Prokurorė net pavargo skaityti kaltinimus ligoninės vadovui

Šviestuvai, televizorius, statybinės medžiagos, prabangus automobilis. Įtariama, kad tokiais kyšiais buvo lepinamas Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Ivanas Dorošas už palankumą statybos ir kituose konkursuose dalyvavusioms bendrovėms.

Kaltinimų našta neišvertė I.Dorošo iš Panevėžio ligoninės vadovo posto.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kaltinimų našta neišvertė I.Dorošo iš Panevėžio ligoninės vadovo posto.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2017, 4:21 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 6:59 AM

Vakar Kauno apygardos teismas atvertė 59 tomų bylą, kurioje kaltinimai pateikti 61 metų I.Dorošui, Kauno ir Jonavos bendrovių vadovams 44 metų Skirmantui Akeliui ir 58 metų Juozui Žilinskui bei Latvijos įmonės direktoriui 42 metų Gyčiui Obelieniui.

Pareigūnai surinko įrodymų, kad I.Dorošas verslininkams sudarydavo išskirtines sąlygas dalyvauti Panevėžio ligoninės kardiologijos skyrių kapitalinio remonto, Likėnų reabilitacijos ligoninės biuvetės – statinio, iš kurio imamas mineralinis vanduo, – remonto ir įrengimo darbų konkursuose.

Nešvariais būdais būdavo išrenkami ir medicinos įrangos viešųjų konkursų dalyviai.

Korupcijos pėdsakų aptikta ir Jonavos ligoninėje, kuriai anksčiau vadovavo I.Dorošas.

Kyšiais buvo įvardytos statybinės medžiagos, I.Dorošo privačiose valdose nemokamai atlikti darbai.

Panevėžio prokurorė Dalia Markauskienė didžiulės apimties kaltinamąjį aktą skaitė apie dvi valandas – įpusėjusi kalbą ji pavargo ir paprašė pertraukos.

„Mano kalba – tik sutrumpintas kaltinamojo akto variantas“, – posėdžio metu pareiškė D.Markauskienė, vardindama 2012–2014 metais padarytus nusikaltimus, kuriais įtariami I.Dorošas ir verslininkai.

Po dovanų – pergalės

Tyrėjų duomenimis, konkursai vyko nustumiant į šoną konkurentus, o už pergalę juose ligoninės direktorius gaudavo kyšių – darbais, paslaugomis, įvairiomis prekėmis ir daiktais maždaug už 42 tūkst. eurų.

Medicinos priemonėmis prekiaujanti Kauno bendrovė „Skirgesa“ už 31 tūkst. eurų iš Estijos automobilių salono nupirko automobilį „Mercedes-Benz“, kuris vėliau atiteko I.Dorošui.

Apžiūrėti mašinos ligoninės vadovas nuvyko drauge su S.Akeliu.

Vėliau automobilis buvo parduotas Jonavos gabenimo bendrovei „Žiltransa“, kuriai vadovauja J.Žilinskas. „Žiltransa“, įtariama, automobilį fiktyviai už gerokai mažesnę nei rinkos kainą pardavė I.Dorošui.

Pareigūnų duomenimis, „Mercedes“ pardavimo sandoriuose buvo klastojami dokumentai.

Pasak prokurorės D.Markauskienės, automobilis buvo skirtas direktoriui kaip kyšis už palankius „Skirgesai“ sprendimus vykdant viešuosius pirkimus.

„Skirgesa“ ėmė laimėti pelningus konkursus dėl medicininių atliekų perdirbimo įrenginio, šviestuvų, venoms gydyti skirto lazerio, operacinių lovų įsigijimo, kurių bendra vertė – apie 440 tūkst. eurų.

Anot D.Markauskienės, ligoninės perkamų įrenginių techninės specifikacijos būdavo surašomos taip, kad konkursus laimėtų „Skirgesa“.

Fiktyvūs net konkurentai

Byloje figūruoja Kaune registruotos dvi statybomis užsiimančios bendrovės – neįgaliųjų socialinė įmonė „Medlera“ ir „DG ir Ko“.

Su šiomis firmomis siejamas buvusio Šilainių poliklinikos direktoriaus Vidmanto Obelieniaus sūnus G.Obelienius. Šis laikomas faktiniu „DG ir Ko“ vadovu.

„DG ir Ko“ laimėjo Panevėžio ligoninės kardiologijos skyrių kapitalinio remonto konkursą, kurio vertė – 980 tūkst. eurų.

Teisėsauga išsiaiškino, jog slapta susitarus kiti konkurso dalyviai tyčia pasiūlė mažesnes sumas nei „DG ir Ko“, kad šiai firmai būtų uždegta žalia šviesa.

Rangovai nešė turtus

Pareigūnai teigė surinkę įkalčių, kad I.Dorošas reikalavo iš statybininkų kyšių už pergales konkursuose. Tarp kyšių davėjų nurodoma ir „DG ir Ko“.

Pavyzdžiui, Jonavos rajone statomame nuosavame name I.Dorošas gavo elektros instaliacijos prekių, kurias specialistai nemokamai sumontavo šiame būste.

Taip pat dviejuose I.Dorošo sodo sklypuose Panevėžio rajone buvo nemokamai išvežtos medžių šaknys, lyginama žemė, atlikti kiti darbai.

Kiti kyšiai – televizorius, šviestuvai, santechnika, žvyras, tinkas, sumontuota lietaus nutekėjimo sistema.

Šios gėrybės būdavo pristatomas ligoninės vadovui veltui, jam nereikėjo mokėti ir už darbus.

I.Dorošui taip pat buvo perduotas 15 tūkst. litų (apie 4,5 tūkst. eurų) kyšis.

Savo kaltę byloje pripažįsta tik J.Žilinskas. G.Obelienius neigė papirkinėjęs I.Dorošą – esą jis užsiėmė tik konsultacijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.