Į šaulietiškus regos stebuklus nukrypo prokurorų akys

Dienraščio „Lietuvos rytas“ publikacija dėl menamo aklumo įklampintos Šiaulių politikės Virginijos Račienės namiškių stebuklingo pasveikimo virto į dar vieną bylą. Šiaulių apygardos prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo.

V.Račienė (kairėje) jau mina teismo slenkstį, o dėl jos dukters E.Ruzgienės negalios pradėtas ikiteisminis tyrimas.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Račienė (kairėje) jau mina teismo slenkstį, o dėl jos dukters E.Ruzgienės negalios pradėtas ikiteisminis tyrimas.<br>G.Šiupario nuotr.
(Iš dešinės) V.Račienė, D.Milkintienė ir E.Mockuvienė teisiamos menamo aklumo byloje. Tačiau visuomenei durys į šį procesą užtrenktos dėl teisėjo Z.Kavaliausko tūpsnio – jis nutarė bylą nagrinėti uždaruose posėdžiuose.<br>G.Šiupario nuotr.
(Iš dešinės) V.Račienė, D.Milkintienė ir E.Mockuvienė teisiamos menamo aklumo byloje. Tačiau visuomenei durys į šį procesą užtrenktos dėl teisėjo Z.Kavaliausko tūpsnio – jis nutarė bylą nagrinėti uždaruose posėdžiuose.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-09-01 09:54, atnaujinta 2017-05-14 08:13

Prokurorus nustebino dienraščio žurnalisto surinkti faktai apie V.Račienės dukterį Eglę Ruzgienę. Mat Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos darbuotojai, kaip ir teismo slenkstį minančiai jos motinai V.Račienei, buvo nustatyti itin sunkūs regos negalavimai.

2014 m. kovą Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) ekspertai konstatavo, kad 30-metė E.Ruzgienė yra netekusi net 70 proc. darbingumo.

Šiaulietei diagnozuotos buvo itin sunkios ligos, kurių išgydyti nepadeda nei medikamentai, nei operacijos. Beje, tos pačios ligos buvo nustatytos ir jos motinai V.Račienei.

Naudojosi ta pačia schema

Per žurnalisto tyrimą paaiškėjo įdomių dalykų – E.Ruzgienei ši negalia nesutrukdė dirbti klinikos Operacijų – intensyviosios terapijos bei tos pačios klinikos Neurologijos skyriuose.

Tiesa, apie anesteziologo padėjėja ir slaugytoja dirbusios medikės regos negalavimus darbovietėje niekas nežinojo – kasmet pateikti privalomoje sveikatos pažymoje apie šias ligas neužsimenama.

Beje, ta pačia schema naudojosi ir medikės motina V.Račienė, kuriai iš valstybės ir savivaldybės biudžeto buvo išmokėta beveik 17 tūkstančių eurų.

Ilgametei Šiaulių tarybos narei NDNT ekspertai buvo nustatę net 90 proc. negalią, o į darbovietę globos namus „Šaltinis“ atneštose sveikatos pažymose įrašų apie akių ligas irgi nebuvo.

Teisia ir politikę, ir medikes

Negana to, per dvejus metus iš valstybės biudžeto apie 6-7 tūkstančius eurų išmokų dėl negalios gavusi E.Ruzgienė ūmai pasveiko.

Šiaulietė šių metų kovo pradžioje turėjo atvykti pas NDNT ekspertus, bet taip ir nebepasirodė. Sutapimas – tuo pat metu Šiaulių apygardos teismas atvertė baudžiamąją bylą dėl V.Račienės apsimestinio aklumo.

Šioje byloje teisiama ir socialdemokratė V.Račienė, ir dvi medikės – šeimos gydytoja Elena Mockuvienė ir akių ligų specialistė Danutė Milkintienė.

V.Račienė kaltinama sukčiavimu ir dokumentų klastojimu, o abi medikės – dar ir piktnaudžiavimu. Visoms trims teisiamosioms gresia įkalinimas iki 8 metų.

Talkino aklam parlamentarui

Dar vienas įdomus sutapimas: tiek teisiamos V.Račienė ir E.Mockuvienė, tiek į skandalą įsivėlusi E.Ruzgienė anksčiau dirbo Seimo kanceliarijoje.

Šiaulietes savo padėjėjomis buvo įdarbinęs aklas parlamentaras Edvardas Žakaris.

Socialdemokrato dešine ranka vadinta V.Račienė iš politiko komandos nesitraukė net prasidėjus ikiteisminiam tyrimui. Šiaulietė prašymą atleisti parašė tik po pusmečio, 2015 m. liepos viduryje, kai „Lietuvos ryto“ žurnalistas ėmė domėtis, ar įtariamoji tebegauna solidžią algą.

E.Ruzgienė šio politiko padėjėja buvo įdarbinta 2012 m. lapkričio. 2014 m. liepą šiaulietė buvo išleista motinystės atostogų, o po metų apskritai atleista iš Seimo kanceliarijos.

Sukčių gaudyti nenori niekas

Žurnalistinis tyrimas dėl apsimetėlių ligonių buvo pradėtas 2014 m. pabaigoje, kai buvo gauta duomenų apie Šiauliuose dešimtimis kepamus „akluosius“.

Kai 2015 m. pradžioje buvo paskelbtas pirmas rašinys apie automobiliu parlamentarą E.Žakarį vežiojančią, be akinių skaitančią, bet solidžias išmokas gaunančią V.Račienę, pareigūnai liudytoju apklausė ir dienraščio žurnalistą.

Pareigūnams buvo pateiktas galimų apsimetėlių sąrašas, kuriame buvo ir E.Ruzgienė. Tačiau šiai jaunai moteriai negalią nustatę medikai raštu prokurorus patikino, kad jokios klaidos nėra, todėl ikiteisminis tyrimas net nebuvo pradėtas.

NDNT ekspertai teisinasi, kad negalios laipsnį nustato be tyrimų, pagal ligonio atvežtus dokumentus. Mat Lietuvoje nėra nupirkta nė vieno aparato apsimetėliams demaskuoti.

Regos aštrumą itin tiksliai parodo sukeltojo optokinetinio nistagmo tyrimas. Vakarų šalyse šis prietaisas seniai naudojamas tiriant kalbėti negalinčių kūdikių ar sunkių ligonių regą.

Sostinės Santariškių klinikų vadovai buvo pažadėję prokurorams nupirkti tokį 20-25 tūkst. eurų kainuojantį prietaisą, bet pažadą pamiršo.

VRM vadovavusio Sauliaus Skvernelio komandai pernai buvo siūlyta atlikti tyrimą, kiek išmokas dėl regos negalios gaunančių asmenų turi ir vairuotojo pažymėjimą. Idėja buvo sutikta itin entuziastingai, bet apie tokį atliktą tyrimą taip ir neteko girdėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.