Romo Zamolskio svajonė – 15 milijonų eurų

Kalėti 15 metų nuteistas Romas Zamolskis tarp Rusijos ir ES tvyrančią įtampą bando panaudoti savo tikslams. Nuteistasis teigia, kad jo įkalinimas yra Rusijos kerštas Lietuvai už ekonomines sankcijas.

R.Zamolskis teigia, kad jo teisių pažeidimai prasidėjo 2014 metų rugpjūtį, kai jis, paprastas ūkininkas, su šeima atvažiavo į Jekaterinburgą ir buvo užpultas trijų ginkluotų civiliškai apsirengusių pareigūnų.
R.Zamolskis teigia, kad jo teisių pažeidimai prasidėjo 2014 metų rugpjūtį, kai jis, paprastas ūkininkas, su šeima atvažiavo į Jekaterinburgą ir buvo užpultas trijų ginkluotų civiliškai apsirengusių pareigūnų.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 9, 2017, 5:29 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 7:32 AM

„Visi kaltinimai, visi mano kankinimai yra žeminamojo pobūdžio, nes aš – ne rusas ir ne stačiatikis. Taip rodoma neapykanta Lietuvai ir ES už Rusijai pritaikytas sankcijas.

Man tiesiai šviesiai buvo pasakyta, kad už tai aš sumokėsiu savo sveikata ir gyvybe“, – taip R.Zamolskis rašo savo skunde, kuris adresuotas Europos žmogaus teisių teismui (EŽTT), esančiam Strasbūre.

47 metų R.Zamolskis nurodo daugybę pažeidimų, kurie esą buvo padaryti Rusijos teisėsaugininkų: pradedant jo sulaikymu ir baigiant įkalinimu.

Sulaikymą vadina sušaudymu

„Sulaikymas buvo neteisėtas, man nebuvo suteikta teisė į teisingą gynybą, aš buvau kankinamas, negavau reikiamos medicinos pagalbos, mane įkalinusi Rusija pažeidė tarptautinius susitarimus ir atlikdama psichiatrinę ekspertizę.

Atlikti ją man gali tik Lietuva“, – kaltinimus šaliai, kurioje jis apie dešimt metų nelegaliai gyveno, skunde vardija lietuvis.

R.Zamolskis teigia, kad jo teisių pažeidimai prasidėjo 2014 metų rugpjūtį, kai jis, paprastas ūkininkas, su šeima atvažiavo į Jekaterinburgą ir buvo užpultas trijų ginkluotų civiliškai apsirengusių pareigūnų.

„Tai buvo ne sulaikymas, o nekalto žmogaus sušaudymas. Į mane paleido dešimt šūvių, septynios kulkos pataikė į kojas bei rankas ir sutrupino kaulus“, – rašo R.Zamolskis.

Pasakoja baisių dalykų

Ligoninėje sulaikytajam esą buvo suteikta tik minimali medicinos pagalba, po to jis buvo pervežtas į tardymo izoliatorių, o ten, kaip rašo lietuvis, prasidėjo sunkiai protu suvokiami kankinimai.

R.Zamolskis teigia, kad policininkai jį daužė per dantis, bandė juos išrauti, mušė lazdomis, stengdamiesi pataikyti į sužeistas vietas ir lūžusius kaulus, kankino degindami ugnimi, rovė nagus ir plaukus, trankė per genitalijas, sukinėjo rankas ir pirštus.

Nepavykus jo palaužti ir išgauti prisipažinimų dėl to, kuo yra kaltinamas, kankinimai pasidarė dar žiauresni – jam leista psichotropinių vaistų, bandyta užkrėsti tuberkulioze, ŽIV, leistos vėžį sukeliančios ląstelės.

„Mane šaldė, neleido miegoti, nedavė vandens. Aš aštuonis mėnesius gulėjau pririštas prie lovos, man neleido nei nusiprausti, nei nueiti į tualetą. Aš gulėdamas valgiau, gulėdamas atlikau gamtinius reikalus. Tai, ką patyriau, galiu palyginti tik su fašistų kankinimais“, – Europos teismui skundžiasi žudikas.

Prisipažino ir dėl nužudymų

Po tokių kankinimų R.Zamolskis teigia palūžęs ir prisipažinęs ne tiktai dėl vagysčių, ginkluotų plėšimų, bet ir dėl penkių užsakomųjų žmogžudysčių, kurias esą įvykdė Maskvoje, Sankt Peterburge bei Sverdlovsko srityje.

„Nors prisipažinau dėl žmogžudysčių, kaltinimai dėl jų man nebuvo pareikšti. Gali būti, kad šio mano prisipažinimo jau nereikia, nes Rusija pasiekė savo tikslą, arba jį laiko kaip kompromituojančią medžiagą ir ją panaudos vėliau“, – rašo R.Zamolskis.

Bylai pasiekus teismą, lietuvio teigimu, jis atsisakė ir kitų savo prievarta išgautų parodymų, tačiau į juos niekas nekreipė dėmesio – jam nebuvo leista susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga ir ją apskųsti, niekas nenorėjo pridėti prie bylos papildomų įrodymų, o ir patys teismai esą vyko nežmoniškomis sąlygomis.

Skundžiasi teismų procesais

„Aš su sulaužytais rankos pirštais ir koja beveik patyriau insultą, vieno kvadratinio metro narve turėjau sėdėti po aštuonias valandas, neturėdamas teisės pavalgyti ir nueiti į tualetą.

Per posėdžius man vaizdas liedavosi akyse, negalėjau pajudėti, nutirpdavo visas kūnas, tačiau teismas skubėjo nagrinėti bylą ir atsisakydavo daryti pertraukas. O kai bandydavau pateikti klausimų liudytojui, būdavau apkaltinamas bandymu vilkinti procesą“, – teismui skundžiasi R.Zamolskis.

Kadangi teismai trukdavo visą dieną, pasak lietuvio, jis negalėjo tinkamai pasiruošti gynybai. Esą į kamerą jis būdavo atvežamas jau sutemus, įsijungti šviesos nebuvo galima, todėl jis neturėjo galimybių pasiruošti baigiamajai kalbai.

„Tokiais veiksmais buvo pažeistos mano teisės, kurias man garantuoja Konstitucija, ir tai – šiurkščiausias žmogaus teisių pažeidimas, kurį mano atžvilgiu vykdė Rusijos valdžia“, – tikino pavojingiausiu Lietuvos nusikaltėliu ilgai vadintas vyras.

Nori nubausti finansiškai

Savo pretenzijas Rusijai daugiau nei dvidešimtyje lapų išdėstęs R.Zamolskis EŽTT prašo iš jį kankinusios valstybės priteisti jam 15 milijonų eurų – po milijoną už kiekvienus metus, kuriuos teismo sprendimu jis bus įkalintas.

„Tai tik simbolinė suma“, – rašo žudikas ir paaiškina, už ką prašo tokios kompensacijos, – už visą patirtą siaubą, sugadintą savo, žmonos ir vaikų gyvenimą, sugriautą verslą, prarastą ateitį ir artimųjų tėvynės netektį, nes ir žmona, ir nepilnamečiai vaikai atsisakė Rusijos pilietybės.

R.Zamolskis teigia, kad į jo nurodytą sumą įskaičiuota viskas – pradedant pinigais, išleistais popieriui ir tušinukams rašyti skundus, advokato paslaugoms, ir baigiant suma, kurią jis galėjo uždirbti ūkininkaudamas, bet jau neuždirbs – mat atsidūręs už grotų neteko tokios galimybės.

Giriasi esąs išradėjas

Be to, lietuvis teigia didelių nuostolių patyręs ir dėl jo namuose atliktų kratų. Per jas buvo paimtas kompiuteris ir jo užrašai, kuriuose buvo jo mokslinis darbas, esą galėjęs sukelti revoliuciją energetikoje. srityje.

„Tai buvo mano išradimas, kurio dar niekas pasaulyje nepatentavo.

Šis išradimas susijęs su ekologiškos, pigios ir nesibaigiančios elektros energijos gavyba ir jis gali kainuoti šimtus milijardų dolerių“, – giriasi R.Zamolskis, Rusijos institucijas užvertęs prašymais leisti jam grįžti į Lietuvą ir čia atlikti paskirtą bausmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.