Gęsta Nerijaus Bilevičiaus viltys išvengti įkalinimo iki gyvos galvos

Septyniolikametę švedę Lisą Holm Nerijus Bilevičius nužudė žiauriai ir būnant šiai bejėgiškos būsenos - taip teigiama iš Švedijos teismo gautame nuosprendyje, kurio nagrinėdamas 36 metų lietuvio deportacijos bylą buvo paprašęs Šiaulių apygardos teismas.

 N.Bilevičius gali persigalvoti grįžti į Lietuvą, nes gimtinėje, skirtingai nei Švedijoje, negalės prašyti lygtinės bausmės.  
 N.Bilevičius gali persigalvoti grįžti į Lietuvą, nes gimtinėje, skirtingai nei Švedijoje, negalės prašyti lygtinės bausmės.  
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2017, 11:59 AM, atnaujinta Jun 30, 2017, 1:05 PM

Švedijos pirmosios instancijos teismo nuosprendžio vertimo į lietuvių kalbą, Šiaulių apygardos teismas paprašė birželio 14-ąją. Jo teisėjui prireikė norint susipažinti su visais teismo motyvais ir kvalifikacinėmis aplinkybėmis.

Lietuvių prašymas buvo patenkintas, todėl penktadienį teismas bylą išnagrinėjo ir sprendimą paskelbs kitą savaitę.

"Prokurorė teisme palaikė savo prašymą skirti N.Bilevičiui įkalinimą iki gyvos galvos, nes iš atsiųsto nuosprendžio vertimo ir kitų dokumentų matyti, kad mergina buvo nužudyta žiauriai ir būdama bejėgiškos būsenos", - portalui lrytas.lt sakė Šiaulių apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas.

Valstybės skirtas N.Bilevičiaus advokatas teismo prašė neįkalinti N.Bilevičiaus tokiam ilgam laikotarpiui. Jo nuomone, būtų įvykdytas teisingumas, jei N.Bilevičiui Lietuvoje būtų paskirta tik 15 metų laisvės atėmimo bausmė. 

Tokią bausmę išnagrinėjęs N.Bilevičiaus bylą buvo nustatęs ir Radviliškio rajono teismas.

Prokuratūra įsitikinusi, kad 2015-ųjų birželį L.Holm nužudęs N.Bilevičius Lietuvoje turi kalėti tiek pat, kokią bausmę jam buvo skyrę švedai.

Su 15 metų laisvės atėmimo bausme nesutinka ir Švedijos teisėsaugininkai. Jie grasina nutraukti deportacijos procesą, jei jam nebus skirtas įkalinimas iki gyvos galvos.

Gali būti, kad sulaukęs žinių, kad Lietuvoje jam teks kalėti visą gyvenimą, grįžti į gimtinę apsigalvos ir pats N.Bilevičius. 

Pasak V.Jončo, bylą nagrinėjantis teisėjas tiesiogiai bendravo su Švedijos teisėsaugininkais ir sužinojo, kad N.Bilevičius yra įspėtas, kad Lietuvoje, skirtingai nei Švedijoje, iki gyvos galvos įkalinti asmenys negali būti paleidžiami lygtinai.

Vienintelė galimybė išeiti jiems į laisvę yra prašyti prezidento malonės. Tačiau ir tai jie gali daryti tik atlikę maždaug 18-20 metų bausmės.

Nuteistieji iki gyvos galvos yra laikomi Lukiškių tardymo izoliatoriaus - kalėjimo vienutėse, paduoti prašymą perkelti į pataisos namus jie gali tik daugmaž po 10 metų.

N.Bilevičius sugrįžti į Lietuvą norėtų dėl kelių priežasčių. Jis aiškina, kad gyvendamas Švedijoje taip ir nesugebėjo išmokti švedų kalbos, todėl jam esą yra sunku bendrauti tiek su prižiūrėtojais, tiek su kitais nuteistaisiais. 

Taip pat jis teigė be galo pasiilgęs savo motinos ir žmonos Irinos, kuri buvo įtarta nusikaltimo slėpimu ir taip pat buvo trumpai sulaikyta. 

Joms leidžiama N.Bilevičių lankyti Švedijos kalėjime, bet moterys šia teise nepasinaudoja dėl esą per didelio atstumo. 

Švedijos teisėsaugininkai teigia, kad N.Bilevičiaus veržimosi į laisvę priežastys yra kiek kitokios. 

Švedijos kalėjime lietuvis yra lyg raupsuotasis. Jo nekenčia kiti kaliniai, todėl jis ne kartą buvo sumuštas, apipiltas karšta arbata. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.