Draugo rekomenduotas advokatas tebuvo gudrus sukčius

Iš lengvatikių pinigus melžiantis šiaulietis 39 metų Irmantas Balčiūnas lengviau atsikvėpė. Teismas pripažino kaltu advokatu apsimetinėjusį sukčių, bet vėl nusprendė jo neįkalinti.

Šiaulietis I.Balčiūnas taip meistriškai vaidino advokatą, kad klientai tikėjo apsimetėliu, o ne žurnalistų straipsniais apie aferistą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Šiaulietis I.Balčiūnas taip meistriškai vaidino advokatą, kad klientai tikėjo apsimetėliu, o ne žurnalistų straipsniais apie aferistą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2017, 4:05 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 8:57 PM

Teisinio išsilavinimo neturinčiam ir advokato praktika verstis negalinčiam I.Balčiūnui skirta dvejų metų laisvės apribojimo bausmė.

Be to, jau trečią kartą už tą patį nusikaltimą nuteistas šiaulietis įpareigotas atlyginti ir turtinę, ir neturtinę žalą.

I.Balčiūnas įpareigotas per 1 metus ir 3 mėnesius atlyginti nukentėjusiesiems padarytą beveik 3800 turtinę žalą. Be to, jis turės kiekvienam nukentėjusiajam sumokėti po 600 eurų neturtinės žalos, padengti jų ir savo bylinėjimosi bei proceso išlaidas – dar daugiau kaip 2500 eurų.

Išklausyti nuosprendžio nepanoro

Bylą išnagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo teisėjas Aleksandras Prygunkovas pažymėjo, kad I.Balčiūnas už tokią pačią nelegalią veiklą teistas jau trečiąjį kartą: „Tačiau jis dirba, anksčiau teismo skirtas nuobaudas apmokėjo, todėl bausmės tikslai bus pasiekti ir paskyrus su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę“.

Viešumos vengiantis ir per teismo posėdžius veidą nuo žurnalistų dagstęsis I.Balčiūnas į teismą išklausyti nuosprendžio neatėjo.

Kaltės nepripažįstantis šiaulietis bandė vilkinti bylos nagrinėjimą ir dukart be pateisinamos priežasties nepasirodė teisme. Už tai jam buvo skirta 25 MGL (941,5 euro) bauda.

Patikėjo aferisto melu

Advokatu prisistatantis I.Balčiūnas 2014 m. pabaigoje sudarė atstovavimo sutartį su Didžiojoje Britanijoje gyvenančia sutuoktinių pora.

Gavęs beveik 5800 eurų atlygį šiaulietis įsipareigojo teikti teisines konsultacijas, parengti dokumentus teismui ir atstovauti klientams teismuose. Teisininku apsimetęs sukčius žadėjo atstovauti sutuoktiniams bankroto byloje.

Sutartį pasirašęs I.Balčiūnas žinojo, kad paslaugų suteikti negali, nes neturi teisininko išsilavinimo, diplomo ir licencijos verstis šia praktika.

Nukentėjusieji sakė, kad šį šiaulietį teisininką rekomendavo pažįstamas. Be to, jiems įtiko palyginti nedidelis atlygis, mat kiti advokatai prašė kur kas didesnio honoraro.

Sutuoktinių neišgąsdino ir internete rasti prasti atsiliepimai apie I.Balčiūną. Juos sukčius ramino, kad žurnalistų straipsniai tėra paprasčiausi pramanai.

Apgavo septynis žmones

Kad pateko į sukčiaus žabangas, sutuoktiniai suprato, kai šis ėmė vengti savo klientų. Jis tikindavo, kad sugedo kompiuteris, neveikia serveris. Tiesa išaiškėjo, kai į Lietuvą sugrįžę sutuoktiniai sužinojo, jog apie jokią bankroto bylą nežino nei Mokesčių inspekcija, nei teismas.

Už tokias pačias aferas I.Balčiūnas jau buvo nuteistas dukart. 2015 m. gegužę šiauliečiui skyrė 50 MGL (1883 eurų), o birželį – dar 70 MGL (2636 eurų) baudą.

Konstatavęs, kad aferistas apgavo septynis žmones, teismas įpareigojo šiaulietį sumokėti aukoms per 5600 eurų turtinei ir neturtinei žalai atlyginti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.