Aklumą simuliavusi Šiaulių politikė nuteista, o medikai – išteisinti

Menamu aklumu išgarsėjusi šiaulietė socialdemokratė 52 metų Virginija Račienė iš teismo išėjo nuleista galva. Jai skirta 3,5 metų lygtinė įkalinimo bausmė, be to, teks sugrąžinti apgaule gautas daugiau kaip 17 tūkstančių eurų išmokų.

Naujoji Šiaulių miesto taryba. Virginija Račienė.<br>G.Šiupario nuotr.
Naujoji Šiaulių miesto taryba. Virginija Račienė.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2017, 10:29 AM, atnaujinta Jun 27, 2017, 11:04 AM

Kartu teistos medikės šeimos gydytoja 64 metų Elena Mockuvienė ir 58 metų Danutė Milkintienė buvo išteisintos. Bylą išnagrinėjęs teisėjas Zigmas Kavaliauskas nusprendė, kad teisiamosios joms inkriminuotų nusikalstamų veikų nepadarė.

Tuo tarpu valstybės kaltintojas prašė įkalinti V.Račienę ir D.Milkintienę po 5 metus, E.Mockuvienei skirti 150 MGL baudą. Bet teisėjas Z.Kavaliauskas nusprendė, kad byloje surinktų įrodymų nepakanka kaltei įrodyti, todėl dėl daugumos nusikaltimų trijulę išteisino.

Sukčiavimas – privatus gyvenimas?

Ši byla Šiaulių apygardos teisme buvo nagrinėta beveik 1,5 metų, bet visuomenei informacija apie jos eigą buvo neprieinama.

Mat teisėjas Z.Kavaliauskas neskundžiama nutartimi nusprendė bylą nagrinėti uždaruose posėdžiuose.

Prieštaringai vertintas sprendimas priimtas, nes nutarta, kad byloje dėl apsimestinio aklumo bus nagrinėjamos privataus gyvenimo detalės. Taip teisiamosios išvengė viešos gėdos.

Įtarimus patvirtino ir ekspertai

Skandalas kilo dienraščiui „Lietuvos rytas“ išspausdinus rašinių ciklą apie menamai aklą V.Račienę. Prieš pustrečių metų žurnalistui pavyko sužinoti, kad aklą parlamentarą Edvardą Žakarį nuosavu automobiliu vežiojanti, be akinių skaitanti politikė oficialiai pripažinta itin sunkia ligone.

Šiaulietei neterminuotai buvo nustatytas net 90 proc. regos netekimas ir paskirtos solidžios neįgaliojo išmokos.

Ši žinia pribloškė ir itin artimus pažįstamus, nes apie regos problemas ir penkmetį gaunamas išmokas nežinojo niekas. Todėl kilo įtarimų, kad liga gali būti simuliuojama siekiant pasipelnyti.

Nors informacija apie bylą yra neprieinama, „Lietuvos rytui“ pavyko sužinoti, kad teisme apklausti ekspertai patvirtino įtarimus. Žinomi specialistai patvirtino, kad V.Račienei buvo nustatytos lėtinės ligos, nuo kurių pasveikti neįmanoma.

Ekspertai pažymėjo, kad tokiomis akių ligomis sergantis žmogus net teoriškai negali vairuoti.

Sunki negalia nesukliudė vairuoti

Dokumentai liudijo priešingai – kuo labiau blogėjo V.Račienės rega, tuo daugiau ji važinėjo automobiliu.

Mat politikė pati pateikdavo čekius ir iš Šiaulių miesto savivaldybės, Seimo kanceliarijos bei partinės kasos gaudavo kompensacijas už sunaudotą kurą.  

Šiaulietė galėjo bandyti gelbėtis – teigti, kad mašiną vairavo kas nors kitas. Tačiau šią versiją neigė V.Račienės padaryti Kelių eismo taisyklių pažeidimai.

Teisiamąją klampino ir įrašai darbovietėje – globos namuose „Šaltinis“ esančiose sveikatos pažymose nurodyta, jog V.Račienė yra sveikutėlė.

Kilus skandalui, V.Račienei buvo atliktos dvi papildomos ekspertizės, o jas gavusi Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba (NDNT) patvirtino įvykusį „stebuklą“ - pasveikusiai šiaulietei išmokų mokėjimas buvo sustabdytas.

Skandalo gijos tęsiasi tolyn

Šiaulių apygardos prokuratūroje atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas. Pareigūnų akiratyje po dienraščio paskelbtų faktų atsidūrė dar dvi silpnaregės – V.Račienės duktė 34 metų Eglė Ruzgienė ir 47 metų Rita Jankauskienė.

Įdomi detalė – ir šios šiaulietės yra artimai susijusios buvusiu parlamentaru E.Žakariu. Jos abi dirbo šio politiko padėjėjomis – E.Ruzgienė buvo įdarbinta Seimo kanceliarijoje, o R.Jankauskienė triūsė visuomeniniais pagrindais.  

Abiem socialdemokratėms NDNT ekspertai buvo nustatę sunkias akių ligas - pripažino, jog jos neteko 70 proc. regėjimo.

Tai nesukliudė E.Ruzgienei triūsti Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos operacinėje, o R.Jankauskienei – Šiaulių globos namuose.

Kilus pirmajam skandalui dėl V.Račienės, jos dukra irgi stebuklingai pasveiko. Jauna moteris kažkodėl nebepasirodė NDNT ekspertams, todėl jai išmokų mokėjimas nutrūko.  

Ligas nustatė ta pati medikė

Buvusią Šiaulių miesto tarybos narę R.Jankauskienę tyrimą atliekantis žurnalistas rado darbe palinkusią prie kompiuterio ekrano. Moteris dievagojosi, kad akių ligos – asmeninis reikalas, todėl apie jas ir nepranešė darbdaviui.

Vairuotojo pažymėjmą turinti šiaulietė pareiškė, kad mato, bet „tam tikru kampu“. R.Jankauskienė sakė, kad į visus klausimus gali atsakyti jai ligas diagnozavę medikai.

Darbovietėje sveikų, o dokumentuose sunkiai sergančių abiejų šiauliečių moterų byla sujungta į Šiaulių apygardos prokuratūros atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo.

Įtarimai pareikšti ne tik menamoms ligonėms, bet ir joms ligas diagnozavusiai tai pačiai šiaulietei medikei D.Milkintienei.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.