Remigijus Morkevičius slėpė savo tamsiąją pusę

Skolos, kerštas už patirtą smurtą ar net atsakas į žmogžudystę. Tokias versijas svarstė sekliai, tiriantys su nusikalstamu pasauliu siejamo bušido kovotojo Remigijaus Morkevičiaus nužudymą Kaune.

Kai praėjusiais metais kaunietis R.Morkevičius laimėjo populiarų televizijos projektą „Šuolis“, jo gyvenimo draugė R.Orvydaitė laukėsi antrojo vaiko. Jauna moteris šiomis dienomis turėtų gimdyti jau trečią kartą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kai praėjusiais metais kaunietis R.Morkevičius laimėjo populiarų televizijos projektą „Šuolis“, jo gyvenimo draugė R.Orvydaitė laukėsi antrojo vaiko. Jauna moteris šiomis dienomis turėtų gimdyti jau trečią kartą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas, Rasa Karmazaitė, Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Dec 23, 2016, 7:06 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:09 PM

Kulkos 34 metų R.Morkevičių, pravarde Morka arba Remyga, pakirto trečiadienį apie 20 val. 20 min. šalia jo namų Baltų prospekte Kaune.

Šioje miesto dalyje anksčiau buvo įvykdyta ir daugiau žiaurių nusikaltėlių išpuolių.

Tiek liudininkai, tiek nusikaltimą tiriantys pareigūnai mini skirtingą šūvių skaičių, tačiau sutariama dėl vieno dalyko – iš automatinio ginklo paleista keli ar keliolika šūvių.

Šaulys buvo taiklus, mat dauguma kulkų pataikė į viršutinę aukos kūno dalį. R.Morkevičius sukniubo ir iškart mirė.

Šūvius išgirdęs vietos gyventojas išėjo į kiemą ir aptiko gulintį žmogų. Kaunietis iškart iškvietė medikus, tačiau jie padėti jau negalėjo.

Tyrimą perėmę Lietuvos kriminalinio policijos biuro pareigūnai įvykio vietą paliko tik apie 3 valandą nakties, o nuo ankstaus ryto vėl dirbo ieškodami įkalčių.

Regėjo nušautą draugą

Žmogžudystės vietos vaizdas labai priminė tą, kurį 2006-ųjų rudenį savo akimis regėjo pats R.Morkevičius.

Tąkart stadione, esančiame prie Kauno technologijos universiteto Chemijos fakulteto Radvilėnų plente, buvo nušautas policijai gerai pažįstamas 24 metų Tomas Blažys, pravarde Zenius.

Vaikinas buvo R.Morkevičiaus bendraamžis, taip pat domėjosi kovinėmis sporto šakomis.

Tądien stadione susitiko keli jaunuoliai. Netrukus vienas išsitraukė ginklą ir pradėjo šaudyti. T.Blažys buvo nužudytas, jo bičiulis sužalotas ir išvežtas į ligoninę.

Šaudęs nusikaltėlis sėdo į automobilį ir nuvažiavo dideliu greičiu.

Tiksliai nežinoma, ar šioje kompanijoje buvo R.Morkevičius, tačiau jis labai greitai atsirado prie nužudytojo, nesivaržydamas pakėlė jį dengiantį audeklą ir kelias akimirkas apžiūrinėjo bičiulį.

Remyga pasitraukė tik tuomet, kai liepė policijos pareigūnas.

Dėl T.Blažio nužudymo netrukus prisipažino sporto treneris Tomas Genevičius – jis tikino tokiu būdu gynęs draugą ir save. Prokurorai ir teisėjai juo patikėjo.

Žudikas tykojo prie namų

R.Morkevičiaus nužudymą tiriantiems kriminalistams dar reikės pastangų atskleisti šio nusikaltimo motyvus, užsakovus ir vykdytojus.

Likus maždaug 40 minučių iki nužudymo bičiuliai Remygą matė viename sporto klube, kuriame jis pastaruoju metu aktyviai sportavo.

Pasiekti namus Šilainių rajone jam reikėjo mažiau laiko, todėl tikėtina, kad kovotojas dar buvo kažkur užsukęs.

Kaunietis visureigį „Land Rover“ pastatė kieme visai šalia laiptinės ir ketino eiti į vidų. Tuo metu pasipylė šūviai.

Tyrėjai mano, kad nusikaltėliai nesekė R.Morkevičiaus, o laukė prie namų – sekti automobilį užgrūstais daugiabučių kiemais būtų buvę labai rizikinga.

Nušovęs R.Morkevičių nusikaltėlis pasileido bėgti. Iš įvykio vietos sprunkantį vyrą matė keli liudininkai, tad beveik nekyla abejonių, kad tai buvo šaulys, kuris vėliau įsėdo į automobilį.

Paauglį užaugino močiutė

Kovos menų žvaigždė R.Morkevičius buvo nužudytas prie namų, kuriuose augo nuo mažų dienų, – Baltų prospekte esančio daugiabučio.

Vaikystę praleidęs be tėvo būdamas trylikos metų jis neteko motinos.

Su močiute užaugęs vaikinas anksti pažino gatvės gyvenimą – įsiliejo į šešėlinį pasaulį ir priklausė Kauno Kamuolinių grupuotei.

Jaunuolį sporto klubuose supo nusikalstamo pasaulio veikėjai, su kuriais jis nenutraukė ryšių ir tapęs pasaulio bušido čempionu, Tailando bokso ir kikbokso turnyrų nugalėtoju.

Kamuolinių gauja aršiai konfliktavo su viena didžiausių savo konkurenčių Kaune – Agurkiniais. Manoma, kad į gaujų karus buvo įsivėlęs ir jėga garsėjęs R.Morkevičius.

Remyga pažinojo ir praėjusių metų lapkritį nušautą muzikos grupės „Naujos pupytės“ dainininkės Vitos Jakutienės mylimąjį Deimantą Bugavičių, pravarde Deima. Kalbama, jog tarp jųdviejų buvo perbėgusi juoda katė.

D.Bugavičius buvo nušautas tame pačiame Šilainių rajone, Šėtos gatvelėje – abiejų žmogžudysčių vietas skiria vos keli šimtai metrų.

Tiesa, abiejų vyrų svoris grupuotėse buvo skirtingas – R.Morkevičius priskiriamas prie vidutiniokų, o D.Bugavičius siekė tapti ne tik Agurkinių, bet ir viso Kauno mafijos vadeiva.

Pastaruoju metu R.Morkevičius bendravo su Kryžkelės ir Vilijampolės nusikalstamo pasaulio grupuočių atstovais.

Kaip užsidirbo gyvenimui?

Namuose – ramus, už jų ribų – įsiutęs ir neprognozuojamas. Toks R.Morkevičiaus paveikslas iškilo per pastaruosius 5–6 metus.

Gatvės muštynės, gėdingi išpuoliai prieš merginą ir užsienietį, batų vagystė Olandijoje – sportininką nuolat lydėjo skandalai, po kurių jis dievagojosi, jog daugiau tai nepasikartos.

Sportininkas nėjo jokių gerai mokamų pareigų, tačiau jo kišenėse vėjai nešvilpavo – šiais metais jis nė nemirktelėjęs atlygino sumuštam britui 2,5 tūkst. eurų žalą, tą patį padarė ir prieš trejus metus, kai gatvėje žiauriai sužalojo jauną moterį.

Policijos pareigūnams ne kartą kildavo įtarimų, kad R.Morkevičius gyvena ne pagal pajamas, tačiau įrodyti, jog jos atplaukdavo iš nusikaltimų, nepavyko.

Kaunietis mėgo lankytis restoranuose – po vieno apsilankymo jis sumušė Jungtinės Karalystės pilietį.

Tuo metu alkoholis liejosi laisvai, vieno vakaro metu šešių žmonių kompanija Senamiesčio bare paklojo įspūdingą sumą.

Nužudė dėl didelių skolų?

R.Morkevičius nemokėjo taupyti. Vakar kaunietė Zigfrida B., gyvenusi su Remyga tame pačiame daugiabutyje, „Lietuvos rytui“ pasakojo apie galimas jo skolas.

Pašnekovės dukra gerai pažinojo R.Morkevičių, su kuriuo kartu augo Baltų prospekto daugiabutyje. Skolos esą galėjo būti didelės.

Skolos yra viena žmogžudystės versijų. Kita – mafijos kerštas.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis neslėpė, jog tarp D.Bugavičiaus ir R.Morkevičiaus nužudymų yra sąsajų, bet kol kas abi žmogžudysčių bylos tiriamos atskirai.

Liko su vaikais ir be pinigų

R.Morkevičiaus šeimoje išlaidų netrūko. Jam teko sukti galvą, kaip išlaikyti šeimą, – jo gyvenimo draugė 30-metė Raimonda Orvydaitė laukiasi kūdikio, kuris turėtų išvysti pasaulį artimiausiu metu.

„Raimonda nėščia, jau greitai turi gimdyti. Jie jau buvo sutarę su ligonine. O moters kišenėje – tik dešimt eurų“, – vakar „Lietuvos rytui“ pasakojo Lietuvos muai tai federacijos prezidentas Marius Misiūnas.

Žinomas kaunietis sportininkas ketvirtadienį aplankė Kauno Šilainių rajone gyvenančią R.Orvydaitę.

Moteris turi gimdyti trečią sūnų. Ji augina 7 metų sūnų Marką, kurio susilaukė su ankstesniu draugu, taip pat pernai gimusį Perkūną. R.Morkevičiaus sūnui Mantui iš jo ankstesnių santykių – treji metai.

Pernai televizijos projekte „Šuolis“ laimėjęs 10 tūkst. eurų R.Morkevičius tvirtino juos skirsiantis vaikams ir jų ateičiai. Būsimam sūnui iš laimėto prizo jis jau buvo nupirkęs būtiniausių daiktų, drabužėlių.

Anksčiau sportininkas užsidirbdavo iš kovų ringe, komercinių varžybų. Pragyvenimui jam užtekdavo. Jo draugai tikino, kad sportininkas nesimėgavo prabanga, gyveno paprastai.

Pamatęs, į kokią sudėtingą padėtį pateko kaunietė R.Orvydaitė, M.Misiūnas nusprendė jai padėti.

„Ji bus viena su trimis mažamečiais vaikais! Moteris liko be vyro ir pagalbininko – be rankų, kurios galbūt padarytų valgyti, sulčių išspaustų, grindis išplautų.

Todėl kilo idėja, kad reikėtų nors vaikams kažkaip padėti. Aš paprašiau Raimondos, kad ji duotų savo sąskaitos numerį. Kaip kitaip dar galėtume padėti vaikams?“ – svarstė M.Misiūnas, socialiniame tinkle paskelbęs R.Orvydaitės banko sąskaitos numerį ir paprašęs draugų jai paaukoti pinigų.

Žinia ėmė greitai plisti, ja pasidalijo ir grupės SEL lyderis Egidijus Dragūnas.

Vėl grįžo į sporto klubą

M.Misiūnas jau seniai pažinojo R.Morkevičių. Kovotojo gyvenimas buvo nelengvas ir duobėtas. Jis teistas už žmonių sumušimą, o jaunystę praleido be tėvų.

„Remigijus buvo mano mokinys ir auklėtinis, aš jį nuo 12 metų užauginau. Jo karjera sporte jau buvo pasibaigusi – pastaruosius dvejus metus jis jau nedalyvavo varžybose.

Tačiau neseniai Remigijus vėl panoro sugrįžti į sporto pasaulį, į ringą, nors jo amžiaus sportininkai jau į pensiją eina.

Pastarąsias tris savaites jis lankė treniruotes.

Pradėjome vėl svajoti apie varžybas. Jis norėjo grumtis Japonijoje, kur anksčiau buvo vadinamas Kovojančiu Dievu.

Buvo vėl tas pats Remyga, užbraukęs brūkšnį skandalingai praeičiai“, – kalbėjo „Titano“ klubo prezidentas.

M.Misiūnas atletui sudarė treniruočių planą, stebėdavo jas.

R.Morkevičius griežtai laikėsi dienotvarkės, kasdien atvykdavo į treniruotes, buvo į jas pasinėręs visa galva. Jis vėl gyveno ramiai – tik namai ir treniruotės.

Prieš savaitę R.Morkevičius susirgo ir visą savaitę gydėsi namie.

Trenerį ištiko šokas

Po ligos užvakar kovotojas sugrįžo į sporto klubą.

„Trečiadienį jis atrodė linksmas, draugiškas kaip visada.

Remigijus padėdavo jaunesniems sportininkams, negailėjo jiems patarimų.

Iš klubo jis išėjo 19 val. 45 min., gražiai atsisveikinome. O nepraėjus nė valandai perskaičiau apie nelaimę“, – sunkiai rinkdamas žodžius kalbėjo 53 metų M.Misiūnas.

M.Misiūnui sunku suvokti, kas galėjo paleisti daug šūvių į R.Morkevičių. Trenerį, tai išgirdusį, ištiko šokas.

„Keista. Katalikiškas kraštas, artėja Kūčios, Kalėdos, visi šventiškai nusiteikę, rūpinasi dovanėlėmis vaikams.

Kokios turėtų būti priežastys, kad atimtum gyvybę tokiu metu?

Baisi tragedija ir tiems, kurie Remigijų pažinojo, ir tiems, kurie jo nepažinojo. Matant, kas vyksta Lietuvoje ir visame pasaulyje, kyla minčių – gal pasaulio pabaiga artėja? Nebeliko nieko šventa.“

Gaujos neturi autoritetų

Praeityje apie gaujų karus daug žinoję buvę teisėsaugos pareigūnai „Lietuvos rytui“ sakė, kad dabartiniai banditai kitokie.

„Jie išeina iš kalėjimų, po penkis susiburia ir nori atsigriebti už prarastą laiką. Jiems nėra jokių autoritetų – prieš vamzdį visi lygūs.

Dabartinės gaujos nori greitai daug užsidirbti, dažnai užsiima kvaišalų, cigarečių, užsienyje vogtų automobilių kontrabanda. Jei toks krovinys prie sienos sulaikomas ir konfiskuojamas, gaujos aiškinasi santykius, kas kam skolingas.

Pažinojau Remigijų kaip gerą kovotoją, negaliu apie jį pasakyti nieko bloga.

Jis mane gerbė. Versijų dėl jo nužudymo gali būti įvairių. Bet kartais gilinamasi į sudėtingus dalykus, o iš tiesų priežastis būna paprasta.

Gal jis buvo kam nors skolingas, galbūt – jam kas nors, o gal anksčiau kokiam bare ne taip į ką nors pažiūrėjo ar kieno nors merginą įžeidė“, – „Lietuvos rytui“ sakė buvęs Kauno pareigūnas, o dabar verslininkas.

Pagerbė slėpdami veidą

R.Morkevičius savo kaimynams rūpesčių nekėlė – iš jo buto nesigirdėjo triukšmo, boksininko nereikėjo tramdyti.

„Jis nekėlė jokių problemų – iš pažiūros ramus žmogus“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Eugenija Adomaitienė ir kiti namo kaimynai, užvakar vakare girdėję mirtinus šūvius.

Toje vietoje, kur buvo nužudytas R.Morkevičius, vakar rytą buvo padėta baltų rožių, degė žvakės.

Žvakių atnešdavo ir jauni vyrai, itin vengę žurnalistų – veidus slėpdami po striukių gobtuvais, jie greitai pasišalindavo.

Ekspertams – mįslės

* Ilgametę darbo patirtį turintys medicinos ekspertai vakar „Lietuvos rytui“ atskleidė, jog R.Morkevičiaus palaikų tyrimas yra vienas sudėtingiausių atvejų, su kuriais jiems yra tekę susidurti.

* Nustatyta, jog į R.Morkevičių šauta iš priekio, tačiau sužalojimai tokie sudėtingi, kad neaišku, kiek iš viso buvo paleista kulkų, kokios jos – gamyklinės ar savadarbės, neaiškus ginklo kalibras. Sunku net suskaičiuoti, kiek tiksliai yra žaizdų.

* „Yra daug neaiškumų. Tikra mistika“, – ištarė vienas medikų.

* Vakar buvo aptikti trys kiauryminiai sužalojimai, greičiausiai sukėlę mirtį. Kulkos įsmigo R.Morkevičiui į kaklą ir krūtinę.

* Tačiau yra ir daugiau žaizdų. Manoma, jog jos – dėl kulkų rikošeto.

* Ekspertai vakar kūne neaptiko kulkų, tačiau neatmetama, kad jų vis dėlto ten yra.

* Manoma, kad į R.Morkevičių buvo paleisti maždaug septyni šūviai, bet žaizdų gerokai daugiau, nes beveik visos jos – kiauryminės.

* Labai panašus ir kito nusikaltimo – kauniečio D.Bugavičiaus nužudymo – braižas.

* Nustatyta, kad į D.Bugavičių šaudė du žudikai – kaip teigė ekspertai, kulkos skriejo iš „skirtingų kampų“.

* Tačiau tiriant nužudytojo kūną, sužalojimų pobūdį ir mechanizmą susidarė įspūdis, kad šaudė vienas žmogus.

Gatvėse daužydavo silpnesnes aukas

* 2013 metų kovo 22 dieną R.Morkevičius Kaune, Vilniaus gatvėje, ėmė kabinėtis prie moterų, einančių pro šalį. Iš pažiūros neblaivus R.Morkevičius griebė 20-metei Karinai M. už sėdmenų, o jai atsisukus spyrė į veidą – taip, kaip kovos menų atstovai daro ringe.

* Kaunietė parkrito ant grindinio ir prarado sąmonę. Merginai buvo nustatytas smegenų sukrėtimas, sudaužytas veidas, nosis, sutrenktas sprandas, jai prireikė psichologų pagalbos.

* Sulaikomas R.Morkevičius priešinosi policijos pareigūnams, todėl jie panaudojo elektros šoką. Kauno apylinkės teismas boksininkui ir bušido meistrui skyrė 8 mėnesių laisvės apribojimo bausmę ir 520 litų (151 euro) baudą. Jis taip pat buvo įpareigotas atlyginti savo aukai 5 tūkst. litų (1448 eurų) neturtinę žalą.

* Sportininkas tikino nenorėjęs žaloti praeivės, tik puikavosi savo sugebėjimais. Tiesa, paskui jis pareiškė, kad gailisi dėl išpuolių, ir žadėjo pasitaisyti.

* 2016 metų balandį R.Morkevičius po išgertuvių Senamiesčio restorane užpuolė gatvėje pro šalį atsitiktinai ėjusį britą – smogė jam kumščiu į galvą.

* Užsienietis nuo smūgio prarado sąmonę, jis buvo gydomas ligoninėje. Turistas patyrė sunkią galvos traumą.

* 2009 metais R.Morkevičius pasipriešino policijai, kai pareigūnai atvyko tramdyti jo, siautėjančio gatvėje, o 2011 metais įkliuvo Olandijoje dėl batų vagystės.

* Boksininkas tikino negalintis vartoti alkoholio – išgėrus jį apima nevaldomas įniršis.

Dvi garsios žmogžudystės gali būti susijusios

* Kriminalinės policijos biuro vadovas R.Kiškis vakar „Lietuvos rytui“ pareiškė, jog tvirtai tikintis, kad bus ištirti ir R.Morkevičiaus, ir D.Bugavičiaus (nuotr.) nužudymai.

* Narpliodami daugiau nei prieš trejus metus Pravieniškių pataisos namuose nužudyto kalinio bylą Kriminalinės policijos biuro pareigūnai 2016 metų gruodžio pradžioje sučiupo penkis kalinius ir penkis laisvėje esančius jų bendrininkus, gyvenančius Kauno krašte. Šioje operacijoje dalyvavo apie šimtą pareigūnų.

* Kilus karui dviejose nuteistųjų stovyklose, 2013 metų birželio 7 dieną buvo nužudytas vyriškis, kalėjime priklausęs prie grupuotės, kurios vadeiva tuo metu buvo už reketą nuteistas kaunietis D.Bugavičius.

* Agurkinių grupuotės vadeivos Sauliaus Velečkos apsaugininkas D.Bugavičius norėjo perimti valdžią iš visų Pravieniškių pataisos namų šešėliniu lyderiu laikomo Aido, pravarde Kupčia.

* Tačiau perversmas nepavyko, o D.Bugavičius užsitraukė Kupčios nemalonę – įtariama, jog išėjusį į laisvę Deimą nuspręsta nužudyti.

* D.Bugavičius buvo nušautas 2015 metų lapkričio 7-osios naktį prie savo namų Kaune, Šėtos gatvėje.

* Kulkos per stebuklą nesužeidė šalia Deimos buvusios „Naujų pupyčių“ dainininkės V.Jakutienės.

* Įtariamieji kol kas nesulaikyti, bet viliamasi, jog painų kamuolį greitai pavyks išvynioti. Neatmetama, kad tai padaryti padės ir R.Morkevičiaus nužudymo tyrėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.