Ievos Strazdauskaitės pagrobimas nebuvo atsitiktinumas: nusikaltėlių gauja tai jau buvo dariusi BRAIŽAS. Tiriant merginos nužudymą paaiškėjo, kad banditų auka buvo tapęs ir latvis

Ievos Strazdauskaitės pagrobimas ir nužudymas kovo mėnesį nebuvo atsitiktinis. Tai Kėdainių čigonų gauja jau buvo dariusi. Pernai tokiu pat būdu jie pasisavino latvio automobilį.

I.Strazdauskaitė buvo užpulta ir nužudyta kovo 5-osios vakarą,  kai iš tėvų namų Plungėje važiavo į Vilnių.
I.Strazdauskaitė buvo užpulta ir nužudyta kovo 5-osios vakarą, kai iš tėvų namų Plungėje važiavo į Vilnių.
Galingus automobilius mėgstantis jaunas čigonas virto kelių chuliganu – pirmosios nuobaudos pasipylė dar jam nesulaukus pilnametystės.<br>T.Bauro nuotr.
Galingus automobilius mėgstantis jaunas čigonas virto kelių chuliganu – pirmosios nuobaudos pasipylė dar jam nesulaukus pilnametystės.<br>T.Bauro nuotr.
Dėl šitos prabangios mašinos I.Strazdauskaitė tapo žudikų grobiu.<br>Policijos nuotr.
Dėl šitos prabangios mašinos I.Strazdauskaitė tapo žudikų grobiu.<br>Policijos nuotr.
I.Strazdauskaitės ieškojo ir policija, ir eiliniai žmonės.<br>Lrytas.lt nuotr.
I.Strazdauskaitės ieškojo ir policija, ir eiliniai žmonės.<br>Lrytas.lt nuotr.
Dingus merginai, buvo sutelktos gausios paieškų pajėgos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dingus merginai, buvo sutelktos gausios paieškų pajėgos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Asta KUZNECOVAITĖ LR korespondentė

Jun 10, 2017, 9:42 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 10:39 PM

25-erių Ievos Strazdauskaitės pagrobimas ir nužudymas bei operatyvus įtariamųjų sulaikymas tyrėjams padėjo atskleisti plėšimą, kurį policijos pareigūnai jau buvo nurašę kaip beviltišką.

Nusikaltimas, susijęs su latviu, įvykdytas lygiai taip pat kaip ir I.Strazdauskaitės pagrobimas – ji dingo šių metų kovo 5-osios vakarą, kai iš tėvų namų Plungėje važiavo į Vilnių.

Tik latviui pasisekė labiau – jį ir draugą nusikaltėliai paleido gyvus.

Du tyrimus sujungė į vieną

Teisėsaugininkai jau neabejoja, kad automobilį iš Latvijos piliečio pagrobė tie patys žmonės, kurie beveik po metų žiauriai nužudė I.Strazdauskaitę, todėl tyrimai yra susieti ir nusikaltimai tiriami bendrai.

Dėl I.Strazdauskaitės nužudymo įtarimai pareikšti trims Kėdainių gyventojams, kurie tiesiogiai dalyvavo pagrobiant merginos automobilį ir ją nužudant.

 

Visi jie yra suimti. Prieš kelias dienas Vilniaus miesto apylinkės teismas jų suėmimą pratęsė dar tris mėnesius.

Įtariamųjų dar padaugėjo

Už grotų nuo kovo taip pat laikomas ir ketvirtas įtariamasis, kuris, kaip įtariama, trims čigonams giminaičiams patarinėjo, kuriuos automobilius geriau grobti, ir žinojo apie 25 metų plungiškės pagrobimą ir nužudymą.

Pasak Generalinės prokuratūros prokuroro Ginto Ivanausko, ikiteisminiame tyrime nustatyta ir daugiau įtariamųjų, kurie nėra susiję su I.Strazdauskaitės epizodu, bet dalyvavo plėšimuose.

Keliems asmenims pareikšti įtarimai. Tyrėjai jų neatskleidžia nenorėdami pakenkti šiam ir galimiems kitiems tyrimams, nes įtariama, kad panašių nusikaltimų buvo įvykdyta ir daugiau.

„Galiu pasakyti tiktai tiek, kad du iš šių asmenų taip pat buvo suimti, bet vėliau paleisti, jiems paskirtos kitos kardomosios priemonės. Šie asmenys su anksčiau suimtaisiais giminystės ryšiais nesusiję“, – sakė G.Ivanauskas.

Taip pat neatmetama tikimybė, kad įtariamųjų gali daugėti.

Dar atliekamos ekspertizės

„Nusikaltimo eiga aiški ir rekonstruota, bet klausimų dar yra. Kol į juos neatsakyta, visko skelbti negalime“, – vakar teigė Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotas Andžejus Roginskis.

Byloje yra paskirta daugiau kaip 20 įvairiausių ekspertizių, tarp jų ir DNR. Tai tyrėjams padės atsakyti į dalį klausimų.

Ekspertizių rezultatai leis patikrinti ir kai kuriuos įtariamųjų parodymus, nes už grotų atsidūrę čigonai nuolat juos keičia, per vienas apklausas kalba vienaip, kitą kartą apklausiami šneka jau kitaip.

Tiriant nužudymą ir plėšimus, pasak tyrėjų, atlikta daugybė ikiteisminio tyrimo veiksmų, visų įtariamųjų namuose ne kartą darytos kratos.

 

Jos davė itin gerų rezultatų. Prieš porą dienų per kratas buvo rasta daiktų, kurie tiesiogiai įrodo įtariamųjų kaltę dėl Latvijos piliečio apiplėšimo.

Nieko neįprasto nerado

Per kratas taip pat rasti beveik visi iš I.Strazdauskaitės paimti daiktai.

Dalį jų nusikaltėliai sunaikino, kol nebuvo sulaikyti.

„Tyrimo metu nebuvo gauta jokių duomenų, kad nužudyta mergina būtų buvusi pažįstama su įtariamaisiais, turėjusi kokių nors sąsajų su nusikalstamu pasauliu, vežusi narkotinių, psichotropinių medžiagų arba kitų draudžiamų daiktų ar didelę pinigų sumą.

Išvykdama mergina pasiėmė tik įprastus kiekvienam daiktus – drabužių, keletą knygų, kompiuterį, maisto vakarienei, kurį įdėjo tėvai, nedidelę pinigų sumą“, – sakė G.Ivanauskas.

Pagrobė latvių telefoną ir automobilį

Iš Latvijos į Vokietiją vykęs verslininkas į Kėdainių čigonų gaujos pinkles pateko pernai balandį netoli Kėdainių.

Apie 3 val. nakties vyras pastebėjo, kad jo vairuojamą 2015 metais pagamintą automobilį „Volkswagen Passat“ pradėjo persekioti maždaug 10–15 metų senumo „Audi“.

Persekiotojai tai priartėdavo, tai nutoldavo, o išvažiavus į greitkelį, netoli Kauno, specialiai rėžėsi į jo automobilį.

Kai po smūgio latvis sustojo, iš „Audi“ išlipo maždaug 20 metų čigonas ir pradėjo apgailestauti dėl esą netyčia sukeltos avarijos.

Latviui pareiškus, kad jis kvies policiją, du ginkluoti vyrai jėga ištempė jį ir iš miego nubudusį jo draugą iš automobilio ir liepė vienam eiti pėsčiomis į Klaipėdos pusę, kitam – į mišką.

Kadangi kelias į mišką buvo užtvertas, banditai latvio „pasigailėjo“, leido jam eiti kartu su draugu, bet už 20–30 metrų vėl abu užsieniečius sustabdė, liepė gultis ant žemės ir išmesti telefoną.

Po to nusikaltėliai, kurių, nukentėjusiojo teigimu, galėjo būti 4–5, sėdo į savo „Audi“ bei jo „Volkswagen Passat“ ir nuvažiavo.

Policijai ilgą laiką nepavyko surasti jokių plėšikų pėdsakų, todėl pernai spalį tyrimas buvo sustabdytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.