Teisėjos dukra už kūdikio nužudymą keliaus už grotų

Šiaulių apygardos teismo teisėjos Gražinos Mataitienės dukra Jurga Mataitytė iš anksto planavo nužudyti ką tik gimusį kūdikį.

Tėvų lydima J.Mataitytė Panevėžio teisme slėpdavo veidą, o į Apeliacinį teismą visai neatvyko.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Tėvų lydima J.Mataitytė Panevėžio teisme slėpdavo veidą, o į Apeliacinį teismą visai neatvyko.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-24 17:12, atnaujinta 2017-04-26 01:59

Tai pirmadienį konstatavo Lietuvos apeliacinis teismas ir nusprendė, kad naujagimio atsikračiusi moteris už grotų turi praleisti devynerius metus.

Tokią bausmę 27 metų J.Mataitytei buvo skyręs ir Panevėžio apygardos teismas.

Neviešuose posėdžiuose bylą išnagrinėjusios Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegijos pirmininkas Linas Šiukšta teigė, jog Panevėžio teismo paskirta bausmė tikrai nėra per griežta. Už tokį nusikaltimą gresia bausmė nuo 7 metų laisvės atėmimo iki kalėjimo iki gyvos galvos.

J.Mataitytės veiksmus teismas palaikė tyčiniu nusikaltimu: „žinodama, kad yra nėščia, nuteistoji nesiruošė vaiko auginti, o iš anksto ruošėsi juo atsikratyti. Eidama į rūsį, ji jau žinojo, kad naujagimį nužudys“.

Nustačius, kad naujagimio nužudymui motina ruošėsi iš anksto ir tai nebuvo spontaniškas veiksmas, teismai paprastai neskiria psichiatrinės ekspertizės.

Tačiau J.Mataitytės psichikos būklė buvo tiriama net tris kartus. Vieną išvadą pateikė ir nuteistosios pasamdytas, privačia praktika besiverčiantis psichiatras, tačiau teismui susidarė įspūdis, kad išvadą jis parašė remdamasis tik advokato pateikta medžiaga.

Skundą dėl, jų nuomone, per griežtos bausmės, Apeliaciniam teismui buvo pateikęs ne tik nuteistosios advokatas, bet ir pati J.Mataitytė bei jos motina.

J.Mataitytė prašė pakeisti kaltinimus – esą kūdikio nužudymas buvo nulemtas tuometinės jos būsenos. „Iš jos pozicijos matyti, kad ji išvis kaltės nepripažįsta. Ji aiškino iki pat gimdymo nesupratusi, kad yra nėščia, o kelių prieš gimdymą, kurias leido pas tėvus, visai neprisimena“ – paaiškino teisėjas L.Šiukšta.

J.Mataitytė kūdikį pagimdė būdama 22 metų. Tuo metu, kai prasidėjo sąrėmiai, ji buvo tėvų namuose Joniškyje.

Pajutusi skausmus gimdyvė nusileido į daugiabučio rūsį, ten viena pagimdė sveiką berniuką ir jį iškart uždusino.

Tą pačią dieną ji turėjo važiuoti į Vilnių, kur gyveno kartu su savo vaikinu. Tuo metu gimdyvė studijavo teisę Mykolo Romerio universitete.

Važiuodama iš Joniškio automobilyje J.Mataitytė savo draugui skundėsi prasta savijauta. Grįžus į Vilnių, jis iškvietė greitosios pagalbos medikus.

Po apžiūros ligoninėje specialistai iš karto suprato: J.Mataitytė yra ką tik pagimdžiusi kūdikį, tačiau naujagimio nebuvo. Medikai apie tai iš karto pranešė policijai.

Tą pačią dieną J.Mataitytės draugas namuose pradėjo kraustyti iš automobilio bagažinės tai, ką pora buvo atsivežusi iš Joniškio.

Šalia tėvų įdėto maisto ir konservuotų daržovių jaunas vyras pamatė porą polietileno maišelių. Juose buvo supakuoti negyvas kūdikis ir po gimdymo likusi placenta.

Paskambinęs savo merginos motinai G.Mataitienei vaikinas išgirdo raginimą kuo skubiau kviesti policiją. J.Mataitytės šeima tvirtino nieko apie jos nėštumą nežinojusi.

Nėščioji nė karto nesilankė pas gydytojus. Savo papilnėjimą ji aiškino tuo, kad per vasarą motinos namuose gerai maitinosi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.