Pasaulį sužavėjęs V. Putino ir D. Trumpo bučinys – sunaikintas

Grafitis, vaizduojantis Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino bučinį, greito maisto restorano „Keule Rūkė“ svečių nebedžiugins. Visą pasaulį apskriejęs piešinys praėjusią naktį vandalų buvo užpurkštas.

„Mes nemanome, kad tai tiesiog vandalizmas – tai terorizmo ataka prieš žodžio laisvę Lietuvoje“, – sakė restorano savininkas.
„Mes nemanome, kad tai tiesiog vandalizmas – tai terorizmo ataka prieš žodžio laisvę Lietuvoje“, – sakė restorano savininkas.
Politikų bučinys iš karto buvo pastebėtas tiek lietuvių, tiek užsienio žiniasklaidos.<br>M.Kulbio nuotr.
Politikų bučinys iš karto buvo pastebėtas tiek lietuvių, tiek užsienio žiniasklaidos.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 12, 2016, 11:20 AM, atnaujinta May 16, 2017, 3:38 AM

„Praėjusią naktį pats garsiausias gatvės meno kūrinys Vilniuje buvo sunaikintas“, – informavo „Keulė Rūkė“ savininkai.

„Mes nemanome, kad tai tiesiog vandalizmas – tai terorizmo ataka prieš žodžio laisvę Lietuvoje. Jos tikslas – priminti mums, laisvo pasaulio žmonėms, kad mūsų visuomenėje vis dar yra tų, kurie gina autoritarinius režimus“, – teigė restorano savininkas Dominykas Čečkauskas.

„Tuo pačiu mes džiaugiamės, kad mums priminė, jog laisvė nėra kažkas, ką tu gali pasiekti – tai nuolatinių pastangų reikalaujantis procesas. Mes be baimės priimsime šį iššūkį ir toliau ginsime žodžio laisvę, Vilniaus laisvę ir visos Lietuvos laisvę“, – rašoma išplatintame pranešime.

Piešinį atkurs

D.Čečkauskas BNS sakė, kad apie baltais dažais uždažytą piešinį rytą pranešė draugai. Pasak jo, greičiausiai dėl įvykio bus kreipiamasi į policiją, yra ir vaizdo įrašas, kuriame turėtų matytis, kas ir kada sunaikino piešinį.

Pasak D.Čečkausko, bus siekiama piešinį atkurti, greičiausiai pasistengus jį padaryti dar nemalonesnį kritikams.

„Yra planas iš esmės atkurti, nes mes manome, kad tai yra simbolis ir kad yra svarbu, kad tas simbolis išliktų. Kita vertus, norime, kad būtų koks nors atsakas iš mūsų pusės, todėl bandysime tą piešinį dar labiau radikalizuoti, kad jis dar labiau įžeistų konservatyvias žmonių grupes“, – kalbėjo jis.

D.Čečkauskas nemano, kad šis įvykis yra atsitiktinumas, ir teigia, kad nors tiesioginių priekaištų ar grasinimų kūriniui išpopuliarėjus nesulaukta, socialiniuose tinkluose piešinys sulaukė pasipiktinimo iš V.Putiną palaikančių asmenų.

Grafičiui – ir pagyros, ir kritika

Juoda restorano „Keulė Rūkė“ didžiuliu grafičiu, kuriame įamžintas kandidato į JAV prezidentus D.Trumpo ir Rusijos prezidento V.Putino bučinys pasipuošė gegužės mėnesį. Piešinį restoranui kūrė menininkas Mindaugas Bonanu.

Politikų bučinys iš karto buvo pastebėtas tiek Lietuvoje, tiek užsienio žiniasklaidos ir tapo ne tik lietuvių, bet ir turistų traukos centru.

„Šiuo piešiniu norėjome atkreipti dėmesį į tai, kad pasaulyje yra du labai konservatyvūs politikai ir yra tikimybė, kad vieną dieną šitie du politikai valdys dvi galingiausias pasaulio valstybes. Jei jie labai gerai sutars, nežinia, koks laukia mūsų likimas“, – apie piešinį lrytas.lt pasakojo D.Čečkauskas.

Jo teigimu, šiandien siena yra ne Berlyne, o kažkur Baltijos šalyje, tarp Rytų ir Vakarų, o piešinys pašiepia, kokios ateities galime tikėtis, jei D.Trumpas taps prezidentu, o jo gana palankus požiūris į V.Putiną nepasikeis.

Skandalingas grafitis vos pasirodęs sulaukė ne tik teigiamos reakcijos, bet ir neapykantos. Pasigirdo net kalbų, kad  šis grafitis įžeidžiantis, kvailas ar net pavojingas Lietuvai, nes gali supykdyti Rusiją ir Ameriką, kuri galėtų mus nuo kaimynės apginti.

„Kaip aš suprantu, tai žmonės, kuriuos mūsų piešinys piktina, turi vienokios ar kitokios pakraipos neapykantos homoseksualiems žmonėms. Ir dažnai tokie žmonės yra V.Putino gerbėjai, todėl tiesiog tai supranta kaip įžeidimą jų gerbiamam lyderiui. Tuo tarpu mes bučinio tarp dviejų vyrų nelaikome įžeidimu niekam“, – lrytas.lt sakė D.Čečkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.