Nerijaus Bilevičiaus deportacija į Lietuvą užstrigo

Kiek Lietuvoje turėtų kalėti septyniolikametę švedę Lisą Holm nužudęs Nerijus Bilevičius dar nenuspręsta. 

 Švedai grasina stabdyti N.Bilevičiaus deportacijos procesą, jei Lietuva jam skirs tik 15 metų laisvės atėmimo bausmę.
 Švedai grasina stabdyti N.Bilevičiaus deportacijos procesą, jei Lietuva jam skirs tik 15 metų laisvės atėmimo bausmę.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2017, 12:53 PM, atnaujinta Jun 14, 2017, 1:11 PM

Trečiadienį Šiaulių apygardos teismas nusprendė iš esmės nepradėti nagrinėti prokurorų skundo, kuriuo jie skundžia Radviliškio rajono teismo sprendimą nustatyti N.Bilevičiui tik 15 metų laisvės atėmimo bausmę.

Prokuratūra įsitikinusi, kad 2015-ųjų birželį L.Holm nužudęs 36 metų lietuvis padarė sunkų nusikaltimą ir už tai turi būti skirta pati didžiausia bausmė - įkalinimas iki gyvos galvos. 

Kaip portalui lrytas.lt sakė Šiaulių apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas, prokuratūros skundo teismas megalėjo išnagrinėti dėl labai paprastos priežasties - siųsdami N.Bilevičiaus deportacijos bylą švedai nepasivargino išversti pirmosios instancijos teismo nuosprendžio į lietuvių kalbą.

"Teismas susisiekė su Švedija ir paprašė atsiųsti Švedijoje priimto pirmosios instancijos teismo nuosprendį vertimą į lietuvių kalbą. Jo teismui reikia, nes nuosprendyje yra išvardinti visi bausmės skyrimo motyvai, kvalifikanės aplinkybės", - sakė V.Jončas. 

Teismas tikisi, kad jų prašymą švedai išpildys greitai, nes nuosprendžio vertimą į lietuvių kalbą jie greičiausiai turi. Jis turėjo būti išverstas ir įteiktas N.Bilevičiui, nes jis nemoka švedų kalbos.

Prokuratūra savo skunde teigia, kad Radviliškio rajono apylinkės teismas, nustatydamas N.Bilevičiui tik 15 metų laisvės atėmimo bausmę, neteisingai pritaikė Baudžiamojo kodekso straipsnį.

Radviliškio teismas nurodė, kad N.Bilevičius įvykdė paprastą žmogžudystę, tačiau prokurorai įsitikinę, kad jo nusikaltimas turi būti kvalifikuojamas kaip nužudymas sunkinančiomis aplinkybėmis.

Prokuratūra taip pat prašo ilginti kalėjimo laiką po kurio N.Bilevičius galėtų kreiptis į teismą dėl bausmės sušvelninimo.

Radviliškio teismas buvo nustatęs, kad prašytis į laisvę N.Bilevičius galėtų po 10 metų, o prokuratūra prašo, kad tokia galimybė jam būtų suteikta tik atlikus du trečdalius skirtos bausmės. 

Kiek metų būtų du trečdaliai bausmės, turėtų nustatyti teismas. Tai gali būti maždaug 18–20 metų.

Kad N.Bilevičius kalėtų tik 15 metų nesutinka ir švedai. Jų teisėsaugininkai jau yra pareiškę, kad jei Lietuva nepakeis savo sprendimo, jie stabdys N.Bilevičiaus deportacijos procesą ir lietuvis privalės atlikti jam paskirtą bausmę Švedijoje. 

N.Bilevičius sugrįžti į Lietuvą norėtų dėl kelių priežasčių. Jis aiškina, kad gyvendamas Švedijoje taip ir nesugebėjo išmokti švedų kalbos, todėl jam esą yra sunku bendrauti tiek su prižiūrėtojais, tiek su kitais nuteistaisiais. 

Taip pat jis teigė be galo pasiilgęs savo motinos ir žmonos Irinos, kuri buvo įtarta nusikaltimo slėpimu ir taip pat buvo trumpai sulaikyta. 

Joms leidžiama N.Bilevičių lankyti Švedijos kalėjime, bet moterys šia teise nepasinaudoja dėl esą per didelio atstumo. 

Švedijos teisėsaugininkai teigia, kad N.Bilevičiaus veržimosi į laisvę priežastys yra kiek kitokios. 

Švedijos kalėjime lietuvis yra lyg raupsuotasis. Jo nekenčia kiti kaliniai, todėl jis ne kartą buvo sumuštas, apipiltas karšta arbata. 

Be to, ir pats lietuvis yra įtariamas nešvankiais žodžiais aprašinėjęs kalėjimo sienas ir taip įžeidęs vieną prižiūrėtojų. Jei dėl įžeidimo prasidėtų naujas teismas, kelionės į Lietuvą jam tektų dar palaukti. 

Kalėjimo, kuriame bausmę atlieka N.Bilevičius, administracija yra prisipažinusi: iki lietuvio įkalinimo jų įstaigoje tokių problemų nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.