Nužudyto advokato artimieji toliau varsto teismų duris

Likimas talžo prieš 13 metų nužudyto klaipėdiečio advokato Ruslano Rožkovo šeimą – jo sūnus Tachiras nuteistas už sukčiavimą. Jaunesnysis jo brolis Ruslanas jau atliko bausmę už tėvo nužudymą.

T.Rožkovas nuteistas už tai, kad švaistė jam patikėtą didelės vertės turtą.<br>G.Pilaičio nuotr.
T.Rožkovas nuteistas už tai, kad švaistė jam patikėtą didelės vertės turtą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

2016-11-30 06:03, atnaujinta 2017-04-16 20:00

Klaipėdos apylinkės teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, kurioje 37 metų teisininkas T.Rožkovas buvo įtariamas apgaule pasisavinęs ir iššvaistęs svetimą didelės vertės turtą, pripažino jį kaltu.

Ne kartą nutrauktas ir vėl atnaujintas ikiteisminis tyrimas truko beveik ketverius metus.

Kalėjimo išvengusiam T.Rožkovui paskirta 1506 eurų bauda. Nuteistasis privalės atlyginti turtinę žalą – sumokėti 3571 eurą. Apribotos jo teisės naudotis įsigytu žemės sklypu.

Partneriui kilo įtarimų

T.Rožkovas vadovavo teisinių paslaugų įmonei „Logfina“ – buvo vienas iš dviejų akcininkų. Šios įmonės bendraturčiui, verslininkui Viktorui Glotovui kilo įtarimų, jog verslo partneris jį apgaudinėja, slapta glemžiasi įmonės turtą.

Įvertinęs visus nuostolius verslininkas T.Rožkovui teisme pateikė patikslintą 34 tūkst. eurų ieškinį. Kaltinamasis neigė pasisavinęs ir iššvaistęs svetimą turtą.

Maskvos valstybinio M.Lomonosovo universiteto absolventas T.Rožkovas 700 puslapių byloje pasigedo kai kurių dokumentų, pasak jo, įrodančių „Logfinos“ vardu jo sudarytų sandorių teisėtumą.

Pareiškęs, jog šitaip pažeidinėjamos jo teisės į gynybą, T.Rožkovas reikalavo išsamesnės įmonės, kuriai vadovavo, finansinės veiklos ekspertizės, bet teismas tokio tokio prašymo nepatenkino.

Taškėsi įmonės pinigais

Teisininko praktika vertęsis T.Rožkovas anksčiau dirbo savarankiškai – teikė paslaugas ir V.Glotovui. Pastarasis buvo patenkintas teisininku. Po abu to sumanė įsteigti bendrą juridinių konsultacijų įmonę.

„Jis vadovavo, kaip kasininkas tvarkė finansus, o aš investavau. Pažinojau jo motiną Liudmilą, kuri irgi buvo juristė“, – pažinties su T.Rožkovu pradžią prisiminė V.Glotovas.

Po kurio laiko V.Glotovui kilo įtarimų, kad „Logfinos“ direktorius T.Rožkovas jį apgaudinėja – kurpia įtartinus sandorius ir savinasi įmonės pinigus. Verslininko prašymu policija atliko finansinę reviziją.

Paaiškėjo, kad T.Rožkovas 2012 metais nuo vasario iki birželio iš įmonės sąskaitos „Swedbanke“ pasiimdavo dideles pinigų sumas grynaisiais, dokumentuose nurodydavo, kad už jas nupirkta įvairių prekių.

Išvyko gyventi į Angliją

T.Rožkovas „Logfinos“ vardu ir kitiems asmenims teikė paskolas, už kurias nupirktas žemės sklypas su pastatais, du automobiliai – vėliau jie buvo įkeisti.

„Tie automobiliai pradingo. Žmogaus, kuriam T.Rožkovas įmonės vardu suteikė paskolą vienam automobiliui įsigyti, policija ieškojo trejus metus, bet niekur nerado“, – pasakojo V.Glotovas.

Atleistas iš „Logfinos“ vadovo pareigų T.Rožkovas kurį laiką bylinėjosi su V.Glotovu, o vėliau su šeima išvyko gyventi į Angliją.

Nuo to laiko V.Glotovas buvusį verslo partnerį matė tik kelis kartus. Bylai stringant, jis ne juokais sunerimo – pamanė, kad T.Rožkovas iš tikrųjų yra koks nors įtakingas asmuo teisininkų pasaulyje.

Teisininkas tapo duonkepiu

Kilęs iš garsių teisininkų šeimos, baigęs prestižinį universitetą Rusijoje T.Rožkovas galėjo ir net norėjo siekti advokato karjeros.

V.Glotovas prisiminė, jog T.Rožkovas gyrėsi net dviem aukštojo mokslo diplomais: „Gal taip ir buvo, bet apie pradangintus pinigus jis nekalbėdavo.“

Netekęs darbo Lietuvoje ir patekęs į teisėsaugos akiratį vyriškis buvo priverstas ieškoti kitokios veiklos svetur.

„Dabar Anglijoje dirbu kepykloje“, – teisme prisipažino emigrantas.

T.Rožkovas įrodinėjo, kad tyrėjai neįsigilino į jo sudarytų sandorių esmę: „Byloje nėra dokumentų, grindžiančių ieškinį, įrodančių, kaip ir kur buvo panaudoti „Logfinos“ pinigai.“

Pirminės instancijos teismo nutartį T.Rožkovas apskundė – prašė jį išteisinti ir skirti naują dokumentų ekspertizę.

Bylą išnagrinėjusi Klaipėdos apygardos teismo kolegija konstatavo, jog nuteistasis neteisėtai pasisavintą įmonės turtą pavertė savuoju.

Nukentėjo naktį gindamas savo tėvą

* Prieš trylika metų tuomet dar Rusijoje teisę studijavęs T.Rožkovas Klaipėdos teisme pirmą kartą kalbėjo kaip nukentėjusysis.

* Tada buvo teisiamas jo tėvo advokato R.Rožkovo žudikas – 17-metis moksleivis Artūras Strakšys. Šalia jo sėdėjo trejais metais jaunesnis Tachiro brolis 20-metis Ruslanas (nuotr.), užsakęs šiurpų tėvo nužudymą.

* Naktį įsibrovęs į gyvenamąjį namą Klaipėdoje, Anykščių gatvėje, A.Strakšys, švaistydamasis peiliu, užpuolė ir nužudė 48 metų advokatą R.Rožkovą.

* Išgirdęs triukšmą, tėvą nuo užpuoliko smūgių mėgino apginti namuose tuo metu buvęs 25-metis Tachiras – per grumtynes nusikaltėlis jam peiliu į įvairias kūno vietas smogė net penkiolika kartų.

* Adokato žmona Liudmila ir dar vienas namiškiams į pagalbą atskubėjęs sūnus Rustamas per žudynes nenukentėjo.

* Sunkiai sužeistas Tachiras buvo gydomas ligoninės reanimacijos skyriuje.

* A.Strakšys nužudė advokatą įkalbėtas jo sūnaus – tuomečio Lietuvos krikščioniškojo fondo aukštosios mokyklos antrakursio Ruslano Rožkovo.

* Siekdamas užvaldyti tėvų turtą, Ruslanas rengėsi kaimynystėje gyvenusio A.Strakšio rankomis nužudyti ir motiną bei du savo brolius.

* Už šiurpų nusikaltimą R.Rožkovui skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė, o A.Strakšys įkalintas 9 metams.

* Likimas nelepino ir nužudyto advokato našlės juristės L.Rožkovos. Vos išlydėjusi tėvažudį sūnų į kalėjimą moteris stojo prieš teismą dėl bendrininkavimo perduodant kyšį valstybės tarnautojui.

* Vėliau L.Rožkova pasisavino vienos klaipėdietės, kuriai žadėjo suteikti juridines paslaugas, pinigus ir vėl sulaukė teisėsaugos dėmesio.

* 62 metų advokato našlė išvengė bausmės už sukčiavimą, nes buvo pripažinta nepakaltinama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.