STT taikinyje – Šiaulių socialdemokračių akių šviesa

Po triuškinamos nesėkmės Seimo rinkimuose rietenų draskomiems Šiaulių socialdemokratams – dar vienas dūris. STT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl socialdemokratei 46 metų Ritai Jankauskienei mokamų neįgalumo išmokų.

R.Jankauskienė darbe buvo palinkusi prie kompiuterio, kuris nėra pritaikytas regėjimo negalią turinčiam žmogui.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Jankauskienė darbe buvo palinkusi prie kompiuterio, kuris nėra pritaikytas regėjimo negalią turinčiam žmogui.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2016, 6:43 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:22 PM

R.Jankauskienė – trečia socialdemokratė, kurios negalios istoriją po dienraščio „Lietuvos rytas“ paskelbtų publikacijų ėmėsi narplioti teisėsaugininkai.

Pirma politikė 51 metų Virginija Račienė kartu su dviem medikėmis jau mina teismo slenkstį. Šios bylos nagrinėjimas jau artėja prie pabaigos.

Atskiras ikiteisminis tyrimas atliekamas ir dėl šios politikės dukters 33 metų Eglės Ruzgienės.

Visos trys menamų regos sutrikimų klampinamos politikės – artimos buvusio parlamentaro Edvardo Žakario bendražygės. Dvi buvo įdarbintos aklo politiko padėjėjomis, o trečioji dirbo visuomeniniais pagrindais.

Dokumentuose – jokio įrašo

Ant Rėkyvos ežero kranto įsikūrusių Šiaulių savarankiško gyvenimo namų kolektyvui žinia, kad R.Jankauskienė turi sunkią regos negalią prilygo perkūnui iš giedro dangaus.

Iš dienraščio žurnalisto šią naujieną išgirdusi įstaigos vadovė Danutė Akaveckienė neįstengė nuslėpti nuostabos: „Taip, ši socialinė darbuotoja nešioja akinius, bet niekas neįtarė, kad tai – sunkios negalios ženklas“.

Mat įstaigos darbuotojai kasmet privalo atnešti darbdaviui sveikatos pažymą.

Šiuose dokumentuose nėra nė vieno įrašo apie R.Jankauskienę ar R.Abramavičienę (ankstesnė šiaulietės pavardė. – Red.) kamuojančias regos ligas. Turi ir vairuotojo pažymėjimą

Šiaulių savarankiško gyvenimo namų direktorė D.Akaveckienė sakė, kad šiai darbuotojai neturėjo priekaištų dėl atlikto darbo.

„Tačiau stebėtina, kaip ji turėdama tokią sunkią negalią susitvarkė su savo pareigomis. Juk socialinė darbuotoja privalo palydėti senolius iki parduotuvės, banko, pas gydytoją, pamaitinti“, – sakė direktorė.

Bendradarbiams jokia paslaptis, kad R.Jankauskienė turi ir vairuotoją pažymėjimą. Tiesa, į darbą ji automobilio pati neatvairuoja.

Buvo iškviesta į apklausą

D.Akaveckienė sakė, kad po dienraščio publikacijos ji buvo iškviesta į apklausą.

Pareigūnai domėjosi, ar įstaigos vadovė negalią turinčiai pavaldinei sudarė specialias sąlygas – pavyzdžiui, pasirūpino silpnaregiams skirtu kompiuteriu.

„Žinoma, kad tuo nepasirūpinome, nes nieko nežinojome“, – sakė D.Akaveckienė.

Įstaigos vadovė pareigūnams atidavė visą krūvą pažymų, kuriose nurodoma, jog R.Abramavičienė, o po to – R.Jankauskienė yra „sveika, dirbti gali“.

Siūlė klausinėti medikų

„Bandėme kalbėtis su darbuotoja, bet ji pareiškė, kad pati ligų nenusistatė ir neatsako už medikų išvadas“, – sakė globos įstaigos vadovė.

Panašiai R.Jankauskienė kalbėjo ir dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistui: „Nėra įstatymo, kuris įpareigotų pranešti darbdaviui apie ligas. Aš nesu akla, matau tam tikru kampu“. Šiaulietė išmokas dėl negalios gauna ne vienerius metus. Įdomus sutapimas: akių ligos moterį apniko išsyk po to, kai įgijo teisę vairuoti.

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) ekspertai prieš trejus metus konstatavo, kad R.Jankauskienė yra praradusi net 70 proc. darbingumo. Ligonė buvo pripažinta iš dalies darbinga, o neįgalumo lygis nustatytas nebeterminuotai.

Tačiau vėliau socialdemokratė ėmė dokumentuose sveikti.

„Jūs medikų klauskit, jie neseniai atliko papildomą patikrinimą. Mano būklė nepagerėjo, bet ekspertai neįgalumo lygį sumažino, nes turiu darbą, esu integravusis į visuomenę“, – piktinosi šiaulietė.

Akla vežiojo neregį

Pirma skandalo banga atsirito 2015 m. pradžioje, kai dienraštis pasirodė pirmoji tyrimo dalis apie V.Račienė.

Paaiškėjo, kad parlamentaro E.Žakario dešiniąja ranka laikoma Šiaulių miesto tarybos narė yra praradusi net 90 proc. darbingumo. Tai pribloškė net artimiausius bendražygius, nes politikė buvo tarsi asmeninė E.Žakario vairuotoja, retas ją buvo matęs su akiniais.

V.Račienė iš valstybės ir savivaldybės biudžeto spėjo susižerti beveik 17 tūkstančių eurų.

Pinigų upę pristabdė žurnalisto tyrimo atskleisti faktai, o šiaulietė kartu su šeimos gydytoja Elena Mockuviene ir akių ligų specialiste Danute Milkintiene atsidūrė teisiamųjų suole.

Duktė staiga pasveiko

Šią vasarą paaiškėjo, kad sunki negalia buvo pripažinta ir V.Račienės dukteriai E.Ruzgienei. Tačiau 70 proc. negalia nesutrukdė jaunai moteriai dirbti Moters ir vaiko klinikoje net ir operacinėje.

Per dvejus metus apie 6-7 tūkstančius eurų išmokų gavusi E.Ruzgienė staiga pasveiko – šių metų pavasarį nebeatvažiavo į NDNT ekspertų komisiją, todėl jai nustota mokėti išmokas dėl negalios.

Stebuklingo pasveikimo istorija sudomino ir teisėsagininkus – tyrimą pradėjo STT pareigūnai.

Nustatė tas pačias ligas

Skandalų klampinamos šiaulietės yra talkinusios Šiaulių miesto socialdemokratų skyriaus pirmininkui E.Žakariui – buvo politiko padėjėjos. V.Račienė ir E.Ruzgienė oficialiai dirbo Seimo kanceliarijoje, o R.Jankauskienė buvo visuomeninė politiko padėjėja.

Įdomu, kad socialdemokratėms ekspertai nustatė praktiškai tas pačias akių ligas, kurių neįmanoma pagydyti nei nei vaistais, nei operacijomis.

Kai kurios akių ligos būdingos tik vyresnio amžiaus pacientams. Medikai didele sėkme vadina, jei pavyksta pristabdyti ligą, kuri visada baigiasi aklumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.