Prieš žmogžudystę pro pirštus į keturmečio sumušimą žvelgęs Kėdainių policininkas atleistas

 

 Niekas iš institucijų nesugebėjo Kėdainiuose išrauti iš pavojingos aplinkos keturmečio, kurio nužudymu įtariamas šio miesto gyventojas, recidyvistas G.Kontenis (nuotr.). <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Niekas iš institucijų nesugebėjo Kėdainiuose išrauti iš pavojingos aplinkos keturmečio, kurio nužudymu įtariamas šio miesto gyventojas, recidyvistas G.Kontenis (nuotr.). <br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2017, 9:19 AM, atnaujinta May 20, 2017, 9:20 AM

Iš pareigų pasitraukė Kėdainių rajono policijos komisariato tyrėjas Aurimas Mickevičius, praėjusių metų lapkritį aplaidžiai tyręs ketverių metų berniuko sumušimo bylą. Žaibiškai ir neatsakingai nutraukus bylą, vaikas liko tuose pačiuose savo motinos Monikos Kaziukaitytės ir pastarosios sugyventinio Gedimino Kontenio namuose, kur  prieš jį buvo smurtaujama, o po dviejų mėnesių buvo nužudytas, sudavus net 135 smūgius. 

Narkomanų pora šiuo metu yra suimta, o buvęs G.Kontenio klasiokas A.Mickevičius iki žmogžudystės pro pirštus pažvelgė į nerimą keliančius faktus. 

„Tyrėjas atleistas iš darbo jo paties prašymu, išeitinė kompensacija jam nebus išmokėta“, - naujienų portalui lrytas.lt pasakojo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė. 

Nuolat smurtą kentęs vaikas pirmą ir vienintelį kartą išdrįso pasiskųsti darželio auklėtojai, kuri pernai lapkritį švydo ant jo galvos gumbą ir paklausė, kas atsitiko. Mažylis verkdamas ištarė „Gedas mane muša“. 

Auklėtoja skubiai apie tai pranešė savo kolegoms, Kėdainių rajono vaiko teisių apsaugos tarnybai, policija iškėlė baudžiamąją bylą, kuri buvo nutraukta vos po aštuonių dienų, gruodžio 1-ąją. 

Berniukas net nebuvo apklaustas, neatliktas tyrimo eksperimentas daugiabučio laiptinėje, kurio metu būtų galima patikrinti G.Kontenio versiją, nepatikrinti parodymai galimo nusikaltimo vietoje, vaikui neskirta psichologinė ekspertizė. Pasikliauta tik narkomanų G.Kontenio ir M.Kaziukaitytės žodžiais, kad keturmetis pats užsigavo nukritęs nuo laiptų daugiabučio laiptinėje ir abstrakčiomis ekspertų išvadomis, kurios nei paneigė, nei patvirtino smurto.

Tyrimas buvo numarintas, nors A.Mickevičiui darželio auklėtoja Ilona Rusilienė ir M.Kaziukaitytės močiutė Jadvyga Ančerevičienė per apklausas išsakė nuogąstavimus, jog iš kalėjimo išėjęs G.Kontenis gali daužyti ne tik vaiką, bet ir jo motiną. 

Kritiškai A.Mickevičiaus darbą įvertino ir ikiteisminiam tyrimui dėl pareigūnų aplaidumo vadovavusi Kauno prokurorė Auksė Lipkevičienė – vaikas nebuvo pripažintas nukentėjusiuoju, nespręstas klausimas dėl tinkamo atstovavimo vaiko interesams ikiteisminiame tyrime įtraukiant vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovus, nors buvo duomenų, kad motina gali sūnui daryti įtaką. 
Vaiko sumušimo bylos tyrimui vadovavusi prokurorė Inga Balkūnė užsidirbo papeikimą, tačiau visi šioje istorijoje abejingai pasielgę pareigūnai, vietos savivaldybės vaikų teisiių apsaugos specialistai baudžiamosios atsakomybės išvengė – byla dėl aplaidumo neseniai buvo nuraukta. 

Kauno prokurorai neįžvelgė priežastinio ryšio tarp Kėdainių pareigūnų veiksmų, tiriant sumušimo atvejį, ir vėliau įvykusios žmogžudystės, nors toks ryšys, regis, yra visiškai akivaizdus – jei institucijos būtų neabejingai sureagavusios, vaikas iš narkomanų poros namų būtų paimtas į nepavojingą aplinką ir tragedijos būtų pavykę išvengti. 

Kėdainių pareigūnai puikiai žinojo, kad G.Kontenis buvo teistas už narkotikų platinimą, itin žiaurių buvusios draugės sumušimą, tyčinį aštuonių automobilių suniokojimą, tačiau visi, kurie buvo užsidėję abejingumo kaukę, teisiamųjų suole neatsidurs. 

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.