Įklimpusiam Šiaulių ligoninės direktoriui grįžti neleido teismas

Korupcijos skandalo išgarsintas ilgametis Respublikinės Šiaulių ligoninės generalinis direktorius Petras Simavičius į darbą negrįš. Teismas patenkino Generalinės prokuratūros prašymą ir dar trim mėnesiams pratęsė nušalinimą nuo pareigų.

P.Simavičius nuo pareigų nušalintas nuo praėjusių metų spalio, bet vis bando sugrįžti.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
P.Simavičius nuo pareigų nušalintas nuo praėjusių metų spalio, bet vis bando sugrįžti.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
RŠL vadovo byloje jau sujungta net 12 ikiteisminių tyrimų, o įtarimai pareikšti 13 asmenų.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
RŠL vadovo byloje jau sujungta net 12 ikiteisminių tyrimų, o įtarimai pareikšti 13 asmenų.<br>G.Šiupario asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 27, 2016, 11:44 AM, atnaujinta May 17, 2017, 4:34 PM

Itakingų užtarėjų nestokojęs P.Simavičius įklimpo pernai spalį, kai neregėto masto operaciją atliko STT Šiaulių valdybos pareigūnai. Jai vadovavo ne Šiaulių apygardos, o Generalinė prokuratūra.

Į ypač didelės apimties bylą jau sujungta net 12 ikiteisminių tyrimų, o įtarimai dėl įvairių korupcinių veikų pareikšti 13 asmenų. Dar daugiau asmenų apklausti specialiaisiais liudytojais.

Tiriamos aplinkybės dėl Šiaulių ligoninės generalinio direktoriaus piktnaudžiavimo, kyšininkavimo, prekybos poveikiu siekiant turtinės naudos sau ir artimiems asmenims, ligoninės lėšų pasisavinimo, neskaidriai ligoninėje vykdytų viešųjų pirkimų.

Sulaikė tris vadovus

Respublikinę Šiaulių ligoninę (RŠL) STT pareigūnų ataka sudrebino pernai spalio 27-ąją.

Tądien agentai iš gydymo įstaigos išsivedė tris vadovus – generalinį direktorių P.Simavičių, strateginio valdymo direktorę Aušrelę Šalkauskienę ir infrastruktūros direktorių Vygentą Jocių.

Ši trijulė įtariama korupciniais nusikaltimais – surinkta duomenų apie nusikalstamas schemas, pagal kurias vadovai pelnėsi iš kyšių ir ligoninės biudžeto lėšų.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, šimtų tūkstančių eurų vertės viešieji konkursai vyko neskaidriai – buvo siekiama, kad juos laimėtų iš anksto parinktos įmonės, o iš vadovų reikalaujami ir imami kyšiai.

Akiratyje – viešieji pirkimai

Pareigūnų akiratyje atsidūrė viešieji pirkimai, kurių RŠL atliekama itin daug.

Įstaigai priklausančiuose padaliniuose nuolat kas nors renovuojama, perkama brangi medicinos įranga. RŠL planavo pradėti du didelius projektus – pasistatyti naują koplyčią ir konsultacinę polikliniką.

Be to, aiškinamasi, kaip iš biudžetinės įstaigos vadovams iškeliaudavo brangūs daiktai, buvo grobstomi ligoninės pinigai.

Direktorius kalbėti nepanoro

Įstaigos generalinis direktorius darbovietės pasiekti net nebesuspėjo – buvo sulaikytas anksčiau.

Įprastai labai anksti į darbą iš prabangios sodybos Dirvonėnuose (Šiaulių r.) atvažiuojančio P.Simavičiaus tarnybinis limuzinas „Volvo S80“ pasirodė tik priešpiet. Ligoninės vadovas buvo su dviejų civiliai vilkinčių pareigūnų palyda.

Iš darbovietės išvesdinamas P.Simavičius buvo labai nekalbus. Žurnalisto paklaustas, kas nutiko, RŠL generalinis direktorius drebančiu balsu pratarė vienintelį žodį: „Nieko“.

Šiauliečiams – karti piliulė

Šį STT tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Neoficialiais duomenimis, P.Simavičiaus ir jo pavaldinių sulaikymas sukėlė nemenką sąmyšį ir tarp vietinių pareigūnų. Vien tai, kad tyrimo kontrolę vykdo Generalinė prokuratūra, yra daugiau nei iškalbinga.

Bet toks posūkis nestebina, nes vietiniai teisėsaugininkai garsėja gebėjimais užgniaužti skandalingas istorijas, kai jų herojai – Šiaulių įtakingieji.

Bylą atnaujino vilniečiai

Mat Šiauliuose šnipštu pasibaigė ir istorija apie tam pačiam „Rotary“ klubui priklausančio P.Simavičiaus sodyboje mįslingai atsiradusį dujų katilą, požeminę dujų saugyklą.

Po „Lietuvos ryto“ publikacijų tyrimas šių metų pradžioje buvo atnaujintas, bet niekas nepasikeitė. Šiauliečių trypčiojimas, matyt, pabodo vilniečiams – šią bylą balandį perėmė Generalinė prokuratūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.