Lisos Holm žudiko Nerijaus Bilevičiaus viltis daužo prokurorai

Prokurorai nesutinka, kad septyniolikmetę švedę nužudęs Nerijus Bilevičius kalėtų tik 15 metų. Jie siūlo jam skirti tokią pat bausmę, kokia lietuvis nuteistas Švedijoje, – įkalinimą iki gyvos galvos.

N.Bilevičiui Švedijos kalėjime nesaldu – jį ten ne kartą sumušė.
N.Bilevičiui Švedijos kalėjime nesaldu – jį ten ne kartą sumušė.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė, LR korespondentė

May 27, 2017, 12:31 PM, atnaujinta May 27, 2017, 12:50 PM

Prigeso N.Bilevičiaus viltys į laisvę išeiti po 15 metų. Prokuratūra įsitikinusi, kad 2015-ųjų birželį 17-metę Lisą Holm nužudęs 36 metų lietuvis padarė sunkų nusikaltimą ir už tai turi būti skirta pati didžiausia bausmė.

Prokuratūra apskundė gegužės pradžioje paskelbtą Radviliškio rajono apylinkės teismo sprendimą, kuriame nurodyta, jog N.Bilevičius Švedijoje įvykdė žmogžudystę, bet nenustatyta sunkinamųjų aplinkybių, ir siekia, kad ne tik būtų pakeistas jam pritaikytas Baudžiamojo kodekso straipsnis, bet ir pakeista bausmė.

Lauktų ilgi kalėjimo metai

N.Bilevičiui teisės išeiti į laisvę pirma laiko prokuratūra prašo neatimti. Bet, prokurorų nuomone, prašyti švelnesnės bausmės jis galėtų ne praėjus 10 metų, kaip buvo nusprendęs pirmosios instancijos teismas, o atlikęs du trečdalius skirtos bausmės. Kiek metų būtų du trečdaliai bausmės, turėtų nustatyti teismas. Tai gali būti maždaug 18–20 metų.

Prokuratūros skundą turėtų nagrinėti Šiaulių apygardos teismas, kai jį persiųs Radviliškio teismas.

Skųsti Radviliškio rajono apylinkės teismo N.Bilevičiui skirtą 15 metų laisvės atėmimo bausmę taip pat gali pats nuteistasis bei L.Holm artimieji.

Jie anksčiau sakė sutinkantys, kad jų dukters žudikas atliktų bausmę Lietuvoje, tačiau su viena sąlyga – bausmė lietuviui negali būti sumažinta.

Tokį pat pageidavimą išsakė ir teismas, leidęs pradėti N.Bilevičiaus deportacijos iš Švedijos į Lietuvą procesą.

Į Lietuvą gena ilgesys

N.Bilevičius sugrįžti į Lietuvą norėtų dėl kelių priežasčių. Jis aiškina, kad gyvendamas Švedijoje taip ir nesugebėjo išmokti švedų kalbos, todėl jam esą yra sunku bendrauti tiek su prižiūrėtojais, tiek su kitais nuteistaisiais.

Taip pat jis teigė be galo pasiilgęs savo motinos ir žmonos Irinos (pastaroji įtarta nusikaltimo slėpimu ir taip pat buvo trumpai sulaikyta).

Joms leidžiama N.Bilevičių lankyti Švedijos kalėjime, bet moterys šia teise nepasinaudoja dėl esą per didelio atstumo.

Švedams kelia tik problemas

Švedijos teisėsaugininkai teigia, kad N.Bilevičiaus veržimosi į laisvę priežastys yra kiek kitokios. Švedijos kalėjime lietuvis yra lyg raupsuotasis. Jo nekenčia kiti kaliniai, todėl jis ne kartą buvo sumuštas, apipiltas karšta arbata.

Be to, ir pats lietuvis yra įtariamas nešvankiais žodžiais aprašinėjęs kalėjimo sienas ir taip įžeidęs vieną prižiūrėtojų. Jei dėl įžeidimo prasidėtų naujas teismas, kelionės į Lietuvą jam tektų dar palaukti.

Kalėjimo, kuriame bausmę atlieka N.Bilevičius, administracija yra prisipažinusi: iki lietuvio įkalinimo jų įstaigoje tokių problemų nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.