Verslininko V.Dundulio žudikui gera žinia – gaus pinigų už kančias areštinėje

Pernai vasarą verslininką Vilmantą Dundulį jo tėvų bute nušovęs klaipėdietis Marius Jonkus nerimsta už grotų – pradėjo kovą su jį sulaikiusia policija ir išsireikalavo atlygį už kančias, patirtas Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (KAVPK) areštinėje.

M.Jonkus nepamiršta areštinėje praleistų dienų.<br>G.Pilaičio nuotr.
M.Jonkus nepamiršta areštinėje praleistų dienų.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Dundulis tapo netikėto išpuolio auka.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Dundulis tapo netikėto išpuolio auka.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Dundulis nužudytas tėvų namuose.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Dundulis nužudytas tėvų namuose.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Dundulis nužudytas tėvų namuose.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Dundulis nužudytas tėvų namuose.<br>G.Pilaičio nuotr.
M.Jonkus teismą kaltina šališkumu.<br>G.Pilaičio nuotr.
M.Jonkus teismą kaltina šališkumu.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Gediminas Pilaitis

Oct 21, 2016, 1:37 PM, atnaujinta May 10, 2017, 11:19 AM

Klaipėdos centre su tėvais gyvenusį V.Dundulį jo paties ginklu nušovęs M.Jonkus buvo sučiuptas po kelių dienų. Garbaus amžiaus verslininko tėvai tuo metu buvo namuose, bet nepajėgė sulaikyti žudiko, atėjusio pirkti pagal skelbimą internete sūnaus parduodamo legalaus šaunamojo ginklo.

Savo skunde Klaipėdos apygardos administraciniam teismui M.Jonkus teigė, kad po šiurpaus nusikaltimo sučiuptas ir uždarytas senojoje KAVPK areštinėje, patyręs daug kančių – esą su juo, kaip su įtariamuoju, pareigūnai elgėsi vos ne kaip su gyvuliu – žemino, kėlė grėsmę sveikatai.

„Buvau laikomas perpildytose kamerose, neužtikrinant žmogui nustatyto minimalaus 3,6 kvadratinių metrų ploto neįskaitant baldų. Sanitariniai mazgai kamerose atskirti tik pertvaromis, naudojantis tualetu nebuvo užtikrintas privatumas, ten nėra lentynėlių ar spintelių, veidrodžių, neįrengta ventiliavimo sistema, todėl nuolat sklinda smarvė“, – sielojosi M.Jonkus.

Nuteistasis skundėsi, kad kamerose visą laiką buvo šalta, sienos padengtos garų kondensatu, maži langai apkaustyti grotomis, todėl negalima jų atidaryti ir išvėdinti patalpų, nuo apipelijusių sienų ir lubų byra tinkas, betono grindys išdaužytos, kameros nevalomos ir nedezinfekuojamos, jose veisiasi tarakonai, kaliniams neišduodamos valymo ir kitokios higienos priemonės.

Už Klaipėdos policijos areštinėje patirtus nepatogumus ir išgyvenimus M.Jonkus iš pradžių pareikalavo nemenkos sumos – 16 tūkst. eurų neturtinės žalos atlygio. Tiesa, vėliau žudikas vėliau atlyžo ir prašė tik 2000 eurų kompensacijos.

Daug M.Jankaus skunde minimų reikalavimų teismas atmetė, tačiau pripažino, kad suimtajam iš tikrųjų teko kalėti minimalaus ploto neatitikusiose patalpose, jis negalėjo privačiai naudotis tualetu.

Įvertinęs visas M.Jonkaus skunde minimas aplinkybes, teismas jam skyrė 300 eurų neturtinės žalos kompensaciją, kurias turės sumokėti policija. Nuteistasis ir atsakovai sprendimą dar gali skųsti aukštesnės instancijos teismams.

Uostamiesčio pareigūnai M.Jonkaus pretenzijas komentavo santūriai, pažymėję, kad policijos areštinė, kurioje laikomi įvairiais nusikaltimais įtariami asmenys, nėra bendrabutis ar viešbutis su visais patogumais.

„Jeigu M.Jonkus vėl kada nors patektų į naują Klaipėdos apskrities policijos areštinę, tokių skundų teismams turbūt jau nerašinėtų – gyvenimo sąlygos ten neatpažįstamai pasikeitusius“, – kalbėjo jį dar prisimenantys prižiūrėtojai.

Lietuvos Aukščiausiasis teismas nagrinėja dar M.Jonkaus skundą. Nuteistasis, kuriam už tyčinę žmogžudystę iš savanaudiškų paskatų buvo atseikėta 18 metų nelaisvės, reikalauja sušvelninti nuosprendį.

M.Jonkui atrodo, kad verslininko V.Dundulio nužudymo bylą nagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas jo atžvilgiu buvo šališkas, neišgirdo visų paaiškinimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.