Teismas nepatikėjo sovietų saugumiečio išvedžiojimais

Lietuvos gyventojus į tremtį siuntęs buvęs sovietų Valstybės saugumo ministerijos (MGB) tardytojas Aleksandras Kardanovskis dar kartą nuteistas už šiuos nusikaltimus. Tiesa, 99 metų senoliui kalėti neteks – jis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

A.Kardanovskis kaltės nepripažino nė vienoje trėmimų byloje.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Kardanovskis kaltės nepripažino nė vienoje trėmimų byloje.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-14 16:01, atnaujinta 2017-05-18 21:49

Šiaulių apygardos teismas ketvirtadienį pripažino A.Kardanovskį kaltu dėl okupuotos valstybės civilių gyventojų trėmimo. Už šį nusikaltimą teismas buvusiam saugumiečiui skyrė 6 metus nelaisvės.

Šiauliuose buvo nagrinėjamas vienas nusikalstamos veikos epizodas – Pakruojo rajono Vaigalių kaime gyvenusios Gasiūnų šeimos ištrėmimas. 6 asmenų šeima į Irkutsko (Rusija) sritį buvo ištremta 1949 m. kovą.

A.Kardanovskis, kurį teisme gynė duktė advokatė Galina Kardanovskaja, kaltės nepripažino.

Papulkininkio laipsnį turėjęs saugumietis pareiškė, kad Lietuva nebuvo okupuota, todėl jis pagal inkriminuojamą kodekso straipsnį apskritai negali būti teisiamas. Teisiamasis tikino, kad neskaitė pasirašomų dokumentų išvadų, todėl apie tremtis nieko nežino.

Teisėjas Vidmantas Mylė atmetė sostinėje gyvenančio A.Kardanovskio išvedžiojimus. Skiriant nuosprendį buvo atsižvelgta į lėtines nepagydomas teisiamojo ligas, todėl jis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

Šioje byloje liudijo viena likusi gyva liudytoja Marijona Gasiūnaitė. Tremties siaubą išgyvenusi moteris sakė, kad jau yra atleidusi vienam iš budelių, todėl net civilinio ieškinio nepareiškė.

Prieš mėnesį Lietuvos aukščiausiojo teismo (LAT) sprendimu A.Kardanovskis jau buvo nuteistas už civilių gyventojų trėmimą. Šioje byloje Kauno apygardos teismas buvo išteisinęs buvusį saugumietį, nes nusprendė, kad čekistas atliko tik kanceliarinį darbą – pasirašė tremties dokumentus.

Tačiau Apecialinis teismas panaikino A.Kardanovskiui palankų nuosprendį ir pripažino jį kaltu. Apklausti specialistai patvirtino, kad vilnietis buvo trėmimo mechanizmo dalis – būtent jis pripažindavo, jog konkreti šeima yra tinkama tremčiai.

Parašus ant archyvinių dokumentų ištyrę ekspertai patvirtino, kad A.Kardanovskis yra ištrėmęs mažiausiai 15 šeimų iš Vilkaviškio rajono.

Lietuvos genocido ir rezidencijos tyrimo centro pateikti dokumentai ir eksperto parodymai patvirtino, kad be A.Kardanovskio išvadų žmonės į tremtį nebūtų buvę išsiųsti – šis dokumentas buvo privalomas.

Neskundžiamą nutartį paskelbęs LAT įpareigojo A.Kardanovskį atlyginti žalą šešiems nukentėjusiems asmenims. Jiems buvo priteista 69 tūkstančiai eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.