Patėvio sumuštas 4 metų berniukas iš Kėdainių mirė

Kauno klinikų medikai visą naktį budėjo prie žiauriai sumušto ketverių metų berniuko, tačiau jo gyvybės išgelbėti nepavyko. Berniukas mirė penktadienį 7 val. 30 min.

Vaikų intensyviosios terapijos klinikos vadovas doc. V.Gurskis (kairėje) paaiškino, nuo ko mirė keturmetis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vaikų intensyviosios terapijos klinikos vadovas doc. V.Gurskis (kairėje) paaiškino, nuo ko mirė keturmetis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Į daugiabutį Kėdainiuose, Mindaugo gatvėje, medikai ir policininkai skubėjo dar trečiadienio naktį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Į daugiabutį Kėdainiuose, Mindaugo gatvėje, medikai ir policininkai skubėjo dar trečiadienio naktį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Medikai iš pat pradžių nedėjo vilčių, kad žiauriai sumuštas vaikas gyvens.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Medikai iš pat pradžių nedėjo vilčių, kad žiauriai sumuštas vaikas gyvens.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Tragedija įvyko iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskiriančiuose namuose.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tragedija įvyko iš pirmo žvilgsnio niekuo neišsiskiriančiuose namuose.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 27, 2017, 7:15 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 9:05 AM

Tai portalui lrytas.lt patvirtino Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Eglė Audickaitė.

„Medikai visą naktį stebėjo berniuko būklę. Jam buvo suteikta visa reikiama ir būtina pagalba įvykus tokiam atsitikimui, tačiau berniukas ryte mirė“, – sakė E.Audickaitė.

Berniuko kūnas perduotas teismo medicinos ekspertų tyrimams. Teisėsauga taip pat atlieka ikiteisminį tyrimą.

Vaiką medikai rado be gyvybės ženklų naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį namuose Kėdainiuose. Mažametis buvo stipriai sumuštas, tačiau medikams jį dar pavyko atgaivinti.

„Atvažiavusi greitoji pagalba rado užmuštą vaiką – nebeveikė širdis. Tik dėl efektyvių gaivinimo veiksmų jis buvo atgaivintas. Vaikas buvo skriaudžiamas ne vieną kartą ir gana žiauriai. Baisiausia, kad jis miršta dėl galvos smegenų traumos.

Pagrindiniai paskutiniai smūgiai buvo sukoncentruoti į galvą. Tai žiauru, nepaaiškinama. Vaiko teisių tarnybos apie tai žinojo. Vėl brendame į tą pačią upę – vaikas negali būti toje aplinkoje, kur yra skriaudžiamas.

Deja, medicinos praktika neduoda vilčių optimizmui (kad vaikas liks gyvas)“, – aiškino Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas. Medikų teigimu, jei greitoji pagalba būtų buvusi iškviesta anksčiau, vaiką dar buvo galima išgelbėti.

Vaikui daugiausia buvo smogta į galvos sritį, jis muštas kumščiais ir bukais daiktais. Jau aiškėja, kad vaikas namuose buvo dažnai mušamas ir kankinamas. Policija sulaikė įtariamuosius – berniuko motiną Moniką A. (gim. 1993 m.) ir jos sugyventinį Gediminą (gim. 1989 m.).

Kėdainių socialiniai darbuotojai, vaikų darželio auklėtoja ir šeimos kaimynai sakė, kad jau anksčiau kilo įtarimų, jog Monikos A. sugyventinis vaiką mušė, o moteris smurtaujantį meilužį dangstė.

Policijos duomenimis, Monika A. yra bausta už smulkią vagystę, jos sugyventinis Gediminas Kontenis teistas byloje dėl prekybos narkotikais ir ginklais.

Kėdainių rajono vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Vilima Jucevičiūtė pripažino, jog praėjusių metų lapkričio 23 dieną buvo gauta žinia iš darželio, kad vaikas galimai sumuštas. Socialiniai darbuotojai iš karto kreipėsi į policiją, tačiau per tyrimą nusikaltimo sudėties nerasta, nustatyta, kad mėlynės ant vaiko kūno atsirado dėl nelaimingo atsitikimo.

Penktadienį prokuroras kreipsis į teismą dėl jų suėmimo.

Šauks neeilinę Seimo sesiją

Po mažamečio mirties penktadienį socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis su Seimo pirmininko pavaduotoja Rima Baškiene ir Seimo Savižudybių prevencijos komisijos pirmininku Mykolu Majausku vyksta į Kėdainius, kur susitiks su Kėdainių rajono savivaldybės meru, Kėdainių rajono savivaldybės administracijos vadovu, Vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovais.

Seimo pirmoji vicepirmininkė R.Baškienė taip pat pranešė, jog vasarį bus šaukiama neeilinė sesija priimti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą. Apie tai rašo naujienų agentūra BNS.

Pasak politikės, nors parlamentarai jau ėmėsi iniciatyvos surinkti parašus dėl neeilinės sesijos, paprasčiau tai būtų padaryti Seimo valdybos sprendimu.

„Yra Seimo narių iniciatyva ir aš ją labai vertinu, ir kolegas, kurie pasirašys, taip pat, bet reikia surinkti 47 Seimo narių parašus. Manau, kad valdyba, kuri rinksis trečiadienį, tikrai pritars siūlymui šaukti neeilinę sesiją ir taip bus paprasčiau – valdybos kvietimu“, – sakė R.Baškienė.

Pasak jos, sesijos metu būtų svarstomas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas visas pataisų paketas, o laikas iki neeilinės sesijos, kuri preliminariai planuojama vasario 14 dieną, bus skirtas projektams aptarti bei diskusijoms.

„Bus teikiamas ne tik tas (parlamentarų) projektas, mes kalbame apie Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą, kurį teikia ministerija. Mes rengsime diskusijas, atsakymus į klausimus, ne stichinį įstatymo priėmimą, bet bus paskelbta darbotvarkė ir diskusijos ta tema. Laikotarpis tarp sesijų yra skirtas darbui, jis nėra atostogos, todėl dirbsime labai atsakingai. Mintis ta, kad sesiją būtina rengti pasirengus“, – pabrėžė Seimo pirmininko pavaduotoja.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras L.Kukuraitis ketvirtadienį pranešė, kad per savaitę Vyriausybei turėtų būti pateiktas pataisytas naujo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektas.

Po smurto protrūkio prieš mažametį konservatorius Mantas Adomėnas ėmėsi iniciatyvos šaukti neeilinę sesiją, kad būtų priimtos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos.

Seimo Savižudybių prevencijos komisija Seimui siūlo įstatymo pataisas, kad visų formų – fizinis, emocinis, seksualinis – smurtas prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes, būtų draudžiamas. Tačiau sausio viduryje šis projektas buvo išimtas iš Seimo posėdžio darbotvarkės, teigiant, kad reikia sulaukti naujos redakcijos įstatymo, kur ir būtų nustatyta reikalinga vaiko teisių apsauga.

Dalis parlamentarų priešinasi siūlymui uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes argumentuodami, kad tai būtų kišimasis į šeimos gyvenimą, neleisiantis tėvams savo nuožiūra auklėti vaikų.

Konservatorius M.Adomėnas bei jo frakcijos kolegos Rimantas Jonas Dagys, Laurynas Kasčiūnas, Paulius Saudargas bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai Agnė Širinskienė, Povilas Urbšys, Eugenijus Jovaiša minimam projektui siūlo savo pataisas – fizinių bausmių draudimo neliktų įstatyme, o smurtas būtų siejamas su vaiko patiriama realia žala ir pavojumi.

„Teikiami pasiūlymai konkrečiau apibrėžtų sąvokas, įpareigotų situaciją vertinti ne pagal formalius požymius, bet orientuojantis į vaiko apsaugą nuo tikros grėsmės ir iš tiesų galinčios kilti žalos.

Be to, siekiant išvengti perteklinio valstybės kišimosi ir Lietuvos šeimų konstitucinės teisės pačioms auklėti savo vaikus nepagrįsto ribojimo, apibrėžimuose siūloma atsisakyti formuluočių, kurios įtvirtintų privalomą vaikų auklėjimo modelį“, – savo pasiūlymą argumentuoja iniciatoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.