčiau to paties teismo teisėjai buvo dukart nutarę, kad dalį įrodymų teisėsaugininkai surinko neteisėtais būdais, todėl šiauliečius išteisino. Tačiau šią bylą į LAT dukart sugrąžino prokuratūros skundus patenkinęs Aukščiausiasis teismas.

Vis dėlto nuspręsta, kad kyšio reikalavusių politikų įkalinti nėra būtinybės – 4 metų bausmės vykdymas atidėtas 2 metams. LAT teisėjų kolegija pareiškė, kad bausmės tikslai bus įgyvendinti ir nuteistiesiems neatlikus realios laisvės atėmimo bausmės.

Ši istorija prasidėjo dar 2007 m., kai įmonė „Elektropolis“ vaizdingoje Šiaulių vietovėje įsigijo buvusių valymo įrengimų teritoriją.

Ir savo, ir skolintus pinigus investavę verslininkai atsidūrė aklavietėje, nes paaiškėjo, kad politikų ir valdininkų pažadas pakeisti žemės paskirtį taip ir liko pažadu.

Tada į pagalbą suskubo politikos naujokai partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas R.Čokovas ir konservatorius I.Strupeikis. Bylos duomenimis, jie iš pradžių už palankų sprendimą reikalavo beveik 60 tūkstančių eurų kyšio, o vėliau padarė nuolaidą.

Politikus sekę STT agentai juos sulaikė 2008 m. birželio 30-ąją. Įtarimai dėl melagingų parodymų buvo pateikti dar keturiems tarybos nariams, bet pristigo įrodymų, todėl teisiamųjų suole atsidūrė tik du politikai.

Į teisėsaugininkus kreiptis išdrįsę verslininkai sulaukė keršto – tos kadencijos taryba jų projekto taip ir nepatvirtino. 2011 m. išrinkta naujos kadencijos taryba bendrovės „Elektropolis“ prašymą palaimino pirmame posėdyje, bet buvo vėlu – įmonė bankrutavo.

Bendrovės „Elektropolis“ akcininkai buvo pareiškę Šiaulių miesto savivaldybei 500 tūkstančių eurų ieškinį dėl sužludyto verslo.

Šiaulių apygardos teismas įpareigojo verslininkams atlyginti daugiau kaip perpus mažesnę sumą – per 215 tūkstančių eurų. LAT priteistus tiesioginius nuostolius sumažino iki beveik 35 tūkstančių eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.