N. Bilevičiui Švedijos kalėjime – žiaurių nusikaltėlių smūgiai

Nors Švedijos kalėjimai garsėja geromis sąlygomis, lietuviui Nerijui Bilevičiui čia nėra saugu. Prižiūrėtojai pastaruoju metu priversti šį kalinį, kuris atlieka bausmę už 17-metės išžaginimą ir nužudymą, saugoti nuo kitų nuteistųjų įniršio.

Žudikas N.Bilevičius norėtų ištrūkti iš Švedijos teisėsaugininkų rankų ir atlikti bausmę Lietuvos kalėjime.
Žudikas N.Bilevičius norėtų ištrūkti iš Švedijos teisėsaugininkų rankų ir atlikti bausmę Lietuvos kalėjime.
L.Holm tapo žudiko iš Lietuvos auka.
L.Holm tapo žudiko iš Lietuvos auka.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 20, 2016, 12:07 PM, atnaujinta May 10, 2017, 1:21 PM

Iki gyvos galvos įkalintas 36 metų N.Bilevičius ne be reikalo svajoja grįžti atlikti bausmės į Lietuvą.

Lietuvis, kuris vadinamas lytiniu iškrypėliu ir lyginamas su garsiausiais Švedijos prievartautojais ir žudikais, per pastarąsias dvi savaites du kartus tapo kitų nuteistųjų smurto auka ir buvo uždarytas į izoliatoriaus vienutę.

Ramybės neturi niekur

Pirmas incidentas įvyko kameroje, kurioje kali N.Bilevičius. Nenorėdami būti vienoje patalpoje su nepilnametės prievartautoju ir žudiku, kiti nuteistieji ji iškeikė ir pagrasino užmušti.

Gal taip ir būtų įvykę, bet laiku įsikišo prižiūrėtojai ir nuramino įsikarščiavusių kalinių aistras, o N.Bilevičių laikinai uždarė į vienutę.

Po kiek laiko iš jos išleisto N.Bilevičiaus ramybė truko neilgai. Antrą kartą kaliniai lietuvį užsipuolė dirbtuvėse ir sumušė, todėl jį teko dar kartą izoliuoti.

Nusisuko net prievartautojai

Nors N.Bilevičius kali kartu su nuteistaisiais, kurie laisvės neteko dėl įvykdytų lytinių nusikaltimų, draugų kalėjime jis nesusirado.

Kaliniai N.Bilevičių vadina iškrypėliu ir sadistu, kuris norėdamas lytiškai pasitenkinti nužudė jauną merginą ir yra lyginamas su garsiausiais Švedijos nusikaltėliais prievartautojais – Kurtu Niklu Lindgrenu ir Andersu Eklundu.

Pats skųstis nedrįsta

Nei dėl pirmojo, nei dėl antrojo konflikto pats N.Bilevičius prižiūrėtojams nesiskundė.

Apklaustas lietuvis teigė nesupratęs, kas vyksta, ir tikino, kad tik iš kalėjimo darbuotojų kalbų suvokė, kad prieš jį buvo surengti išpuoliai.

Manoma, kad apsimesdamas, esą nieko nevyksta, N.Bilevičius arba bijo dar didesnio kitų nuteistųjų smurto protrūkio, nes jau anksčiau baiminosi, kad kalėjime gali būti nužudytas, arba tikrai nesupranta, ko iš jo nori švedai.

Kelerius metus dirbdamas pagalbiniu darbininku N.Bilevičius taip ir neišmoko švedų kalbos.

Kad nesupranta švediškai, N.Bilevičius nurodė ir prašydamas leisti jam atlikti bausmę Lietuvoje. Tokį prašymą Lisos Holm žudikas įteikė Švedijos teisėsaugos institucijoms.

Pageidavimų pildyti neskuba

Antra priežastis, kodėl jis norėtų atlikti bausmę Lietuvoje – artimųjų ilgesys.

N.Bilevičiaus teigimu, jo motinai ir žmonai leidžiama jį lankyti Švedijos kalėjime, tačiau dėl didelio atstumo jos atvykti negali.

Nors savo prašymą perkelti į Lietuvą N.Bilevičius švedams yra įteikęs maždaug prieš pusantro mėnesio, Švedijos teisėsaugos institucijos jo vykdyti neskuba.

Su tokiu prašymu iki šiol į Lietuvos teisingumo ministeriją nesikreipta.

Net ir prašymą gavus, bylos nagrinėjimas Lietuvoje bei N.Bilevičiaus perdavimas į gimtinę užtruktų apie pusmetį, o gal ir ilgiau.

Perdavimo klausimą gali stabdyti ir N.Bilevičiaus finansiniai įsipareigojimai.

Iš N.Bilevičiaus nužudytos L.Holm tėvui, motinai ir seseriai yra priteista po 50 tūkstančių Švedijos kronų (po 5366 eurus) bei bylinėjimosi išlaidos – 130 tūkstančių kronų (13 952 eurai).

Šių sumų N.Bilevičius kol kas nesumokėjęs.

Įkalčiai – sperma ir kraujas

L.Holm dingo pernai birželio 7-osios vakarą, tačiau jos kūnas buvo surastas tik po penkių parų daržinėje, kurioje kartu su kitais žmonėmis dirbo N.Bilevičius ir jo brolis Aivaras.

Sulaikytas N.Bilevičius tvirtino, kad L.Holm jis niekada nėra matęs, ir aiškino, kad jo DNR bei kraujo ant 17-metės kūno ir drabužių galėjo atsirasti atsitiktinai, nes dažnai įsipjauna, serga žvyneline, todėl iš rankų dažnai bėga kraujas.

Paklaustas, kodėl žmogžudystės vietoje buvo rasta jo spermos, N.Bilevičius aiškino, kad ten eidavo masturbuotis.

Visus jo pasiaiškinimus teismas įvertino kritiškai ir skyrė griežčiausią bausmę.

N.Bilevičius nuosprendį skundė, bet bausmė liko nepakeista, o lietuvio kasacinio skundo Aukščiausiasis teismas net nepriėmė.

Kartu su N.Bilevičiumi trumpai už grotų buvo atsidūrę jo 35 metų žmona Irina ir 32 metų brolis Aivaras. Dabar jie reikalauja pinigų už neteisėtą įkalinimą.

Švedai nusiteikę skeptiškai. Jie mano, kad A.Bilevičius nėra vertas nė kronos, o I.Bilevičienei sutinka išmokėti 13 tūkstančių kronų (apie 1364 eurus) kompensaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.